Karel Kadlec si vybojoval veteránské pódium

Mariánské Lázně – 10. května
Skvělým úspěchem pro české barvy skončil úvodní podnik evropské série veteránů na dlouhé ploché dráze, který se konal v sobotu 10. května v Mariánských Lázních. Karel Kadlec se srdnatě popral se soupeři i s těžkou promáčenou dráhou, aby v závěrečném finálovém souboji vybojoval zasloužený vavřínový věnec za třetí místo.

I přes neúčast dvou velkých hvězd Boba Dolmana a Antona Wannaska se letos v Mariánských Lázních sešla výborná konkurence. Největším soupeřem starých pánů se však ukázala být dráha. Dešové přívaly posledních dní na ní zanechaly své stopy. Dva metry široké mokřině při vnitřním okraji oválu, která provázela takřka celou startovní rovinku, skvěle konkurovala obrovská louže u mantinelu, a kdo se jí nedokázal v zápalu boje vyhnout, měl co dělat, aby se udržel v sedle motocyklu.

Mezi jezdci sedlajícími dvouventilové stroje neměl konkurenci exšampión Hartmut Ernst, který opět okouzloval nádherným stylem jízdy. V základní části nasbíral plný počet patnácti bodů za tři vítězství a neporažen mohl hledět vstříc finále A. Podle očekávání jej napodobili dva největší konkurenti Kevin Teager s Franzem Greiselem. Malou generálkou před velkým finále se stala jízda s pořadovým číslem třináct, ve které na sebe narazili všichni tři výše jmenovaní spolu s dalším favoritem Jürgenem Brücknerem. Ten z jejich souboje vyšel nejhůře, přesto jej citelná ztráta bodů o finále A nepřipravila. Jízdu vyhrál Ernst před Teagerem a Greiselem.

Do velkého finále našel cestu i Angličan Geoff Urben, který se ve druhé jízdě postaral o nevšední podívanou. Závadu spojky na svém motocyklu v momentě, kdy jezdci najížděli ke startovací pásce, vyřešil svérázným způsobem. Poodjel asi deset metrů od startu a postavil motocykl na hák. Po domluvě se startmaršálem a rozhodčím byla jízda odstartována i z této nestandartní pozice. Handicap vzal rychle za své a na Britovo konto přibyly důležité tři body.

Finále A však překvapivě zamíchalo kartami. Po startu šel do čela podle očekávání Hartmut Ernst před Franzem Greiselem. Toho však ve druhém kole zradil motocykl a jeho červená kombinéza se začala polem jezdců výrazně propadat. Jaké však bylo překvapení, když defekt zasáhl i vedoucího Ernsta, a to v momentě, kdy najížděl do poslední zatáčky. Vzhledem k velkému náskoku dovezl zklamaného Němce motocykl setrvačností alespoň pro věnec za třetí místo.

To mezi čtyřventilovými stroji byly boje tradičně vyrovnanější. Základní část závodu zcela ovládl Holanďan Henk Snijder, který nepoznal hořkost porážky. Jen o bod méně měl po třech odjetých jízdách základního rozpisu jeho krajan Hylke Dijkema. S nepatrnou ztrátou s nimi drželi krok John Hartley a výborně jedoucí Dán Arne Andersen. Bez větších problémů do finále A postoupil i Karel Kadlec, kterému doslova vyfoukl vítězství v úvodní jízdě John Hartley.

To druhý český zástupce ve startovním poli Jan Boháč se na svém stroji trápil. „Peru se s tím. Je to ještě horší než na tom ležáku,“ pronášel na adresu své jawy poděděné po čakovickém kolegovi a bývalém šampiónovi evropské série veteránů Václavu Matunovi. Tři body na kontě a třetí místo ve finále C mu stačily na patnáctou příčku.

Ve finále A chyběl jeden z velkých favoritů Wolfgang Barth. Ve své úvodní jízdě odpadl z prvního místa pro defekt a s technikou laboroval i ve svých dalších vystoupeních. V deváté jízdě po nádherném souboji s Arne Andersenem mu pracně vydobytou první příčku muset přenechat, když jeho motocykl začal zpomalovat. Celkových osm bodů na velké finále nestačilo a Němec se tak musel spokojit s triumfem ve finále B.

Vrcholem programu evropské série veteránů bylo pochopitelně A finále čtyřventilových strojů. V něm k radosti domácího publika skvěle odstartoval Karel Kadlec. Ve výjezdu z první zatáčky už však uplatnil svou rychlost Henk Snijder. Ve druhém kole na českého závodníka začal důrazně dotírat HylkeDijkema a posunul se na druhé místo. Karel Kadlec hned kontroval a ve výjezdu ze zatáčky byl opět před holandským borcem. Dijkema se však rozhodl neprodat svou kůži lacino a dalším atakem si zajistil celkové stříbro za vítězným Snijderem a před naším reprezentantem Karlem Kadlecem.

čtyřventily:   TOT C B A
1. Henk Snijder, NL 5 5 5 15     1.
2. Hylke Dijkema, NL 4 5 5 14     2.
3. Karel Kadlec, CZ 4 4 3 11     3.
4. Arne Andersen, DK 3 5 4 12     4.
5. John Hartley, GB 5 4 4 13     5.
6. Francesco Barbetta, I 2 3 5 10    
7. Wolfgang Barth, D E 4 4 8   1.  
8. Peter Baker, GB 3 3 3 9   2.  
9. Mike Clarke, GB 1 3 3 7   3.  
10. Johan Last, NL 2 2 2 6   4.  
11. Gerd Mauer, D 4 2 1 7   5.  
12. Graeme Brown, GB 5 – – 5    
13. Bart Uil, NL 0 2 E 2 1.    
14. Steen Larsen, DK 1 1 2 4 2.    
15. Jan Boháč, CZ 0 1 2 3 3.    
16. Andreas Blache, D 3 1 0 4 E    
 
dvouventily:   TOT   B A
1. Kevin Teager, GB 5 4 4 13.     1.
2. Jürgen Brückner, D 3 3 2 8     2.
3. Hartmut Ernst, D 5 5 5 15     3.
4. Wolfgang Starr, GB 4 1 3 8     4.
5. Franz Greisel, D 4 5 3 12     5.
6. Geoff Urben, GB 3 4 4 11     6.
7. Karl-Heinz Suske, D 2 E 5 7   1.  
8. Keith Snelling, GB 2 3 1 6   2.  
9. Bill Haynes, GB 0 2 0 2   3.  
10. John Wheatley, GB 1 2 2 5   4.  
11. Roy Gomm, GB 1 0 1 2   5.  
12. Knut Olsen, N – 1 0 1   6.  
13. Tom Blackwood, GB E – – 0      

Foto: Jiří Bayer