Ondřej Smetana rozhodně nelitoval zajížďky z Mořiny do Liberce přes Krško

Krško – 17. května
Že se v mistrovských závodech rozhodně vyplatí sbírat každý bodík, by mohl vyprávět kupříkladu Michal Dudek. V tropickém semifinále šampionátu republiky v Liberci už loni v červenci rezignoval. Prohrál rozjezd s Ronny Weisem o místo druhého náhradníka ve finále, kam se však stejně dostal a nakonec se o fous udržel v přímo nasazené osmičce pro letošní rok. Podobnou zkušenost má za sebou i Ondřej Smetana.

V loňském mistrovství republiky jednotlivců se na úvod blýskl skalpem Josefa France v Divišově, aby nakonec skončil čtrnáctý. Přesto se Petr Moravec minulý pátek probil až k němu, když narychlo sháněl na druhý den závodníka pro semifinále mistrovství republiky jednotlivců ve slovinském Kršku namísto Aleše Drymla, jenž si předchozí večer v Ipswichi přivodil otřes mozku.

Odjezd z Mořiny připomínal spíše bojový poplach elitní vojenské jednotky. A Radek Smetana teprve cestou zjistil, že jeho syn nemá ani metyl, ani kryty na výfuky. Nicméně Matic Ivačič nabídl pomocnou ruku, takže debutu jeho syna na evropské scéně nestálo nic v cestě.

„První jízdu jsem jim nestačil,“ vyprávěl Ondřej Smetana, sotva se na palubě své dodávky přes noc přenesl osm set kilometrů z Krška do Liberce. „Byli rychlí. Druhou jízdu jsem zaváhal a přišel o doby, na který jsem měl. Potom jsem vyladil motorku a stačil jsem.“

Nakonec se vracel se třemi body a čtrnáctým místem. „Na víc jsem neměl,“ připouští. „Soupeři jsou zkušený a hrozně rychlí. Zkušenost je to ale výborná a jsem rád, že jsem tam moh‘ jet.“

Foto: Miroslav Horáček