Slaný využil nabídnuté šance a vede extraligu

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 31. srpna
Zatímco v minulosti byla slánská dráha pro domácí extraligový výběr zakletá, včera silná sestava Slaného triumfovala už ve druhém závodě v řadě. Veškerou konkurenci začala válcovat již od úvodních rozjížděk. A protože oslabené Pardubice se navzdory vší snaze nedokázali dostat na stupně vítězů, vede Slaný o dva body průběžnou tabulku. Duel Plzně a pražského Olympu pokračoval i po dvaceti jízdách. Oba rivalové totiž nasbírali shodně po třiceti bodech a ke slovu musel přijít rozjezd. Antonín Šváb v něm po dobrém startu přišel o vedení, když jej objel Zdeněk Simota. Plzeňský junior však byl ve druhém oblouku příliš dlouhý. Dostal se daleko doprava a Pražan se vnitřní stopou vrátil do čela. A Olymp si tak ze Slaného odvezl tři tabulkové body.


Slaný trestá soupeře
O slánské touze po repete svého jediného extraligového titulu z devětašedesátého toho už bylo hodně napsáno. A stejně tak i o černé smůle, která se středočeskému týmu vytrvale lepí na paty. Na začátku druhé poloviny letošního ročníku vyšší ligy se však svěřencům Milana Macha naskytla šance zvrátit běh událostí ve svůj prospěch.

Pardubice, které byly v čele tabulky o jediný bod, přijely do Slaného ve skutečně slabé sestavě. Bratři Drymlovi a Tomáš Suchánek byli smluvně vázáni v zahraničí a jedinou zahraniční akvizicí byl Polák Stanislaw Burza. Naproti tomu Milan Mach, slánský kouč, pro závod před svým vlastním publikem pořádně nazbrojil.

Jenže hned v úvodní rozjížďce mu pořádně zatrnulo. Jeden z hlavních pilířů chrámu, který hodlal vystavět pro oslnivý triumf před domácím publikem, Slawomir Drabik, neobjel ani jediné kolo. Příčina byla prozaická. V prvním výjezdu inkasoval těžkou cejchu nakropené dráhy. Protože vůbec nic neviděl, zaklapnul plynovou rukoje.


V čele mezitím řádil Antonín Šváb. Ve druhé zatáčce podjel plzeňského veterána Andrzeje Huszczu. Hned v další jízdě šla Plzeň do vedení. Situaci totiž pevně ovládl Robert Mikolajczak, jenž tak začal potvrzovat své sliby o zlepšení chabé jarní formy.

Jiří Štancl statečně hájil slánskou věc, když uhájil dva body před vytrvalými nájezdy Richarda Wolffa. Jeho příkladu vzápětí následoval i Patrik Linhart. V předvečer závodu po skončení posledního kola juniorských družstev sliboval, že se blýsknutím v extralize zkusí zalíbit reprezentačním koučům Josefu Laštovkovi a Milanu Špinkovi.

A teď ihned po vylétnutí pásky opanoval juniorskou rozjížďku. Teprve za ním jel Luboš Tomíček. Hynek Štichauer nemilosrdně ve druhém oblouku vyhnal Zdeňka Simotu z třetího místa. Plzeňák si však počkal do další zatáčky a tam mu vše oplatil i s úroky. Pražský Olymp tak na pozici leadera průběžné klasifikaci dostihl Plzeň. Jenže další vývoj na vedoucí příčce už měl být pouze v rukou Slaňáků.

Malý červený projektil Wieslaw Jagus suverénně opanoval rozjížďku s číslem čtyři. Filip Šitera objel v první zatáčce Pavla Ondrašíka, ovšem diváky měl ze sedadel zvedat především Marián Jirout. Začínal jako poslední, ovšem během dvou kol vydělal dva body.


Po přestávce odčinil svůj úvodní výpadek Slawomir Drabik, triumfující ve stylu start – cíl. Větším hrdinou se však stal Luboš Tomíček. Za své kočkování s páskou se musel posunout o patnáct metrů zpátky. Dost mu pomohl Robert Mikolajczak, který tentokrát vypadl na motor už po pár metrech. Mariána Jirouta však pražský junior dostihl a v nájezdu do třetího kola i překonal.

Slánská triumfální série se přerušila v šesté jízdě. Jiří Štancl sice perfektně odstartoval. V prvním oblouku jej sice překonal Andrzej Huszcza, leč mnohem horší pohroma měla teprve přijít. Na začátku druhého okruhu se zelený stroj glasgowského tygra zastavil.

