První liga stojí těsně před finišem

Březolupy – 2. září
Zatímco od konce května stála první liga u ledu, září přináší její vyvrcholení. Po minulé sobotě ve Svitavách změří kvarteto týmů své síly tuto neděli v Březolupech. I když Pardubice mohou už nyní v předposledním kole obhájit své tituly z let 2002 a 2003, Březolupy a Mšeno jim to stále ještě mají šanci náležitě osladit.


V roli favoritů budou na své dráze domácí. A to tím spíše, když kouč Lubomír Vozár posílá do boje stejnou pětici, která před týdnem šeredně zacvičila s konkurencí ve Svitavách. Navíc celkové vítězství v lize nemusí být pro slánskou farmu zas až tak vzdálené.

Se startovními čísly od jedničky do čtyřka a s náhradnickou sedmnáctkou uvidíme Miroslava Fencla, Patrika Linharta, Martina Málka, Martina Gavendu a Vladimíra Višvádera.

Pražská Markéta už nemá co ztratit, může však na své pověsti jedině získat. Bráno ryze matematicky, může stále atakovat celkové stříbro. Nicméně toto není asi příliš reálné. Celek tentokrát povede opět Vladimír Kovář. Jeho nahrazení Stanislavem Klenovcem, známým z role startmaršála, bylo údajně jen dočasným řešením.

V sestavě se neobjeví Adam Vandírek. Tentokrát však nejde o žádný projev nepřízně ze strany kontroverzního pražského trenéra. Pražský mladík totiž pojede se svým otcem
Petrem a Františkem Liebezeitem na pouák do Wolfslake. Družstvo se tak pravděpodobně objeví ve složení Antonín Galliani, Matěj Kůs, Michael Gregor, Patrik Doubek a Jakub Fabian.

Stejně jako v případě Březolup také Pardubice nemění své složení. Manažer František Kalina zvažoval angažmá Mariána Jirouta. Toho však čekají dva závody ve Slovinsku, takže se na jihu Moravy neobjeví. Měl by však být jedním z klíčových argumentů pro pardubický prvoligový triumf koncem měsíce ve Mšeně. Konec konců, kdo by nevyužil možnosti otestovat si dráhu den před stěžejním finále mistrovství republiky jednotlivců.

Pardubičtí farmáři tedy budou baštu prvoligového vedení hájit ve čtyřech. Hynek Štichauer, Filip Šitera, Jaroslav Petrák a Pavel Fuksa však dozajista neprodají svou kůži
zadarmo. V sázce je totiž také možné angažmá pro středeční extraligu ve Svítkově, kterou Zlatá přilba tradičně pojímá velice prestižně.

V ošidné pozici se nachází Mšeno. Druhý závod od konce soutěže ho zastihne na třetí příčce průběžné klasifikace. A od druhého místa a hlavně možnosti účastnit se baráže je dělí jediný bod. Nicméně nedělní sestava nestaví tým Antonína Kaspera staršího do role jednoznačných favoritů.

Antonín Šváb je totiž na cestě do Francie na závěrečný díl světového šampionátu na dlouhé dráze. Adrian Rymel by se nestačil vrátit ze sobotního mítinku v Berwicku a volno nemá ani Josef Franc. A tak se Mšeno musí spoléhat výhradně na vlastní zdroje, které využije úplně beze zbytku. Své stroje v březolupském depu vyloží Věroslav Kollert, Karel Průša, Zdeněk Šuranský, Jakub Hejral a náhradník Jaromír Otruba.

Časový harmonogram:

technická přejímka 13:30
trénink 14:30
prezentace jezdců 14:45
rozprava s jezdci 14:45
slavnostní nástup 14:55
první jízda 15:00

Jak zřejmě nastoupí:

Mitas Březolupy Martin Málek, Martin Gavenda, Miroslav Fencl, Patrik Linhart, Vladimír Višváder
AK Markéta Praha Antonín Galliani, Matěj Kůs, Michael Gregor, Patrik Doubek, Jakub Fabian
ZP Pardubice 2 Hynek Štichauer, Filip Šitera, Jaroslav Petrák, Pavel Fuksa
PDK Grepl Mšeno Věroslav Kollert, Karel Průša, Jakub Hejral, Zdeněk Šuranský, náhradník Jaromír Otruba

Průběžná prvoligová tabulka:

  malé body velké body
1. Pardubice 232 20
2. Březolupy 201 16
3. Mšeno 179 15
4. Praha 103 9

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)