Za jedinou slovinskou vítěznou rozjížďkou stál žolíkový Aleksander Čonda

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 14. května
Český tým se dle všech předpokladů vypořádal v Pardubicích v odvetě jadranského pohádru družstev se Slovinci. Upevnil své vedou postavení na čele průběžné klasifikace a je jeden krok od vítězství. Sestava Lubomíra Vozára se dnes se svými hosty vůbec nepárala. Slovinci vyhráli jedinou jízdu, kterou ovšem z nerozhodného výsledku pozvedlo jen povýšení vítězného Aleksandera Čondy na žolíka. Jinak čeští závodníci dovolili svým protivníkům jen tři remízy, z nichž jedna šla na vrub najetí Ondřeje Smetany do pásky kvůli poruše jeho spojky a druhé dvě na technické patálie Michala Škurly.

Problémy nezabránily Čechům dominovat
Už na první pohled to dnes neměl být dramatický závod plný zvratů. A vskutku, Češi se vydali za triumfem hned v rozjížďce s číslem jedna, by se nám problémy rozhodně nevyhýbaly asi jako notoricky nezaměstnaní náborové práci kanceláři. V úvodní jízdě slavil Tomáš Suchánek jednoznačný triumf, ovšem Ondřej Smetana se po horším startu dokázal v první zatáčce dostat pouze před Jerneje Pečnika, ale před Nejce Malešiče již ne.

Před druhou jízdou musel Eduard Krčmář starší na ovál, aby upravil předstih na motocyklu svého syna. Mezitím však Michal Škurla zmizel ve svém depu, aby se vynořil v sedle náhradního motocyklu. „Motor byl mrtvej‘,“ vysvětloval jeho otec Tomáš.

Eduard Krčmář se pevně usadil v čele, zatímco Michal Škurla zdědil dva body po Aleksandru Čondovi, jenž zůstal stát na konci druhého kola. Ve třetí jízdě se musel prát i Hynek Štichauer, aby v prvním oblouku objel Jerneje Pečnika a zařadil se za záda vedoucího Tomáše Suchánka.

Mnohem větší úsilí však musel vynaložit Michal Škurla v rozjížďce s číslem čtyři, kterou opět naprosto ovládl Eduard Krčmář. Pražan nejprve v první zatáčce podjel Jerneje Pečnika, aby to samé v bleděmodrém ve druhém okruhu provedl i Nejci Malešičovi.

Žiga Kovačič si v páté jízdě odvezl útržky pásky na svém motocyklu až do depa, takže nemohlo být sporu, kdo je viníkem přerušení startu. Ondřej Smetana využil nečekané přestávky, aby odložil svůj motocykl a briskně přesedl do sedla druhého.

„Jelo mi to tak na třetinu plynu,“ zdůvodnil svůj krok později. Nicméně zatímco Tomáš Suchánek slavil třetí triumf stylem start – cíl v řadě, on marně dotíral na Aleksandra Čondu, jenž na poslední chvíli ve slovinské sestavě zaskočil za Matice Ivačiče.

K třiadvaceti českým bodům dokázali Slovinci položit jen sedm svých, což byl signál pro jejich kouče France Kalina, aby místo Dalibora Bota na start rozjížďky s číslem šest pozval Aleksandra Čondu a vložil mu do rukou žolíka. I když Eduard Krčmář při vylétnutí pásky rozhodně nespinkal jako šípková Růženka, ve výjezdu vedl právě Slovinec s jokerem.

„Odstartoval jsem, dal to do materiálu, ale on jel po lajně,“ popisoval slánský závodník klíčové okamžiky. Avšak spolu s Hynkem Štichauerem vytvořil nepřekonatelnou hráz Nejci Malešičovi. Remíza se při násobení Čondových bodů dvěma změnilo ve slovinský triumf 6:3, avšak za stavu 26:13 rozhodně Lubomír Vozár nehledal nejbližší strom se smyčkou provazu v rukou.

Předčasný český fajront
Start rozjížďky s číslem sedm zastihl Ondřeje Smetanu polapeného v pásce. „Něco přeskočilo ve spojce, zatáhlo to a byl jsem tam,“ popisoval pražský junior. Zatímco musel předčasně do svého boxu, mechanici Aleksandra Čondy létali nahoru a dolů, aby vychytali všechny mouchy na nastavení motocyklu svého svěřence.

Leč nic platno. Tomáš Suchánek se ujal vlády už v první zatáčce a tandem Aleksander Čonda – Žiga Kovačič se musel smiřovat s remízou. Pro Slovince bylo ještě hůř. V rozjížďce s číslem osm vystřelil Eduard Krčmář do čela. Michal Škurla se jej držel jako klíště, avšak v úvodním výjezdu se musel dívat na výfuk Nejce Malešiče. Hned vzápětí se český tým dočkal maximálního triumfu, by se nejlepším startem mohl chlubit Žiga Kovačič.

Jenže v nájezdu do druhé zatáčky se pod ním protáhl Hynek Štichauer, který přesedl na druhý motocykl. Ve druhém kole se na stejném místě před Slovince posunul i Ondřej Smetana. Až v desáté jízdě se hostující celek dočkal první regulérní remízy. Aleksander Čonda byl na čele od startu až do cíle před Eduardem Krčmářem a Michalem Škurlou.

