České juniorské trio zkusí postoupit do evropského finále z důvěrně známé dráhy

Pardubice – 3. června
Letošní sezóna v Pardubicích začíná vskutku netradičně. Po redukci extraligy a vzhledem ke konání domácích prvoligových mítinků ve Svitavách, rámují svítkovské plochodrážní jaro mezinárodní závody. Po jadranských soutěžích přichází na řadu semifinále juniorského mistrovství Evropy, které příští pátek skvělým způsobem pomůže k pomyslným oslavám stadiónu, na němž plochodrážní motory poprvé zaburácely poslední květnový víkend před šedesáti lety.

S pátečním termínem Pardubice laborovaly již před pár lety. Angažmá Václava Milíka v Poole stojí za comebackem populárního pátého dne týdne v extralize a v juniorském mistrovství republiky.

V případě juniorského mistrovství Evropy dostal pátek před víkendem z důvodu snahy pořadatelů zkusit něco nového, když sobota v minulosti mnoho fanoušků neoslovila.

„V Pardubicích bývá o víkendu poměrně mnoho akcí,“ říká Petr Moravec. „Věřím, že tím mnoha příznivcům dáme šanci náš závod v klidu navštívit.“ Klub svým fanouškům vychází vstříc i cenou vstupenek. Normální lístek pořídíte za stovku, zlevněný za sedmdesát korun. Na něj budou mít nárok i ti, kteří dorazí v doprovodu dětí do patnácti let, které budou mít vstup volný.

Důvěrně známá domácí dráha v protikladu s dalekou cestou na druhé semifinále do francouzského Maconu zapříčinila, že trojice loňských finalistů při své volbě nezaváhala. Příští pátek se o pět postupových příček poperou Václav Milík, Eduard Krčmář a Zdeněk Holub.

Poslední přidělené místo má česká federace v Maconu. Po zrušení divišovské juniorky ho dostal Roman Čejka, který by měl dokonce vynechat odloženou slánskou extraligu s Pardubicemi a právě ve Francii se po operaci slepého střeva vrátit za řidítka plochodrážního motocyklu.

Minulý měsíc se z reprezentační vesty radoval, nicméně nyní se zdá, že by mohlo jít o svého druhu Pyrrhovo vítězství. Startovní listina je prozatím zaplněna z větší poloviny, nicméně v ní zejí dvě díry po ukrajinských závodnících, které jejich federace omluvila z titulu politické situace v zemi. A tak není vyloučeno, že se Michal Škurla a Ondřej Smetana promění v plnohodnotné účastníky.

Aktuální podoba startovní listiny:

1 RUS
2 Václav Milík, CZ
3 Andrzej Lebeděvs, LAT
4 Pawel Przedpelski, PL
5 Daniel Spiller, D
6 Krystian Pieszczek, PL
7
8 RUS
9 H
10 Ivans Plešakovs, LAT
11 Kacper Woryna, PL
12
13 Eduard Krčmář, CZ
14 Adam Čarada, SK
15
16 Zdeněk Holub, CZ
17 Michal Škurla, CZ
18 Ondřej Smetana, CZ

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Miroslav Horáček