Pražská první liga a šampionát do devatenácti let budou dva různé závody navzdory společnému termínu

Praha – 26. září
V červnu Pražané odložili český šampionát do devatenácti let, jelikož VV SPD napočítal přihlášky pouze od osmi českých a jednoho slovenského závodníka. Po více než čtvrt roce se situace nezlepšila a ani pořádání Zlaté stuhy druhý den nezvýšilo počet zájemců. Pavel Ondrašík, sportovní ředitel AK Markéta, magazínu speedwayA-Z vysvětlil, že předřadit závod před prvoligový mítink poděděný z Liberce, bylo jediné rozumné východisko.

„Pokud nejsme schopni ani v termínu před Zlatou přilbou dohnat šestnáct jezdců, je to smutné,“ kroutí Pavel Ondrašík hlavou. „Byli jsme schopní dát dohromady jedenáct závodníků a je úplně jedno jestli jich máš osm, devět nebo jedenáct.“

Protože plochodrážníci mladší devatenácti let zápolí o svůj titul již od sezóny 1999, nechtěla Markéta porušit tradici. „Jako pořadatel to chceme odjet tak jako tak,“ argumentuje Pavel Ondrašík.

Proto přišel nápad spojit devatenáctky dohromady s první ligou, která se v květnu nedojela v Liberci. Mšeno v něm má volný los a všichni potenciální uchazeči o účast v mistrovství republiky do devatenácti let jsou v sestavách zbývajících celků.

Nicméně není posunutí šampionátu na úroveň vloženého závodu k první lize přece jen degradující? „Závod bude samostatně před první ligou,“ upřesňuje Pavel Ondrašík. „Ne na jeho pozadí nebo snad vložený. Pojedeme o mistra, a jakmile ho určíme, teprve začne první liga.“

Foto: Pavel Fišer