Češi v akci 97

Velikonoční prodloužený víkend nabízí závodění všude možně, jen českým fanouškům zvuk plochodrážních motorů nenarušuje šmerkus. Nezbývá než se těšit na zítřejší extraligu, k níž na pražskou Markétu dorazí Pardubice. A začíst se do dalšího dílu kompilačního seriálu magazínu speedwayA-Z, který vám každé pondělí přinese průhled závodění našich plochodrážníků na mezinárodní scéně.
Václav Milík debutoval na výjezdu
Poté, co seskočil z druhé příčky pódia slánské juniorky, se Václav Milík vydal do polského Rybniku, nicméně do prvoligového duelu s Bydhoští nezasáhl. Z Katovic odstartoval do Anglie, aby se v předvečer úterního druhého dílu českého juniorského šampionátu postavil do řad Poole, jenž v osm večer začalo svůj duel s hostujícím Coventry.

Díky raketovému startu vyhrál rozjížďku s číslem čtyři ve stylu start – cíl. O tři jízdy později se však musel dívat na záda hostujícího tandemu Hans N. Andersen – Chris Harris. V osmé jízdě mu to samé provedli Kenneth Hansen a Ryan Fisher, zatímco Pardubičan inkasoval poslední bod až po pádu Przemyslawa Pawlickeho. V rozjížďce s číslem čtrnáct však Václav Milík s kolegou Kyle Newmanem za zády proburáceli metou před Kyle Howarthem a Jasonem Garritym k maximálnímu 5:1, díky němuž už Poole nemohl být poražen. Duel nakonec skončil 49:41 a Václav Milík dobyl osm bodů.

„Přenastavili jsme to,“ vysvětloval Václav Milík své patálie uprostřed mítinku. „Dali jsme o zub nahoru, ale to se nedalo udržet na dráze, tak jsme to dali okamžitě zase zpátky.“ Druhý den se Václav Milík na pražské Markétě posunul do čela průběžné klasifikace juniorského mistrovství republiky, avšak na Velký pátek byl zpátky za kanálem La Manchem. Jeho Poole čekaly dva závody Elite Shield proti Swindonu.

Poole se dostal do čela krátce po poledni, když na své domácí dráze porazil Swindon 56:34. Václav Milík začal triumfem v rozjížďce s číslem čtyři, avšak v rozjížďce s číslem šest byl vyloučen za způsobení kolize se svým kolegou Przemyslawem Pawlickim. Polák z utkání odstoupil, ale pozdější vyšetření neukázala naštěstí žádná vážnější zranění.

Václav Milík byl za pád vyloučen ještě jednou v osmé jízdě. V rozjížďce s číslem jedenáct skvěle zastoupil vyřazeného Przemyslawa Pawlickeho, když dokonale kryl Macieje Janowskeho k triumfu 5:1. Jeho individuální skóre se nakonec zastavilo na osmi bodech s jedním bonusem, když svou pou závodem ukončil vítězstvím ve čtrnácté jízdě.

Odveta ve Swindonu přineslo premiéru Václava Milíka na stadiónu soupeře. Nezačala šastně, když v páté jízdě neviděl kvůli poruše motocyklu cíl. O dvě jízdy jej musel vystřídat Stefan Nielsen, aby v rozjížďce s číslem jedenáct dorazil do cíle jako poslední za zády Chrise Holdera, který v sestavě Poole nahradil zraněného Darcy Warda. Triumf Troye Batchelora s Nickem Morrisem dostal domácí o bod do čela.

Závěr však patřil Poole. Ve čtrnácté jízdě byl domácí Simon Gustafsson diskvalifikován za pád. Stejný osud při repete však čekal i poolského Lee Smarta. Václav Milík napotřetí nezaváhal a porazil Bevana Comptona. Sice inkasoval jen tyto tři body, avšak i díky jim Swindon prohrál nejen závod 45:47, avšak i v celkovém součtu 79:103 i Elite Shield.

