Nejsledovanější z čtveřice rozjezdů vynesl na nejvyšší stupeň Zdeňka Holuba

Pardubice – 17. června
Dnešní závodní program ve Svítkově byl pořádně dlouhý, až se pořadatelé obávali povinné večerky ve dvaadvacet hodin, ale také poměrně zamotaný. Diváci viděli hned čtyři rozjezdy. Ve třetím díle juniorského šampionátu ztratil Zdeněk Holub bod v rozjížďce s číslem šest s Michalem Škurlou, jehož prve v poslední zatáčce první jízdy připravil o vítězství Eduard Krčmář. Slánský obhájce titulu byl klíčové deváté jízdě až třetí, když vítěz Zdeněk Holub připravil o punc neporazitelnosti nejen jeho, ale i Ondřeje Smetanu. Toho na závěr předčil i Michal Škurla, jehož nakonec Zdeněk Holub porazil v rozjezdu o vítězství. Eduard Krčmář triumfoval nejen v dodatkové jízdě o třetí místo nad Ondřejem Smetanou, avšak rovněž v Ceně Jiřího Marxe, jejíž program se s ohledem na pokročilou hodinu smrsknul jen na jedinou jízdu. Dvě rozjezdy provázely i mistrovské stopětadvacítky, které se staly kořistí Poláka Karola Zupinskeho.

 

Michal Škurla, Zdeněk Holub a Eduard Krčmář na stupních vítězů
Michal Škurla, Zdeněk Holub a Eduard Krčmář na stupních vítězů

 

Zdeněk Holub platí daň za přespříliš snadný triumf

Michal Škurla jede v rozjížďce s číslem jedna ještě před Eduardem Krčmářem
Michal Škurla jede v rozjížďce s číslem jedna ještě před Eduardem Krčmářem

Původní startovní listina se pyšnila šestnácti jmény, letos vskutku nevídaný počet. Jenže euforie netrvala dlouho. Debut Pavla Čermáka v sedle pětistovky se prozatím odložil. Steven Mauer tentokrát dorazil, avšak už třetí jízdu nedokončil. A s omluvou na obnovené zranění předčasně vyklidil pole. V té době už lékař závodu nepovolil pokračovat Bartoszi Kibalovi a Josefu Novákovi.

Zatímco totiž Zdeněk Holub ovládl čelo v rozjížďce s číslem dvě, duel Michala Tomky a Bartosze Kibaly skončil pádem. Do kolize se však zapletl i Josef Novák, který už neměl šanci se oběma vyhnout. S poraněnou rukou se rázem ocitl mimo hru, kam otřes mozku poslal i polského juniora. Michal Tomka byl diskvalifikován a tak na startovním roštu repete osaměl Zdeněk Holub.

Josef Novák líčí kolizi v rozjížďce s číslem dvě:

„Michal Tomka s Polákem šli do sebe. Začali padat, já si myslel, že je objedu venkem. A neobjel. Bylo to moc rychlý. Ruka je asi jen naražená.“

Patrik Mikel (modrá) se tlačí před Adama Fencla (bílá) a Patrika Búriho (žlutá)
Patrik Mikel (modrá) se tlačí před Adama Fencla (bílá) a Patrika Búriho (žlutá)

Pražan pojal opakovačku druhé jízdy poměrně lážo plážo. Vítězný čas 108,8 sekund tomu plně odpovídal. Byť se snažil pobavit díky pěknými wheelie, jeho koncentrace utrpěla. Michal Škurla řádil už v rozjížďce s číslem jedna, kdy jej Eduard Krčmář definitivně předjel až na protilehlé rovince půl kola před cílem. Zdeňku Holubovi však něco podobného nedovolil a po skvělém startu odrážel jeho útoky, dokud je nezastavila šachovnicová vlajka v rukou Jaroslava Kocka.

Oba Pražané měli tím pádem shodně po pěti bodech, avšak v aktuální klasifikaci byli před nimi tři neporažení. Jako první se na hranici šesti bodů dostal Eduard Krčmář. Pátá jízda pro něho byla ve srovnání s tou první procházka růžovým sadem, protože na Michala Tomku s Adamem Fenclem stačilo Slaňákovi jen odstartovat.

