Jürgen Hehlert vzpomíná a pozdravuje české závodníky

Herxheim – 29. května
Je obvyklé, že se při každém významnějším plochodrážním podniku sejde pestrá sestava bývalých závodníků. Nejinak tomu bylo i při prvním letošním závodě dlouhodrážního finále mistrovství světa v Herxheimu. Také tady bylo možno potkat celou řadu hvězd sportu levých zatáček více či méně vzdálené minulosti. Především tu byl legendární Barry Briggs, kterému by určitě nikdo nehádal kvapem se blížící osmdesátku. Závodu byli přítomni například i Peter Collins, Josef Hofmeister, Manfred Poschenrieder, Karl Maier, Kelvin Tatum, Robert Barth, nebo Hans Wassermann. A třeba Petera Würteleho, který startoval na Markétě v kontinentálním semifinále MS družstev 1984 a rok nato po úrazu skončil kariéru, jsem viděl právě po oněch třiceti létech.

Neméně zajímavý chlapík se trochu nečekaně přihlásil sám poté, co slyšel češtinu. Jürgen Hehlert patřil k základním stavebním kamenům reprezentace tehdejší Německé demokratické republiky v šedesátých a na počátku sedmdesátých let.

S našimi jezdci tehdy svedl nejednu tuhou bitvu. Dvojnásobný kontinentální finalista v následující dekádě emigroval a dnes žije v Landau jen pár kilometrů od oválů v Herxheimu.

Právě tam na závody pravidelně chodí a plochodrážní dění stále sleduje. Zmiňoval celou řadu našich jezdců a kladl mi na srdce pozdravovat především Antonína Švába, ke kterému prý měl z našich nejblíže. Nezapomněl třeba ani na Františka Ledeckého, Antonína Kaspera, Pavla Mareše, Jana Holuba, Luboše Tomíčka a další.

Je mi ctí těmito řádky prostřednictvím magazínu speedwayA-Z vyřídit pozdrav a přání všeho nejlepšího od bývalého mistra své země starým přátelům.

Foto: Zdeněk Flajšhanz