Plzeň tak stála už jen o jediný bod za slánskými leadery. Filip Šitera se však ze sedmé jízdy vrátil s nulou. A Milanu Machovi se vyplatil tah s nasazením náhradníka Miroslava Fencla. “Dám ho tam, aby byl v centru dění a půl závodu nestál,” svěřil se domácí kouč magazínu speedwayA-Z. A on v první zatáčce velikánským obloukem předjel Antonína Švába, který se mohl pochlubit nejlepším startem.


Před pražské eso vzápětí putoval i Stanislaw Burza. Praha tak pouze srovnala plzeňský bodový zisk. Překonat západočeské družstvo tak bylo souzeno až Richardu Wolffovi v rozjížďce s číslem osm. Tu sice opět ovládl Wieslaw Jagus, nicméně Richard Wolff rozhodl duel o druhé místo se svým kolegou z Readingu Zdeňkem Simotou ve svůj prospěch.

Plzeň neprodává svou kůži lacino
Slaný 17, Praha 12, Plzeň 11 a Pardubice 8. Taková skóre měl závod po svých úvodních dvou pětinách. Slaňáci jej v žádném případě neměli v úmyslu dramatizovat nějakými svými bodovými ztrátami. Hned po přestávce inkasoval Slawomir Drabik další oslnivou trojku. A stejně vysoká byla i odměna Jiřího Štancla za jeho bitku s Lubošem Tomíčkem v desáté jízdě.

S excelentním domácím týmem a pokulhávajícími Pardubicemi začal největší díl divácké pozornosti poutat souboj Plzně s Prahou. Druhá nula Pavla Ondrašíka z deváté jízdy v kombinaci s dvojkou Zdeňka Simoty zpočátku zvýhodnila západočeský tým. Pro něho však bylo mnohem důležitější, že jeho junior společně se svým otcem konečně kápli na to správné
nastavení z Anglie dovezeného GM. O jejich pilné práci v boxech svědčila i příhoda z rozjížďky s číslem osm, kdy se Zdeněk Simota musel vracet k boxovým vratům s povolenými víky…

V desáté jízdě však Filip Šitera nepřivezl Plzni žádný bod. A Luboš Tomíček se naproti tomu zhurta pustil do vedoucího Jiřího Štancla. Jenže čerstvý třicátník v čele jel mazaně. Když zjistil, že dotěrný pražský junior začíná místo vnitřní stopy ve svých nájezdech preferovat i venek, pohlídal si obě stopy.

Své slovo do pranice vzápětí řekl i bezmála padesátník Andrzej Huszcza. Rozjížďku s číslem jedenáct vodil od startu až do cíle. Richard Wolff však kromě polského veterána podlehl nejen Patriku Linhartovi, ale i v první zatáčce útočícímu Mariánu Jiroutovi. Další morová rána, která na sestavu Milana Špinky dopadla, na sebe nenechala dlouho čekat.

A to přitom dvanáctá jízda z pražského úhlu pohledu začala víc než nadějně. Antonín Šváb skvěle odstartoval. V prvním oblouku vyvezl na mantinel slánského poloboha Wieslawa Jaguse. Plzeňský Robert Mikolajczak jel ke všemu až třetí. Pak to však přišlo. Ve druhém kole musel vedoucí Pražan zastavit v zatáčce u depa s přetrženým sekundárním řetězem.


Plzeň tak Pražanům utekla o čtyři body, nicméně dnešní extraliga se bojuje až do poslední jízdy. A tady jich prozatím bylo odjeto jen dvanáct. V té třinácté nejlépe odstartoval Marián Jirout. Ovšem z první zatáčky se vyřítil jako první Antonín Šváb. Trvalo jen jedno kolo a před Pardubákem byl i Zdeněk Simota. Bodově naprázdno nakonec nevyšel ani Jiří Štancl. Marián Jirout podlehl jeho zdrcujícímu nájezdu v poslední zatáčce. V této souvislosti určitě stojí za zmínku, že Slaný v celém závodě pouze dvakrát vyšel bodově naprázdno. Poprvé kvůli cejše Slawomira Drabika, podruhé vinou defektu Jiřího Štancla.

Další dílek z plzeňského náskoku odkrojila Plzeň už v další jízdě. Filipu Šiterovi prostě závod nevyšel. Také tentokrát odstartoval třetí, ovšem v první zatáčce jej překonal Richard Wolff. Plzeňský junior však neskládal zbraně a z výjezdu z první oblouku druhého kola byl rychlejší. Finále však stejně patřilo Pražanovi, který se vnitřkem posledního výjezdu před cílem přece jen protáhl pro bod.

Ve chvílích, kdy Olympu chyběly pouhé dva body k průběžnému druhému místu, poslal Milan Špinka do boje svou taktickou rezervu. A kdo jiný než Antonín Šváb jí mohl být?! V patnácté jízdě triumfoval ve stylu start – cíl. Robert Mikolajczak však udržel Miroslava Fencla i Jaroslava Petráka.