Adam Fencl jel první juniorku s pětistovkou a dvěstěpadesátku měl jen Kryštof Rybář, který je na snímku druhý před Martinem Mejtským
Adam Fencl jel první juniorku s pětistovkou a dvěstěpadesátku měl jen Kryštof Rybář, který je na snímku druhý před Martinem Mejtským

Ondřej Smetana vyrazil na vítěznou cestu v rozjížďce s číslem čtyři a triumf ve stylu start – cíl zaznamenal rovněž v osmé jízdě, v níž mu Richard Geyer a Patrik Búri měli zkřížit plány jen teoreticky. Překvapením závodu se stal Patrik Mikel. Patrik Búri sice ve třetí jízdě přeskočil v první zatáčce Adama Fencla, avšak březolupského juniora už neohrozil.

V sedmé jízdě se Patrik Mikel nadřel o poznání více. Dopředu se totiž dostal Filip Hájek a on navíc musel v prvním oblouku odvracet nájezd Martina Mejtského. Nakonec však v závěrečném okruhu sebral Pražanovi triumf a do střetnutí čtyř prvních závodníků průběžné klasifikace nastupoval se šesti body.

 

Rozjížďkou s číslem dvacet závod nekončí

Ondřej Smetana se brání nájezdům Eduarda Krčmáře
Ondřej Smetana se brání nájezdům Eduarda Krčmáře

Byl to Ondřej Smetana, který v natřískané rozjížďce s číslem devět vykročil za třetím triumfem. Jenže v jejím cíli neskončil s čistým štítem nikdo. Vnějškem první zatáčky se totiž na první příčku prosadil Zdeněk Holub. Eduard Krčmář zaostal vzadu. Nechal za sebou pouze Patrika Mikela. A byť nedopřál Ondřeji Smetanovi klidu až do cíle, ke svým předchozím šesti bodům dodal jen jeden.

Michal Škurla vzápětí vyhrál desátou jízdu, v níž souboj obou slovenských závodníků pro sebe vyřešil Michal Tomka a Patrik Búri šel nakonec do depa pěšky se zadřeným motorem. Pražan se dostal svým součtem osmi bodů do čela společně s Michalem Škurlou a Ondřejem Smetanou. Eduard Krčmář měl prozatím sedm bodů. Richard Geyer závodil ve dvanácté jízdě jen sám se sebou a po zdvojnásobení svého dosavadního zisku mohl také on pomýšlet na stupně vítězů.

Filip Hájek jede před Patrikem Mikelem
Filip Hájek jede před Patrikem Mikelem

V rozjížďce s číslem čtrnáct byl Patrik Mikel po startu před Michalem Škurlou. Žádná senzace se ovšem nekonala, protože se Pražan ve druhém okruhu ujal vlády v první zatáčce. V případě ostatních pretendentů stupňů vítězů ponechala čtvrtá série status quo. Eduard Krčmář troubil sólo ve třinácté jízdě, Zdeněk Holub v šestnácté, která se musela opakovat vinou pádu Richarda Geyera v první zatáčce.

Nejvíce se na vítězství nadřel Ondřej Smetana. V rozjížďce s číslem patnáct na něho odstartoval Michal Tomka. Slovák si postavení leadera udržoval proklatě dlouho. Až v závěrečném okruhu se Pražanovi podařilo jej podjet.

Michal Tomka za sebou vodí Ondřeje Smetanu
Michal Tomka za sebou vodí Ondřeje Smetanu

Na startovním roštu sedmnácté jízdy stanuli pouze Eduard Krčmář s Filipem Hájkem. A dle předpokladů žádné drama nenastalo a Slaňák po svém triumfu ve stylu start – cíl prohloubil vrásky na tvářích pořadatelů. Původní časový harmonogram už byl dávno roztrhán na kousky, dvaadvacátá hodina s nekompromisní večerkou pro stadión se blížila a začínalo být jasné, že dočkáme rozjezdů.

