Mistrovství světa v Mariánských Lázních láká pestrou startovní listinou

Mariánské Lázně – 18. června
Již tuto sobotu 20. června od čtrnácti hodin se na dlouhé ploché dráze v Mariánských Lázních uskuteční jeden vrcholů letošní sezóny. Patnáct zájemců o sedm postupových míst si to rozdá v osmnácti jízdách kvalifikačního závodu mistrovství světa pro rok 2016. Vyrovnaná startovní listina kombinující zkušené dlouhodrážní mistry s novými tvářemi této disciplíny slibuje napínavý závod.

 

Josef Franc jednoznačně míří za postupem
Josef Franc jednoznačně míří za postupem

Naším tradičně nejžhavějším želízkem v ohni bude Josef Franc. Ten si v úvodním závodě letošní finálové série na dlouhé dráze v německém Herxheimu vybral notnou dávku smůly. Defekt z prvního místa úvodní jízdy, když za svými zády vodil i úřadujícího mistra světa Erika Risse, mu doslova sebral vítr z plachet. Na náhradním motocyklu sice bojoval o každý bod, ale kalich hořkosti musel vypít až do dna, když jej v druhé zatáčce jízdy s příznačným číslem třináct Angličan Richard Hall nekompromisně vytlačil z dráhy na venkovní travnatý pás. Rozhodčí však místo britského hříšníka, který se na tomtéž místě nevešel do zatáčky už v předchozí jízdě, vyloučil českého jezdce. V průběžné klasifikaci po prvním ze čtyř závodů seriálu tak náš reprezentant figuruje těsně za elitní osmičkou.

Richard Wolff dle svých slov kroutí na oválech poslední sezónu
Richard Wolff dle svých slov kroutí na oválech poslední sezónu

Triumf na domácí dráze v Mariánských Lázních by byl určitě tím pravým nakopnutím do dalších bojů. Stačí jen trocha závodnického štěstí. Titul mistra republiky, suverénní postup do finále evropského šampionátu na travnaté dráze nebo zlatý a stříbrný věnec z nedávných pouťáků v Nizozemí a Francii dodávají jeho ambicím reálný podklad.

Roman Čejka si vyjel místečko minulý měsíc v mistrovství republiky
Roman Čejka si vyjel místečko minulý měsíc v mistrovství republiky

Druhý český reprezentant a bývalý účastník finálové série na dlouhé dráze Richard Wolff se netají svým úmyslem pověsit na konci letošní sezóny závodní kombinézu na hřebík. Postupová radost by ho možná přiměla své rozhodnutí ještě přehodnotit. Přes vleklé problémy se zraněným kolenem se letos dokázal probojovat na stupně vítězů v domácím šampionátu, pouťáku v německém Lübbenau nebo dosáhnout na postup do finále Mistrovství Evropy na travnaté dráze.

Michal Dudek bude plnit roli náhradníka
Michal Dudek bude plnit roli náhradníka

Svůj reprezentační debut si v sobotním závodě odbude letošní nováček na dlouhé ploché dráze slánský Roman Čejka. Po jeho působivém výkonu v květnovém domácím šampionátu, kde si získal sympatie diváků nejen dravou jízdou, ale i ukázkovým dlouhodrážním stylem, je účast v závodě mistrovství světa zaslouženou odměnou.

Druhým náhradníkem se stane Michal Škurla
Druhým náhradníkem se stane Michal Škurla

Z pozice náhradníků budou doufat v příležitost další nováčci této disciplíny Michal Dudek a Michal Škurla.

Dalším pravidelným účastníkem finále světového šampionátu a jedním z nejžhavějších favoritů na triumf v sobotním závodě je Jörg Tebbe z Německa. V Herxheimu mu finálová jízda unikla doslova o vlásek, když při bodové rovnosti postoupil mladičký Francouz Berge. Přitom Tebbe si během závodu připsal řadu cenných skalpů včetně pozdějšího vítěze Kylmäkorpiho.

