Pojďme se projít depem pražské Speedway Grand Prix

Praha – 31. května
Letošní povedenou pražskou plochodrážní zastávku SGP bychom vám chtěli ukázat taky při pohledu do depa. Je to část závodiště, kam se většina fanoušků nedostane a proto vznikl tento článek.

Znám z vlastní zkušenosti koukání přes plot a pozorování věcí, které se tu odehrávají před závodem nebo tréninkem. Je zajímavé pozorovat závodníky, jak se připravují, mechaniky, jak vyšívají na motorkách, a co je na nich za detaily, které při pohledu z tribuny můžou uniknout.

Není to tedy žádné napínavé čtení, kdo koho předjel v poslední zatáčce. Také tu musí hovořit více fotky než text. Kdokoliv by něco podobného začal psát, začal by jménem Tai Woffinden a jeho tetování. To je prostě nepřehlédnutelná část depa a to, i když je tento Angličan zahalen do kombinézy. Ruce, krk a nově i pravá tvář jsou touhle módou ozdobený, že by leckterý fotbalista mohl závidět. Než si Tai nasadí přilbu, upoutají vás jeho dnes už velké díry v uších.

Tohle vše by mohlo něco o něm samotném vypovídat, ale měl jsem možnost na tréninku a před závodem pobýt u jeho boxu. Pro mě kluk absolutně v pohodě, který nikoho neodmítl. A jeho komunikace s mechaniky… To jsou prostě kamarádi, co jdou za společným cílem a baví se u toho.

Pro mě rovněž velmi sympatické bylo, když se Jaroslaw Hampel po svém pádu vracel pěšky do depa a napůl cesty mu Tai Woffinden přišel naproti patrně s optáním, jestli je ready.

Letos byla zajimavá soutěž mechaniků na čas, kde se měnilo kolo a rozeta. Vždy dva týmy proti sobě a vlastně proti stopkám.

Vesměs všichni jezdci zůstali věrní svým barevným kombinacím na kombinézách a motorkách, ale samozřejmě jsou nové a pozměněný designy. Andreas Jonsson opustil barevné kreace a pro letošek je v černé barvě. To je dvorní barva loňského mistra světa, tak třeba tam hledal inspiraci.

Troy Batchelor má pro letošek maskáčový design kombinézy. Jestli si odpykává vojenskou základní službu, se nepodařilo zjistit. Můj názor jasná jednička, co se týká nevypsané soutěže o nejhezčí kombinézu, kde po loňsku střídá na trůnu Martina Vaculíka.

Jinak dá se říct vše s malou obměnou při starém. Pochvalu zaslouží oba Poláci, kteří opět sladili své kombinézy s motocykly. Minulý rok to byla kombinéza v národních barvách a motorky v týmových každého jezdce.

Image jezdců tam bych krom již zmíněného Tai Woffindena zmínil jen Chrise Holdera. Ten se nevím, jestli speciálně pro českou Grand Prix nechal inspirovat pohádkou o loupežníku Rumcajsovi. Možná je ale vše jinak a probíhá tam cosi jako ‚dokud nevyhraju, tak se neholím’.

Má cenu psát něco o tom, jaký chlapík je Greg Hancock? Nemá. Všichni ho známe a takový pohodář jde poznat nejen přes plot depa, ale i přes plot stadionu.

Jestli se tu nepíše o všech závodnících tak je potřeba říct, že všech osmnáct borců má vše vymakaný do detailů a z fleku by mohli vjet na módní molo. Tak dost řečí a mrkněte na fotky!

Foto: Michal Kohout