Do dodatkové jízdy o třetí místo přihrála Eduardu Krčmářovi soupeře osmnáctá jízda. Stal se jím Ondřej Smetana, který za celá čtyři kola nedokázal najít recept na Michala Škurlu, jenž předvedl nejlepší start a v konečném součtu měl o bod navíc. Jeho čtrnáct bodů hned vzápětí vyrovnal Zdeněk Holub.

Zdeněk Holub se radoval plným právem
Zdeněk Holub se radoval plným právem

Do čela rozjížďky s číslem devatenáct pronikl současně s letem pásky. O vzruch se postaral Patrik Búri, když v prvním výjezdu vrazil do nafukovaček. Odrazil se zpátky, takže jedinou újmou se mu stala ztráta druhého místa ve prospěch Martina Mejtského.

Před rozjezdem Eduard Krčmář přesedl do sedla druhého motocyklu, aby posléze v prvním nájezdu začal Ondřeji Smetanovi oplácet svou slánskou porážku. Zdeněk Holub si své druhé vítězství v řadě nenechal od Michala Škurly sebrat a zavřel jej hned v prvním výjezdu.

S ohledem na čas a vývoj závodu odpadla obě semifinále Ceny Jiřího Marxe. Na pořad dne se dostalo rovnou finále, kde organizátoři navýšili počet závodníků na pět. Díky nejlepšímu startu se do vedení dostal Zdeněk Holub. Eduard Krčmář ovšem prodloužil nájezd do druhé zatáčky a do druhého kola projel jako první on. Pražan prahnul po odvetě, ale od konce třetího kola jeho nadšení vychládalo.

Ondřej Smetana vysvětluje svůj manévr z poslední zatáčky Ceny Jiřího Marxe:

„Chtěl jsem zatočit až dál.“

Vodu ovšem kalil Ondřej Smetana, který neustále dotíral na Michala Škurlu před sebou. V nájezdu do čtvrtého kola jej podjel, avšak Michal Škurla se záhy vrátil zpátky. V posledním výjezdu Ondřej Smetana upadl. Michal Škurla se mu vyhýbal, čehož využil Patrik Mikel a po závodech si přišel na třetí příčku.

 

Rozjezd musel vyřešit pat dvou maximalistů

Jan Kvěch jede před Denisem Zielinskim
Jan Kvěch jede před Denisem Zielinskim

Stopětadvacíky, které se dnes dočkaly třetího dílu svého klasického šampionátu, jakoby hrály dle stejného scénáře jako velcí hoši. Vše začalo změnami ve startovní listině, pokračovalo vyřazeními dalších závodníků a vyvrcholilo dvojicí rozjezdů. Ovšem popořadě.

Rozjížďka s číslem jedna nestačila ještě ani začít a už svítila červená světla. Milan Dobiáš, jenž upadl v prvním nájezdu, už s bolavou rukou nemohl pokračovat. Filip Šifalda při repete oslavil comeback po svém úraze triumfem, když v první zatáčce objel Jana Kvěcha. Trojky vzápětí připisovali Karol Zupinski a po něm Václav Kvěch. Právě on se stal dalším smolařem závodu, když ve čtvrté jízdě upadl s Petrem Chlupáčem.

Václav Kvěch (červená) v souboji s Dušanem Hlaváčkem
Václav Kvěch (červená) v souboji s Dušanem Hlaváčkem

Od té se na ovále už neobjevil, avšak ani Petru Chlupáčovi nepřálo štěstí. Do osmé jízdy vůbec neodstartoval, když mu cestou na rošt praskla plastová rozeta. Zato Filip Šifalda a Karol Zupinski vítězili jako na běžícím páse. Suverénně porazili i Denise Zielinskeho a Jana Kvěcha, kteří do konce závodů kromě nich dokázali vyhrát jízdu. A protože je rozpis závodu nesvedl dohromady, musel jejich pat vyřešit rozjezd.

Pavel Kuchař jede před Maxem Troidlem
Pavel Kuchař jede před Maxem Troidlem

Ještě předtím se však v dodatkové jízdě o bronz utkali Jan Kvěch a Denis Zielinski, jenž na sebe shodou okolností také narazili až tady. Lepší reakci na let pásky předvedl český závodník. Polák však najížděl do druhé zatáčky po jeho levé ruce a spodní stranou pronikl do čela.

