Závod všech závodů se vrací k zářijovému termínu

Pardubice – 18. listopadu
Zlatá přilba města Pardubic se jako úlitba kalendáři velkých cen v posledních letech většinou dostala na říjnový termín. Jenže napřesrok se na přelomu devátého a desátého měsíce roku pojedou v rozpětí sedmi dnů SGP ve Stockholmu a Toruni. Druhý říjnový víkend je tradiční hájemství dostihové Velké pardubické, o čemž jsme se přesvědčili předloni. Sedmašedesátý ročník plochodrážního závodu všech závodů se proto uskuteční 20. září 2015. Petr Moravec z pořadatelského klubu se magazínu speedwayA-Z svěřil, proč bude mít pardubický super víkend v zásadě stejnou podobu jako letos.

Program začne páteční Zlatou stuhou a bude pokračovat třetím a zároveň posledním finálovým dílem mistrovství světa juniorů. Již pro letošek Pardubice usilovaly o challenge o postup do Grand Prix, který roku 1998 stál poprvé u třídenního programu.

„To je jednoduché,“ odpovídá Petr Moravec na otázku, proč klub svou ambici nenaplnil letos. „Poláci tu challenge chtěli a my jsme do toho zase tak sílu nešli. Přeci jenom ta ekonomika je nezanedbatelná.“

Finálový závod juniorského mistrovství světa se už pro publikum pardubického supervíkendu stává již tradiční záležitostí. Část účastníků však v Pardubicích uvidí již poslední květnový pátek při kvalifikaci.

„Jedeme ji, protože FIM vypadl jeden pořadatel a my to vzali,“ zdůvodňuje Petr Moravec. „Pro nás to není žádná hrůza a pro české kluky je lepší, že nemusí jet nikam daleko.“

Stejný scénář jako letos:
Pátek 18. září přinese Zlatou stuhu, mistrovství světa juniorů je na programu v sobotu 19. září a celý program vyvrcholí Zlatou přilbou města Pardubice v neděli 20. září.

Září není pro Zlatou přilbu exotický měsíc:
Dvacátý říjnový den nešastného dvacátého ročníku v sezóně 1968, v jehož finále tragicky upadl Luboš Tomíček, a dvacátý srpen roku 1961 představují dva časové póly, do nichž se vešly všechny dosavadní ročníky Zlaté přilby v Pardubicích.

Říjen je stal charakteristickým měsícem pro závod všech závodů teprve v poslední dekádě. Dohromady se však zlatá přilba dostala na hlavu svého majitele v desátém měsíci pouze pětadvacetkrát. Dvakrát se o vítězi rozhodovalo v srpnu, ovšem v počtu ročníků vede jednoznačně září. Příští rok se v něm totiž Zlatá přilba, nebo alespoň její hlavní část z dob dvoudenního klání uskuteční již po čtyřicáté.

V září kupříkladu své jediné, ale zato emotivní vítězství zaznamenal rovněž Franta Juhan. V osmatřicátém dostal svou tovární šestistovku Jawa do čela až v posledním kole finálové jízdy. Na stupně vítězů však přišel v uniformě četaře československé armády, aby v čase mnichovské krize demonstroval odhodlání bránit hodnoty demokratického Československa.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a archív autora