Slaný nazbrojil na domácí závod

Slaný – 31. srpna
Do své druhé poloviny se dnes přehoupne extraliga, která po více než dvouměsíční pauze pokračuje ve starobylém středočeském městě Slaný. V červnu tady triumfovali domácí, kteří se také řádně posílili pro dnešní závod. Pozadu však dozajista nebudou chtít zůstat ani Praha, ani Plzeň. A konec konců ani Pardubice, kterým však hlavní opory tentokrát nepomohou. Před vyhlášením vítězů pak diváky čekají ještě dvě semifinálové rozjížďky a finále šestého ročníku Velké ceny Královského pivovaru Krušovice.

Bod ztráty na průběžné vedení znovu provokuje slánskou touhu po titulu, který klubu uniká už od jejich památného triumfu v roce 1969. Pro dnešní závod sice Milanu Machovi odřekl Sebastian Ulamek, který musel zůstat na britských ostrovech, nicméně dvojice jeho krajanů by jej měla více než dostatečně nahradit.

Dnes totiž ve slánské vestě nastupuje jedna z ikon středočeského družstva, Wieslaw Jagus. A také nová akvizice Slawomir Drabik, kterého Slaný získal od Mšena. Domácí část celku je tradiční. Z Velké Británie dorazí Jiří Štancl, juniorem se stane Patrik Linhart a vše bude z pozice náhradníka jistit Miroslav Fencl.

Plzeňáci si už vyzkoušeli mávání ze stupňů vítězů. A tento zážitek by si dozajista chtěli dnes zopakovat. Třetí příčka průběžného pořadí se jim sice vzdálila na pět bodů, jenže do konce soutěže zbývá ještě osmdesát rozjížděk.

Ve Slaném dneska nenastoupí Krzysztof Stojanowski, jemuž účast nedovolí jeho britské angažmá. Západočechy však stejně posílí dva Poláci, veterán Andrzej Huszcza a Robert Mikolajczak. Ten dle zákulisních informací prahne po tom, aby napravil nepříznivý dojem z úvodních kol. Zbytek obstarají junioři Zdeněk Simota, vracející se z Readingu, a čerstvý šampión juniorských družstev Filip Šitera. Na postu náhradníka se objeví Vladimír Višváder.

Pražský Olymp přišel předposlední červencovou neděli při šampionátu dvojic o Bohumila Brhela. Manažer Milan Špinka zůstává sice v otázkách prognóz velice opatrný, nicméně Pražané nebudou chtít hrát jen druhé housle.

Nejvíce se očekává od Antonína Švába, jednoho z největších es celé soutěže vůbec. Po jeho boku se objeví členové britských klubů. Pavel Ondrašík s Richardem Wolffem figurují v základní čtyřce, stejně jako junior Luboš Tomíček. S číslem náhradníka nastoupí Josef Franc.

Pardubice vedou průběžnou tabulku, avšak uhájit jednobodové vedení před Slaným bude dnes těžké. Přesto by však bylo velikánskou chybou podceňovat úřadující mistry i jejich kouče Josefa Laštovku se zkušenostmi ze světového poháru.

Tým posílí Slawomir Burza, jehož už naši fandové dostatečně znají. Zbytek tvoří prvoligoví farmáři zvyklí na stupně vítězů z nižší soutěže. Marián Jirout triumfoval v dišovském pouáku, Hynek Štichauer při domácím mistrovství devatenáctiletých v Plzni. Do formy se bude chtít vrátit i nedostatkem závodů trpící Jaroslav Petrák. A svou extraligovou premiérou si projde Pavel Fuksa v úloze rezervisty.

Klubové ambice očima manažerů:
Milan Mach, Slaný
„Chtěli bychom zopakovat výsledek z předchozího závodu, který jsme doma vyhráli. Musím si věřit, s takovouhle sestavou bychom měli vyhrát. Je to ale sport a může se stát všechno. Jenže pokud chceme titul, musíme vítězit. A my ten titul chceme.“

Leopold Klíma, Plzeň
„Andrzej Huszcza je po rekonvalescenci s klíční kostí. Robert Mikolajczak tvrdí, že se o hromadu zlepšil. A pak máme naše kluky. Chtěli bychom alespoň třetí místo.“

Milan Špinka, Praha
„Ani se mě neptej, já se klepu už teď. Začíná druhé kolo a my jsme zatím třetí. Budeme chtít udělat co nejlepší výsledek. Ale jeli jsme do Plzně v silné sestavě a viděl jsi, jak to skončilo. Jsou to závody a nedá se říkat dopředu, jestli vyhrajeme nebo prohrajeme.“

Josef Laštovka, Pardubice
„Máme závodníky vázané v jiných ligách. Do Slaného ale dnes nejedeme, abychom byli poslední.“

Informace pořadatele pro diváky:

Časový harmonogram:  
přejímka 15:00 – 16:20
lékařská prohlídka 16:15
trénink 16:20 – 16:35
rozprava 16:40
nástup 16:50
první jízda 17:00
Velká cena Krušovice 18:38
 
Ceník:  
dospělí Kč 40,-
děti a důchodci Kč 20,-
slosovatelný program Kč 20,-

Pět cen v tombole jsou lístky na Memoriál Antonína Vildeho a publikace Česká plochodrážní ročenka 2004 z vydavatelství Antonín Škach – Angličtina v České Třebové.

Startovní listina nahlášení včera v 17:00

AK Slaný 1 Wieslaw Jagus, PL
  2 Patrik Linhart
  3 Jiří Štancl
  4 Slawomir Drabik, PL
  17 Miroslav Fencl
 
PK Plzeň 5 Andrzej Huszcza, PL
  6 Robert Mikolajczak, PL
  7 Filip Šitera
  8 Zdeněk Simota
  18 Vladimír Višváder
 
PSK Olymp Praha 9 Luboš Tomíček
  10 Pavel Ondrašík
  11 Richard Wolff
  12 Antonín Šváb
  19 Josef Franc
 
ZP Pardubice 13 Stanislaw Burza
  14 Jaroslav Petrák
  15 Hynek Štichauer
  16 Marián Jirout
  20 Pavel Fuksa

Aktuální extraligová tabulka:

1. Pardubice 137 13
2. Slaný 132 12
3. Praha 124 10
4. Plzeň 87 5

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)