Bernd Diener by svým věkem patřil spíše mezi veterány
Bernd Diener by svým věkem patřil spíše mezi veterány

Mezi horké favority na postup z Mariánských Lázní patří i jeho dva slavní krajané, i když by věkem patřili spíše mezi veterány. Šestačtyřicetiletý Matthias Kröger byl po dlouhá léta stálým inventářem seriálu dlouhodrážního mistrovství světa, a to již od jeho vzniku v roce 1997. Tehdy se představil i v závěrečném závodě v Mariánských Lázních, kde obsadil sedmou příčku. Jeho největším úspěchem je bronzová medaile z roku 2000.

Třetím do party je žijící a stále jezdící legenda Bernd Diener. Poslední z mohykánů osmdesátých let se ve světovém finále objevil poprvé v roce 1986. Výrazněji na sebe upozornil při finále roku 1994 v Mariánských Lázních, kde se probil mezi první šestku. O dva roky později na zdejší dráze triumfoval

Bernd Diener v akci
Bernd Diener v akci

v semifinálovém závodě, aby v zářijovém finále dosáhl svého největšího úspěchu – stříbrné medaile za neporazitelným Gerdem Rissem. Pochlubit se může i tituly mistra Evropy na travnaté dráze nebo mistra Německa. Přestože den před letošním závodem v Mariánských Lázních oslaví své již šestapadesáté narozeniny, patří k největším hvězdám závodu. Jeho postupové ambice podporují i dosavadní letošní výsledky. Nejen že se pravidelně umisťuje na stupních vítězů v mnoha volných závodech, ale začátkem června v Bielefeldu bez problémů postoupil do finále mistrovství Evropy na trávě.

Jesse Mustonen může překvapit
Jesse Mustonen může překvapit

Britové vysílají na kilometrový ovál našich západočeských lázní své tradiční opory. Exmistr Evropy Andy Appleton i bývalý vicemistr světa Glen Phillips plní v letošním seriálu Grand Prix úlohu stálých náhradníků. V dosavadním průběhu sezóny na sebe však zatím výrazněji neupozornili.

Naopak čím dál větší respekt si na dlouhé dráze získává mladší z finské bratrské dvojice Mustonenů Jesse. Jeho bratr Aki Pekka se pomalu vrací na ovály po pauze zaviněné zraněním a oba budou hlavními oporami finského národního týmu pro nadcházející mistrovství světa družstev. Litovat mohou jen toho, že Joonas Kylmäkorpi v současné době reprezentuje švédské barvy. Jesse je letos hodně rychlý a v Mariánských Lázních se bude určitě prát o postup. Jeho účast ve finálové jízdě by nebyla úplným překvapením.

Jörg Tebbe v akci v Herxheimu
Jörg Tebbe v akci v Herxheimu

Černým koněm závodu by mohl být ruský reprezentant Renat Gafurov. Jezdec, jehož jméno je spojeno především s krátkou dráhou, si dlouhána vyzkoušel poprvé před dvěma lety při volném závodě v Herxheimu a bez problémů našel cestu až do finálové jízdy.

Sedm nejlepších jezdců z Mariánských Lázní plus jeden náhradník si zajistí pomyslné vstupenky do závodu Challenge, které je na programu 25. července v německém Werlte. Tam je doplní stejný počet šťastlivců z druhého kvalifikačního závodu ve francouzském Tayaku, kde se 4. července představí i Martin Málek. Do seriálu Grand Prix na dlouhé dráze pro rok 2016 nakonec postoupí tři nejúspěšnější ze závodu Challenge.

 

Startovní listina kvalifikačního závodu MS v Mariánských Lázních:

1 Matthias Kröger, D
2 Renat Gafurov, RUS
3 Richard Wolff, CZ
4 Jakob Nymark, DK
5 Glen Phillips, GB
6 Jörg Tebbe, D
7 Théo Di Palma, F
8 Roman Čejka, CZ
9 Jesse Mustonen, FIN
10 Josef Franc, CZ
11 Bernd Diener, D
12 Andy Appleton, GB
13 Alexandre Dubrana, F
14 Rodney McDonald, AUS
15 Jérôme Lespinasse, F
16 Michal Dudek, CZ
17 Michal Škurla, CZ

 

Foto: Jiří Bayer