A na konci předposlední série Plzeň opět dodala svému vzájemnému saldu s Olympem aktivní bilanci. O triumfu Wieslawa Jaguse nemohlo být sebemenších pochyb. Jenže jeho starší krajan Andrzej Huszcza úspěšně odrážel bojovného Luboše Tomíčka.

Koňská dávka pražského štěstí
Plzeňská přetahovaná s Olympem o druhou příčku se v rozjížďce s číslem sedmnáct dostala do roviny boje taktických rezerv. Milan Špinka poslal na ovál Luboše Tomíčka. A když to viděli Plzeňáci na tabuli s rozpisem jízd rázem zmizela osmnáctka Vladimíra Višvádera. A vystřídalo ji startovní číslo Andrzeje Huszczy. A snad aby toho nebylo málo, dopřál Josef Laštovka jeden start navíc Mariánu Jiroutovi.

Po vylétnutí pásky šel do vedení Andrzej Huszcza. Za jeho zády vystřídal v prvním výjezdu Patrika Linharta Luboš Tomíček. Před slánského juniora vzápětí šel také Marián Jirout. Ten si rázně vyšlápl také na Pražana. Ve třetím kole proniknul na druhou příčku, leč v zatáčce u depa musel zastavit s prázdnou zadní pneumatikou.


Luboš Tomíček poskočil zpátky na druhé místo. A jak se nakonec ukázalo, právě tento bod byl jedním z rozhodujících. Zatím se však situace vyvíjela v plzeňský prospěch. Zdeněk Simota totiž jednoznačně triumfoval v rozjížďce s číslem osmnáct. Navíc duel Richarda Wolffa s Jiřím Štanclem přinesl několik změn pořadí, ale nakonec dva body pro Slaný.

Tím pádem měla Plzeň na Prahu k dobru už pět bodů. S pouhými dvěma rozjížďkami do konce se zdálo, že udržení druhé příčky bude pro staronového nováčka pouhou formalitou. Na protilehlé rovince devatenácté jízdy vrátil Josef Franc předjetí Slawomiru Drabikovi. Ve druhé zatáčce však upadl na třetí příčce jedoucí Robert Mikolajczak. A z dalšího průběhu byl vyloučen.

Repete zvládl tentokrát excelentně Josef Franc. Praha byla okamžitě na koni. S dvěma body ztráty a Antonínem Švábem na startu závěrečné jízdy do vskutku vypadalo nadějně. Jenže fakt, že Andrzej Huszcza za celé odpoledne ztratil jen dva body, nabádal k opatrnosti.


Nakonec to bylo o zcela jiném muži. Wieslaw Jagus se už po vylétnutí pásky jal kompletovat své patnáctibodové maximum. Antonín Šváb jej proháněl vytrvale, leč bezvýsledně. Stejně se vedlo Andrzejovi Huszczovi při pokusech předčit třetího Mariána Jirouta. A rázem jsme tady měli plichtu mezi Olympem a Plzní.

Volba závodníků pro rozhodující čtyři kola byla nabíledni. Antonín Šváb na straně jedné a Zdeněk Simota na druhé. Lepší start měl Antonín Šváb. Ovšem Zdeněk Simota ho odvážně v první zatáčce podjel. V nájezdu do dalšího oblouku však byl až příliš rychlý. Dostal se příliš daleko k mantinelu a Pražan se pohodlně vrátil do čela.

Zdeněk Simota si své zklamání vynahradil v nadstavbovém klání o Velkou cenu Královského pivovaru Krušovice. V jeho prvním semifinále všechny zaskočil Vladimír Višváder. Brilantně odstartoval a Zdeňkovi Simotovi a Miroslavu Fenclovi trvalo téměř celé kolo, než jej překonali. Druhé semifinále pak ovládli Andrzej Huszcza a Patrik Linhart.

Ve finále pak nikomu nedal šanci Zdeněk Simota. Ještě před prvním nájezdem minul Andrzeje Huszczu. A nakonec triumfoval s náskokem více než třiceti metrů.


Hlasy z depa
“Zase jsem se nesvez‘,” posteskl si Jiří Štancl. “Blbnul jsem s převodama. V první jízdě jsem nezatočil do zatáčky. Mohlo bejt i dvanáct bodů, je osm. Na jedno oko jsem spokojenej, na druhý ne. V Pardubicích se to nezlepší. Problém je, že v Anglii se svezu, ale tady vůbec ne.” Nastoupí Jiří Štancl za Slaný také ve zbývajících třech kláních? “V Praze nepojedu,” svěřil se. “Ten termín přehodili a mně to nevyšlo. Do Pardubic a Plzně bych však chtěl přijet. Další závody tady nemám. V Anglii jich zbývá devět. Pak je konec a budeme jenom pracovat.”

