Na salám si do vestfálské Unny skočí také dva Češi

Unna – 14. března
Už podesáté se tuto sobotu sejdou na ledové ploše sportovní haly ve vestfálské Unně plochodrážní jezdci, aby na superkrátkém hokejovém hřišti svedli boj s patnáctimilimetrovými samořeznými šroubky v zadních kolech. V jubilejním ročníku půjde především o salám. Hlavním sponzorem pořadatelů z MSC Holzwickede se totiž v letošním roce stala společnost Kurven Beisser, producent uzenin ve speciálním balení pro motorkáře. Ve startovní listině figurují i dva naši borci, Vladimír Višváder a Jakub Hejral.

Počátky české účasti v Unně byly koncem minulé dekády spojeny s Alešem a Lukášem Drymlovými. Monika Gosch, jejich německá manažerka, totiž stála za myšlenkou pořádání mítinku obdobného německému Telfordu také na území našich západních sousedů. A ve startovní listině se logicky ocitli také její pardubičtí svěřenci.

Roku 2001 ovšem oba bratři získali angažmá v britském Oxfordu. Termín Unny je už zastihl za kanálem La Manche. A proto nabídli místo v Unně Vladimíru Višváderovi. Plochodrážní světoběžník ze západoslovenského Zohoru se z našich závodníků zapsal do historie vestfálské haly nejvýraznějším způsobem.

Do závodu se nedostal pouze před třemi léty. Tehdy pořadatelé dali přednost Luboši Tomíčkovi, čerstvému vítězi premiérové haly v Neustadtu/Dosse. Při svém pátém startu skončil loni Vladimír Višváder třetí. Do té doby měl z českých závodníků nejblíže k pódiu Aleš Dryml v sezoně 2000.

Loňskou zimu ovšem Vladimír Višváder absolvoval se šroubky v pneumatikách bezpočet kol na rybnících Hrádek a Mělice. Dokonce se vypravil na trénink i do svého rodného Zohoru. O tom se mu letos mohlo jen zdát. „Hodil jsem tam převody a ohřál to na ulici,“ popsal magazínu speedwayA-Z své přípravy na letošní závod. „Navíc trénuju pořád na krosce, co jsem koupil. Už na mě dokonce volali i policajty…“

Velkou výhodou na straně Vladimíra Višvádera je bezpočet zkušeností se záludným povrchem hokejového hřiště. Dokonalá přilnavost je v mžiku tatam. „Led tam má úplně jiný vlastnosti než na rybníku,“ popisuje Jakub Hejral, jemuž debut v Unně minulý rok zajistil právě Vladimír Višváder. „A tak to snad letos nebude komplikovanější, že jsme se letos na šroubkách vůbec nesvezli.“

Jakub Hejral dokonale ví, o čem mluví. Jeho loňská premiéra skončila už v první zatáčce úvodní jízdy pádem a roztrženou rukou. Vladimír Višváder si dokonce ze svého kamaráda dělá legraci, zda v sobotu dokáže překonat svůj vlastní rekord padesáti ujetých metrů.

„Loni jsem upad‘ dost zbrkle,“ souhlasí Jakub Hejral. „Letos to pojmu jako show. Nechci se moc dobít. Nepomýšlím spíš ani na závody, ale na dojetí. Aspoň jednu jízdu bych chtěl dokončit, abych zaskočil své fanoušky svým výkonem (smích).“

Jedna rozjížďka je však v sobotním programu absolutním minimem. Hlavní závod Kurven Beisser Cup, v němž se vedle našich borců představí ještě závodníci z Německa, Nizozemí, Anglie a Polska, bude zahrnovat dvanáct základních jízd, dvě semifinále a jedno finále.

Pro diváky je ovšem připraven bohatý doprovodný program, v němž si budou libovat především pyromani, vyznavači laserových efektů a posluchači exotické muziky. Vedle klasických plochodrážních motocyklů se na ovále představí i stopětadvacítky, sajdkáry, čtyřkolky a dokonce i motokáry.

Čeští fanoušci mohou jen litovat, že u nás se halové mítinky nekonají. Tradice pardubické Ceny zimního stadiónu, kterou v dubnu 1990 odstartoval dokonce striptýz, skončila už druhým ročníkem. Jepičí život měly bohužel i obdobné mítinky v Benešově, Hradci Králové a Karlových Varech. V posledních letech se tak ledaři na hokejových stadionech proháněli pouze na akcích Klabo Teamu. Diváci v Milevsku, Táboře či Českém Krumlově rozhodně neodcházeli domů zklamáni.

Startovní listina letošního závodu (17. března):
Christian Hülhorst (D), René van Weele (NL), Björn Danielczik (D), Markus Eibl (D), Toni Kröger (D), Vladimír Višváder (CZ), Jakub Hejral (CZ), Shane Colvin (GB), Ramon Stanek (D), Han Jörg Müller (D), Miroslaw Daniszewski (PL), Paul Cooper (GB), Jens Klein (D), Sönke Petersen (D).

Přehled české účasti v halovém mítinku v Unně:

28.3.1998 5. Aleš Dryml, 11. Lukáš Dryml
20.3.1999 6. Aleš Dryml, 10. Lukáš Dryml
18.3.2000 4. Aleš Dryml, 12. Lukáš Dryml
24.3.2001 16. Vladimír Višváder
23.3.2002 10. Vladimír Višváder
22.3.2003 9. Vladimír Višváder
27.3.2004 14. Luboš Tomíček
2.4.2005 14. Vladimír Višváder
18.3.2006 3. Vladimír Višváder, 16. Jakub Hejral