V první lize přituhuje

Svitavy – 25. srpna
O tomto víkendu končí pro českého plochodrážního fanouška období prázdninového klidu. A začíná tradiční shon sklonku sezóny s mnoha nahuštěnými termíny. Vše začíná tuto sobotu ve Svitavách na pomezí Čech a Moravy. Na zdejší technické dráze totiž po tříměsíční pauze pokračuje svým šestým kolem naše první liga. Magazín speedwayA-Z hovořil s klubovými manažery a zjistil, že sestavy budou opravdu stát za to.

Pardubice: uhájit průběžné vedení
V tabulce průběžného pořadí prozatím vévodí pardubická farma. Z pěti doposud odjetých závodů vyhráli Pardubáci tři. A ve dvou zbývajících případech skončili druzí, přičemž v Praze je při jejich zdrcujícím finiši notně přibrzdila neférová diskvalifikace Matyáše Hlaváčka. Ten totiž nestačil zareagovat na defekt Jana Hlačiny, za nímž jel, a byl rozhodčím označen za viníka kolize.

Pardubický manažer František Kalina však musí řešit personální otázku. Jak sám pro magazín speedwayA-Z prohlásil, v sobotu nastoupí každý, kdo má ruce a nohy. Z vítězného týmu totiž vypadli Tomáš Suchánek, který konečně získal angažmá v britské Premier League. A bohužel také Matyáš Hlaváček, jenž si při juniorském šampionátu v Chabařovicích pochroumal rameno.

Sestavu domácích tedy bude tvořit Jaroslav Petrák, Hynek Štichauer, Filip Šitera a Pavel Fuksa. Místo náhradníka je otevřené. Možná je obsadí Ladislav Kratochvíl, jehož by František Kalina rád nasadil v rámci jeho závodnického růstu.

Mšeno: vyhrávat za každou cenu
Se ubývajícím počtem prvoligových závodů, které zbývají do konce soutěže, se vyhrocuje situace Mšena. Středočeský klub by se totiž rád po roční přestávce znovu vrátil do extraligy. A protože situace na politickém nebi české ploché dráhy není nikterak nakloněna myšlence rozšíření vyšší soutěže, jediná cesta zpátky vede přes úspěch v baráži.

Do ní se však musí tým nejdřív kvalifikovat. A to znamená skončit po osmi prvoligových kolech nejhůře na druhém místě závěrečné klasifikace. Mšeno se o něj prozatím dělí s Březolupy. A protože prezident Rudolf Grepl s koučem Antonínem Kasperem starším nechtějí nic ponechat náhodě, staví v sobotu opravdu silnou sestavu.

Poprvé se v první lize objeví mšenský hvězdný host Antonín Šváb. A kromě toho Mšeno posílí i další Pražan, Richard Wolff. Juniorem se stane Věroslav Kollert a zbytek míst zaberou ostřílený Karel Průša a uzdravený Jakub Hejral.

Praha: alespoň stupně
Praha zatím plní úlohu outsidera. Pouze přítomnost Luboše Tomíčka v květnovém klání na Markétě dokázala pozvednout Pražany na pódium. A to hned na nejvyšší stupeň. V ostatních případech však klub skončil jednoznačně poslední.

Jejich nejlepší jezdec Antonín Galliani sám na všechno nestačil. Zlepšující se Matěj Kůs se navíc koncem května zranil. A ke všemu kouč Vladimír Kovář neuvěřitelným způsobem prohospodařil dobrou formu Adama Vandírka.

Sobotní sestava Pražanů bude opět složena z juniorů. Oporou bude samozřejmě Antonín Galliani. Zbytek je prozatím otázkou. S největší pravděpodobností se na zbývajících čtyřech postech objeví Adam Vandírek, Michal Matula, Michael Gregor a Patrik Doubek.

Březolupy: zbavit se vítězného panictví
Jediným prvoligovým týmem, jehož závodníci doposud nemávali z nejvyššího stupně vítězů, jsou Březolupy. V žádném případě se však nedá diagnostifikovat akutní nedostatek ambicí. Za tímto nechtěným primátem se spíše skrývá nešastná shoda okolností a zranění závodníků, především Miroslava Fencla.

Navzdory nepřízni osudu však Březolupáci pouze jedenkrát neskončili na stupních vítězů. A především díky třech druhých míst se dělí o druhou příčku průběžného pořadí se Mšenem. A ve prospěch Moravanů hovoří vyšší skóre z rozjížděk.

Klub by se však dozajista svého panictví nevítězných závodů rád zbavil. A sobotní sestava může jeho touhu splnit. Manažer Lubomír Vozár má v osobách Miroslava Fencla, Patrika Linhart, Martina Málka, Vladimíra Višvádera a Martina Gavendy vskutku favorizovanou pětici.

Jak zřejmě nastoupí:

ZP Pardubice 2 Jaroslav Petrák, Hynek Štichauer, Filip Šitera, Pavel Fuksa, Ladislav Kratochvíl?
PDK Grepl Mšeno Antonín Šváb, Věroslav Kollert, Karel Průša, Richard Wolff, res Jakub Hejral
AK Markéta Praha Antonín Galliani, Adam Vandírek, Michal Matula, Patrik Doubek, Michael Gregor
Mitas Březolupy Martin Málek, Martin Gavenda, Vladimír Višváder, Miroslav Fencl, Patrik Linhart

Aktuální prvoligová tabulka:

  malé body velké body
1. Pardubice 203 18
2. Březolupy 156 12
3. Mšeno 148 12
4. Praha 89 8

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)