„Dává novou hranu na každou jízdu,“ upozorňoval Eduard Krčmář na okolnosti Slovincova triumfu. V rozjížďce s číslem jedenáct přišla chvíle pro Ondřeje Smetanu, který vnějškem první zatáčky objel všechny své protivníky.

Tomáš Suchánek tentokrát zůstal poslední, jenže ještě v průběhu úvodního kola postoupil na třetí příčku, jelikož Jernej Pečnik zůstal stát s prázdnou zadní pneumatikou. „Moc lehkej‘ převod,“ přemítal Tomáš Suchánek v depu. „Mám silnej‘ motor a jak tam není materiál, mydlil jsem jak sviňa.“

Nicméně Slovinci už nemohli českému týmu sebrat vítězství. Přesto Hynek Štichauer jasně opanoval dvanáctou jízdu, by se po něm Žiga Kovačič ve výjezdu mohutně sápal. Stálý inventář české juniorky potom spolu s Nejcem Malešičem nedal ani náznak šance Michalu Škurlovi.

„Je to špatný,“ vypadal Michal Škurla sedící na betonové podlaze depa jako žlutá hromádka neštěstí. Dvojice nominačních jízd se musela obejít bez jeho přítomnosti na startovním roštu. Žiga Kovačič se ve třinácté jízdě postaral o přerušení svým letmým startem. I když při repete to byl opět Slovinec v zelenočerných barvách, který se ujal vedení.

Hynek Štichauer nejprve v prvním oblouku odrazil zvnitřku útočícího Jerneje Pečnika, který stejně ve třetím kole zastavil a nechtě věnoval svůj bod Ondřeji Smetanovi. Pardubičan poté nedopřál klidu vedoucímu Žigu Kovačičovi. Ve druhé zatáčce mu to nevyšlo spodem stejně jako vnějškem první zatáčky druhého kola. Až ve třetím okruhu byl úspěšný, když v úvodním okruhu Žigu Kovačiče podjel.

Závěrečná jízda se změnila v demonstraci české síly. Nejc Malešič se v prvním oblouku stačil jen zařadit za náš tandem Tomáš Suchánek – Eduard Krčmář, zatímco Aleksander Čonda nedojel kvůli poruše stroje ani na začátek protilehlé rovinky.

Hlasy z depa
„Dobrý,“ odtušil Tomáš Suchánek. „Škoda jedný jízdy. Měl jsem moc lehkej‘ převod, mám silnej‘ motor a jak tam není materiál, mydlil jsem jako sviňa. Pak jsem dal těžší převod a stala se z toho raketa. Doma je doma, akorát by mohlo bejt‘ víc materiálu, na to, že ho navezli, nic tam není.“

„Super,“ radoval se Eduard Krčmář. „Testoval jsem dráhu a zkoušel převody a nastavení pro mistrovství Evropy. Zazávodil jsem si super, dráha pěkná. Prohrál jsem jen s Čondou. V první jízdě jsem na něj odstartoval, dal jsem to do materiálu a on jel po lajně. Pak odstartoval on, dával na každou jízdu novou hranu. Bylo to dobrý, teď se soustředím na tu Evropu v Daugavpilsu a snad to dopadne.“

„Bitva až do poslední jízdy, jsem rád, že jsme to udělali,“ žertoval Hynek Štichauer. „“Ale každý svezení na domácí dráze je dobrý. Projevil se problém s motorkou v prvních dvou jízdách, vyměnili jsme ji a bylo to dobrý. Věřil jsem něčemu, co tady fungovalo a dnes jsem se přesvědčil, že co jeden rok fungovalo, druhej‘ rok ne.“

„Viděl jsem to dneska jako den smůly,“ neskrýval Ondřej Smetana. „Protože v první jízdě jsem to posral. Pak mi druhou jela motorka jak na třetinu plynu. Seskočil jsem z toho, vzal si druhou. Byla v pohodě, ve třetí jízdě jsem si ale zkusil start, něco tam přeskočilo ve spojce a já najel do pásky. Vyměnili jsme svíčku a jel jsem zase na první. A poslední dvě jízdy byly docela dobrý.“

Špatný, jedna motorka klekla,“ lamentoval Michal Škurla. „Je to špatný.“

1. Česká republika     57
Tomáš Suchánek 3 3 3 3 1 3 16
Ondřej Smetana 1 1 T 2 3 1 8(1)
Eduard Krčmář 3 3 2 3 2 2 15(1)
Michal Škurla 2 2 1 1 0   6(3)
Hynek Štichauer 2 1 3 3 3 12(2)
 
2. Slovinsko     30
Jernej Pečnik 0 1 0 0 E E 1
Nejc Malešič 2 1 0 2 2 1 1 9(1)
Aleksander Čonda E 2 6* 2 – 3 E 13
Žiga Kovačič 1 T 1 1 0 2 2 7(1)
Dalibor Bot 0 – 0 –   0

Průběžná tabulka soutěže:

  závody bilance skóre body
1. Česká republika 3 2-1 150:110 5
2. Slovensko 1 1-0 45:42 2
3. Slovinsko 2 0-2 68:105 2

Foto: Wojta Zavřel