Rozjezd o první příčku tolik dramatický nebyl. Karol Zupinski vypálil do čela, avšak Filip Šifalda mohl být stejně spokojený. Školní úraz ruky je již zapomenut, ovšem třetí závod bez porážky a průběžné vedení v šampionátu je žhavou realitou.

 

Hlasy z depa

Eduard Krčmář vodí Adama Fencla
Eduard Krčmář vodí Adama Fencla

„Juniorák byl suprovej‘, memoriál už ne,“ vyprávěl Zdeněk Holub. „Dneska se mi pocitově nevyvedla akorát jedna jízda, výsledkově dvě. První rozjížďku jsem totiž odjel naprázdno, zkusil jsem si to sám bez soupeřů. Tím to bylo. A výsledek v junioráku je důležitější než memoriál.“

„Pěkný závody,“ bilancoval Michal Škurla. „Vycházelo to už od začátku a startovalo to. V první jízdě jsem měl dobrej‘ start, ale předjel mě Eda. Nebylo to ještě donastavený. V memoriálu jsem jel třetí, než mi to Smeták posral. To mu musím poděkovat.“

Ondřej Smetana jede před Eduardem Krčmářem a Patrikem Mikelem
Ondřej Smetana jede před Eduardem Krčmářem a Patrikem Mikelem

„Na hovno, nenaděláš nic,“ neskrýval Eduard Krčmář zklamání, pragmatismus, avšak také optimismus v situaci, kdy letos ještě žádnou juniorku nevyhrál. „Určitě to teď dám. Škoda jedný jízdy, co se dá dělat?!“

„Super závod,“ vyprávěl Ondřej Smetana. „O tréninku a prvních dvou jízdách jsem byl rozházenej‘ a nevěděl jsem, jak jet. Pak jsme to poladili a porazil jsem Edu. Pak jsem závodil s Tomkou, obtáh‘ mě. V poslední jízdě jsem měl zatáhnout naplno, ale předjel mě Škurlič. Ale poslední mistrák to dneska ještě nebyl. Eda byl sakra rychlej‘, musím změnit styl, abych uměl na tvrdejch‘, dlouhejch‘ drahách.“

Patrik Búri před Michalem Tomkou
Patrik Búri před Michalem Tomkou

„Konečně dobrý výsledek, už bylo na čase,“ pochvaloval si Patrik Mikel své páté místo, když o body přišel jen v natřískané rozjížďce s číslem devět. „Dneska mi to sedlo. Startoval jsem, jel jsem, všechno. Teď mi dýchal na záda Geyer, v první zatáčce strašná rána, ťuknul jsem si. Konečně byla motorka dobře udělaná. Díky Alešovi a panu Drymlovi za rady. Dneska mi to fakt sedlo.“

„Škoda první a poslední jízdy,“ limitoval Michal Tomka svou spokojenost. „Dostal se mi prach pod brýle. Škoda řeči…“

 

Zdeněk Holub vyhrál druhý závod juniorského šampionátu v řadě
Zdeněk Holub vyhrál druhý závod juniorského šampionátu v řadě

 

1. Zdeněk Holub, Praha 3 2 3 3 3 14+3
2. Michal Škurla. Praha 2 3 3 3 3 14+2
3. Eduard Krčmář, Slaný 3 3 1 3 3 13+3
4. Ondřej Smetana, Praha 3 3 2 3 2 13+2
5. Patrik Mikel, Březolupy 3 3 0 2 3 11
6. Richard Geyer, D 1 2 3 2 2 10
7. Adam Fencl, Slaný 1 1 3 1 1 7
8. Filip Hájek, Praha 2 2 1 0 2 7
9. Michal Tomka, SK X 2 2 2 1 7
10. Martin Mejtský, Pardubice 0 1 2 1 2 6
11. Patrik Búri, SK 2 1 E 2 1 6
12. Kryštof Rybář, Divišov (250 ccm) 1 1 1 1 0 4
13. Josef Novák, Pardubice F/R – – – – 0 (los)
14. Steven Mauer, D R – – – – 0 (los)
15. Bartosz Kibala, PL F/R – – – – 0 (los)