Nejen na velký pátek
Český program v Premier League odstartoval v úterý reprízou utkání ligového poháru Peterborough vs. Plymouth, které na sklonku března předčasně po osmi jízdách ukončil výpadek dodávky elektrického proudu. Domácí měli evidentně navrch a skóre se zastavilo na stavu 58:34. Aleš Dryml začal třetím místem, pak byl druhý. Nakonec dvakrát triumfoval v rozjížďkách s čísly devět a dvanáct, čímž položil základ ke dvěma triumfům 5:1. Ve druhém případě přitom skončil na zemi Kyle Newman coby žolík hostů, čímž definitivně zhasla naděje Ďáblů na zvrat. Zatímco Aleš Dryml se mohl chlubit devíti body u svého jména, Zdeněk Simota v sestavě Plymouth měl dva.

Velký pátek přinesl na Britských ostrovech neskutečnou smrš čtrnácti závodů ve všech třech ligách. Ipswich hostil v pohárovém duelu Peterborough a podlehl mu 39:54. Aleš Dryml začal nulou ve třetí a jedničkou v sedmé jízdě. Na závěr však dobyl vítězství v rozjížďkách s čísly deset a dvanáct, které byly o to cennější, že je hosté vyhráli 2:4. Peterborough se výrazně prosadil rovněž ve večerní odvetě na svém ovále a po vítězství 52:40 si připsal tři body do tabulky. Aleš Dryml zaznamenal sedm bodů a jedním bonusem.

V sobotu si Zdeněk Simota spravil náladu po návratu z Peterborough. Plymouth doma v pohárovém utkání porazil Somerset 52:41 a on měl deset bodů. Kromě Pontuse Aspgrena s Paulem Starkem jen neporazil nikdo a on se po třech vítězstvích ocitl na startovním roštu rozjížďky s číslem patnáct. V ní si bilanci už nerozšířil. Zatímco jeho kolega Ben Barker slavil triumf, Zdeněk Simota se nedostal před Nicka Morrise s Charlesem Wrightem.

Matěj Kůs se dostal na titulní stranu obálky sobotního pohárového duelu Berwick vs. Workington. Na vítězství 46:41 se podílel šesti body s jedním bonusem, přičemž vystřídal všechny čtyři číslice bodových zisků od trojky ve třetí až po nulu v deváté jízdě.

Odveta ve Workingotnu už pro Bandity tolik úspěšná nebyla. Matěj Kůs s Matthewem Wethersem v rozjížďce s číslem tři porazili Kyle Howartha a Rickyho Wellse. Berwick vedl již 7:11, ale domácí měli skórem ještě otřást. Matěj Kůs přidal již jen jeden bod s bonusem, když v sedmé jízdě remízovali s Matthewem Wethersem. Nakonec byl dvakrát čtvrtý a soupeři se rozešli za stavu 51:38.

Velikonoce po Německu
Velikonoční závody jsou běžným koloritem rovněž v Německu. V sobotním Osterpokalu v Güstrowě měl mít startovní číslo šest Zdeněk Holub, avšak fraktura nohy z jadranského poháru družstev jej ponechala doma. Na sever Německa se místo něho vypravil klubový kolega Josef Franc. O obsazení stupňů vítězů se rozhodlo až v závěrečném rozjezdu, v němž Timo Lahti projel metou před Kai Huckenbeckem a právě Josefem Francem.

Vrcholem velikonočního závodění v Pockingu se stal včerejší test match Německo vs. Team Evropa, jenž skončil jednoznačným výsledkem 77:48. Ve výběru Evropy se objevili rovněž Hynek Štichauer a René Vidner.

Hynek Štichauer si však naneštěstí po pádu poranil nohu, zatímco René Vidner hned po skončení závodu vyrazili do Krška, odkud bude pospíchat na zítřejší extraligu na Markétu.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a MKR