“Už si to ani nepamatuju,” žertoval Josef Franc s magazínem speedwayA-Z, jestli nezapomněl vyhrávat rozjížďky v české extralize. “Jízdu v extralize jsem vyhrál loni. Jsou to závody. Když to jede, vyhrává se, když ne, prohrává se. Ze svý strany se stydím. Snažím se, ale nemám šanci se ukázat.” A dostane příležitost také ve zbývajících extraligových kolech? “V Pardubicích nevím, asi jo,” odpověděl. “Teď jsem v pozici naštvanosti. Třikrát jsem přijel na extraligu a třikrát stál. A tak to asi letos nechám ladem, ale příští rok do toho půjdu!”


“Přivezl jsem si motor z Anglie,” řekl magazínu speedwayA-Z Zdeněk Simota. “A první dvě jízdy jsem se s ním nemohl srovnat. Vůbec mi nešly starty. Vyměnili jsme všechno. Předstih, trysku, převod. A pak se to lepšilo.” Nakonec byla Plzeň jen kousínek od druhého místa. “Byl to pech,” litoval Zdeněk Simota. “Kdybych tady nevyjel Tondovi ven, bylo by druhý místo. Aspoň že je bedna. Snad bude i v Pardubicích.” Lepšící se Zdeněk Simota nakonec prokázal svou třídu také v nadstavbové Velké ceně Královského pivovaru Krušovice. “Povedl se mi start a už byli daleko za mnou,” popisoval Zdeněk Simota, který bude v plzeňské sestavě také ve zbývajících extraligových závodech. “Musím dojet extraligu celou, to je povinnost. Teď zůstávám doma. V sobotu po obědě v 11:40 odlétám do Anglie. Tam budu v neděli a v pondělí. V úterý se vracím zpátky.”

“Zezačátku mě zarazila sestava,” nechal se slyšet Marián Jirout. “Myslel jsem, že Hynek udělá body a Staszek Burza taky. Mně to ve Slaným šlo hlavně tak před dvěma rokama. Teď se tou dráhou potácím. Je to rozbouřený moře. Vlny do nájezdu, vlny v zatáčkách. Mít tady motokrosovou motorku, vyhrávání je v kapse.” Díky poslední příčce přišly Pardubice o průběžné vedení v tabulce. “Boj o titul není stoprocentně ztracenej,” komentoval stav extraligy Marián Jirout. “Příště jedeme v Pardubicích. Jen si nejsem moc jistej, jestli je Burza natolik kvalitní, aby se platil místo třeba Mateje Ferjana. Co ten dokázal loni pro Pardubice, se nedá ani vyčíslit. Já se snažím, ale Slaný mi nevychází nikdy. Věřím, že teď s Evženem Erbanem přijdeme na motor, co se hodí do Pardubic.”

1. AK Slaný   43
Wieslaw Jagus 3 3 3 3 3 15
Patrik Linhart 3 – 1 – 1 5
Jiří Štancl 2 E 3 1 2 8
Slawomir Drabik R 3 3 3 2 11
Miroslav Fencl 3 1 4
 
2. PSK Olymp Praha   30
Luboš Tomíček 2 2 2 1 2 – 9
Pavel Ondrašík 0 – 0 – – 0
Richard Wolff 1 2 0 1 1 5
Antonín Šváb 3 1 E 3 3 2 12+3
Josef Franc 1 3 4
 
3. PK Plzeň   30
Andrzej Huszcza 2 3 3 2 3 0 13
Robert Mikolajczak 3 E 2 2 X 7
Filip Šitera 1 0 0 0 – 1
Zdeněk Simota 1 1 2 2 3 9+2
Vladimír Višváder   DNR
 
4. ZP Pardubice   17
Stanislaw Burza 0 2 1 2 0 1 6
Jaroslav Petrák 1 0 1 0 – 2
Hynek Štichauer 0 2 1 – 0 3
Marián Jirout 2 1 2 0 E 1 6
Pavel Fuksa   DNR

Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Aktuální extraligová tabulka:

1. Slaný 175 16
2. Pardubice 154 14
3. Praha 154 13
4. Plzeň 117 7

6. Velká cena Královského pivovaru Krušovice:

SMF 1 Zdeněk Simota, Miroslav Fencl, Vladimír Višváder, Richard Wolff E
SMF 2 Andrzej Huszcza, Patrik Linhart, Hynek Štichauer, Stanislaw Burza
finále Zdeněk Simota, Andrzej Huszcza, Miroslav Fencl, Patrik Linhart

Ukázková jízda 125 ccm:
Radim Chod, Roman Čejka, Michal Dudek, Eduard Krčmář

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)