12. Cena Jiřího Marxe:

1. Eduard Krčmář, 2. Zdeněk Holub, 3. Patrik Mikel, 4. Michal Škurla, Ondřej Smetana F

Pódium Ceny Jiřího Marxe

Pódium Ceny Jiřího Marxe

Průběžné pořadí seriálu:

SLA SVI PCE TOT
18.4. 8.5. 17.6.
1. Zdeněk Holub, Praha 14 15 14 43
2. Ondřej Smetana, Praha 12 14 13 39
3. Eduard Krčmář, Slaný 12 12 13 37
4. Patrik Mikel, Březolupy 10 8 11 29
5. Michal Škurla, Praha NS 11 14 25
6. Michal Tomka, SK 7 8 7 22
7. Patrik Búri, SK 7 9 6 22
8. Filip Hájek, Praha 7 7 7 21
9. Adam Fencl, Slaný 4 4 7 15
10. Michael Härtel, D 15 NS NS 15
11. Martin Mejtský, Pardubice 5 3 6 14
12. Mikkel Salomonsen, DK NS 12 NS 12
13. Žiga Kovačič, SLO 11 NS NS 11
14. Richard Geyer, D NS NS 10 10
15. Josef Novák, Pardubice 0 8 0 8
16. Kryštof Rybář, Divišov NS 2 4 6
17. Niclas Nielsen, DK NS 5 NS 5
18. Jannik Klein, A 4 NS NS 4
19. Steven Mauer, D NS NS 0 0
20. Bartosz Kibala, PL NS NS 0 0

 

 

Filip Šifalda, Karol Zupinski a Denis Zielinski na stupních vítězů stopětadvacítek
Filip Šifalda, Karol Zupinski a Denis Zielinski na stupních vítězů stopětadvacítek

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Karol Zupinski, PL 3 3 3 3 12+3
2. Filip Šifalda, Chabařovice 3 3 3 3 12+2
3. Denis Zielinski, PL 1 3 2 3 9+3
4. Jan Kvěch, Praha 2 2 3 2 9+2
5. Max Troidl, D 2 1 1 2 6
6. Pavel Kuchař, Praha 2 0 2 1 5
7. Petr Chlupáč, Praha 1 2 – 2 5
8. Dušan Hlaváček, Pardubice 1 2 X 1 4
9. Václav Kvěch, Praha 3 X – – 3
10. Lukáš Vinter, Praha 0 1 2 0 3
11. Sindy Weber, D 0 1 1 E 2
12. Milan Dobiáš, Chabařovice F/R – – – 0

Václav Kvěch padá po kontaktu s Denisem Zielinskim
Václav Kvěch padá po kontaktu s Denisem Zielinskim

Průběžné pořadí seriálu:

SLA SLA PCE TOT
18.4. 2.5. 17.6.
1. Filip Šifalda, Chabařovice 12 12 12 36
2. Petr Chlupáč, Praha 10 10 5 25
3. Jan Kvěch, Praha 4 9 9 22
4. Václav Kvěch, Praha 9 9 3 21
5. Pavel Kuchař, Praha 6 7 5 18
6. Sindy Weber, D 9 6 2 17
7. Milan Dobiáš, Chabařovice 9 7 0 16
8. Lukáš Vinter, Praha 4 6 3 13
9. Karol Zupinski, PL NS NS 12 12
10. Denis Zielinski, PL NS NS 9 9
11. Daniel Šilhán, Liberec 7 2 NS 9
12. Max Troidl, D NS NS 6 6
13. Dušan Hlaváček, Pardubice 0 2 4 6
14. František Klier, Mšeno 2 2 NS 4
15. Michal Baštecký, Praha 0 NS NS 0

 

Zleva Max Troidl, Filip Šifalda a Jan Kvěch
Zleva Max Troidl, Filip Šifalda a Jan Kvěch

Foto: Jan Kobzáň a Norbert Kalous