Češi v akci 104

Uplynulý týden viděl na našich oválech pouze čtvrteční Speedway Mini Cup v Praze a sobotní přebor s ořezanými stopětadvacítkami ve Mšeně. Ani v zahraničí toho naši borci příliš nenajezdili. Kvalita ovšem překonala kvantitu. Josef Franc ve slovinské metropoli Lublani našel cestu do race-off. Český juniorský nároďák uštědřil v Teterowě lekci nejen svým soupeřům, ale také čecháčkovským rádoby odborníkům, kteří pokaždé složí zbraně o poznání dříve než samotní závodníci. A snad aby těch úspěchů nebylo málo, Antonín Klatovský skončil na pódiu při horském závodě v Teterowě.

Martin Vaculík vs. mistr světa 2:0
Martin Vaculík nemohl v úterý chybět ve Švédsku. V barvách jeho nového klubu Vargarna Norrköping jej čekalo domácí utkání proti týmu Elit Vetlanda, kde strávil pět let. Nicméně rozhodující slovo pronesl d隝, takže ani jeden ze čtveřice úterních podniků švédské Elitserien nebyl uskutečněn.

Slovenský závodník se do akce dostal teprve včera. Jeho Tarnow před zraky domácího publika rozdrtil v polské extralize hostující Wroclaw 64:26. A on nepoznal hořkost porážky. Hned v rozjížďce s číslem jedna se blýskl předjetím Taie Woffindena na konci třetího okruhu. Vzápětí třikrát vyhrál ve stylu start – cíl. Patnáctibodového maxima dosáhl v rozjížďce s číslem patnáct, v níž se Tai Woffinden pokusil o letmý start. Při repete se úřadující mistr světa dostal dopředu sledovaný svým kolegou Januszem Kolodziejem, avšak Martin Vaculík je dokázal předčit.

Dnes se měl slovenský fenomén představit v kvalifikaci o SGP 2015 v Abensbergu, však dal přednost přípravě na zítřejší Švédsko, takže jej zastoupí Adam Čarada.

D隝, KO Cup a nejlepší muž týmu
Čtvrtfinále KO Cupu britské Premier League proti sobě svedlo Aleše Drymla a Zdeňka Simotu. První kolo v úterý v Peterborough vyhrál těsně 46:44. Vítězství pojistil právě pardubický kapitán v patnácté jízdě, kde spolu s Lasse Bjerrem za zády pojistili remízu, i když Ben Barker zvítězil.

Aleš Dryml měl dohromady dvanáct bodů s jedním bonusem. Zahanbit se nenechal ani Zdeněk Simota s osmi body a čtyřmi bonusy, i když ve čtrnácté jízdě nestihl dvě minuty.

Páteční odveta v Plymouthu vyzněla po všech stránkách pro domácí, kteří vyhráli 50:40 a celkovým skóre 94:86 postoupili. Zdeněk Simota tentokrát dosáhl třinácti bodů, zatímco Aleš Dryml se chlubil jedenácti body se čtyřmi bonusy.

Ve středu v Elite League hostil Poole Wolverhampton. Václav Milík se ovšem nedostal do akce, protože duel byl kvůli dešti ukončen již po třetí jízdě. Výsledek 8:10 pochopitelně neplatí.

Včera skončil ligový duel v Newcastle triumfem domácích 51:40 nad Berwickem. V řadách poražených Banditů exceloval Matěj Kůs. Po třech úvodních triumfech, jej až v deváté jízdě porazili domácí Lewis Kerr a Stuart Robson. V rozjížďce s číslem čtrnáct byl před ním v cíli opět Lewis Kerr, nicméně Matěj Kůs byl nejlepším mužem dne svého klubu.

Bohaté Letnice na severu Německa
Stejně jako květnový svátek Nanebevstoupení Krista jsou i Letnice v Německu vítanou příležitostí oslavit volno plochodrážními závody. Stalo se již tradicí, že svérázný Bergring v Teterowě doprovází další klání na místní klasické dráze i v sousedním Güstrowě.

Letos vše odstartoval páteční Junior-Challenge v Güstrowě. Triumfoval Pawel Przedpelski a na stupně vítězů se postavili rovněž Kai Huckenbeck a Mikkel B. Andersen. Ondřej Smetana skončil osmý.

V sobotu se český nároďák v Teterowě vítězstvím probil rovnou do světového finále. Včera se konal tradiční horský okruh v Teterowě. Hlavní klání Bergringrennen triumfoval Enrico Janoschka před Antonínem Klatovským a Roberto Hauptem. Jan Klatovský skončil osmnáctý.

Večerní Pfingstpokal alias v němčině pohár Letnic v Güstrowě se obešel bez účasti českých závodníků. Kvůli dešti byl přerušen šestnáctou jízdou, kdy měl nejvíce bodů na svém kontě Christian Heffenbrock.

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Miroslav Horáček