Po Evropanech přijdou na řadu Češi

Plzeň – 26. srpna
Minulou sobotu jsme mohli ve Mšeně vidět boje o evropského šampióna ve věkové kategorii do devatenácti let. Vzpomínky na krásný závod ještě nestačily vyblednout a už se můžeme těšit na stejný podnik v národním měřítku. Pojede se v neděli odpoledne na plzeňských Borech. Ve startovní listině figuruje osmnáct jmen, takže program začne v šestnáct hodin kvalifikací.

Osmnáct jmen ve startovní listině
U renesance samostatného šampionátu juniorů stála loňská aktivita Mšena. Jím navrhovaná myšlenka na seriál alespoň třech závodů však zůstala neoslyšena. Nicméně jeden jediný podnik dle klasického rozpisu a s pořadím dle počtu nahromaděných bodů nadchnul všechny přítomné.

A tak se letos šampionát republiky pro juniory do devatenácti let po Svitavách 1999 a Mšenu 2004 dočkal své třetí reprízy. I když nesmírně silný a nadějný plochodrážní ročník 1985 již zestárnul, podnik rozhodně nezajde na úbytě kvůli nízkému počtu závodníků.

Prostřednictvím sedmi klubů bylo přihlášeno celkem osmnáct mladíků narozených nejpozději roku 1986. Dvanáct z nich bylo dosazeno přímo, zatímco na zbývající šestici čeká kvalifikační proces.

Ten bude poměrně jednoduchý. První dva z úvodních dvou rozstřelů po třech jezdcích postoupí do rozjížďky s číslem tři. Ta už nabídne dvě místa v hlavním závodě, zatímco zbývající čtyřka se střetne na dráze ještě jednou.

Počátkem týdne však PK Plzeň, pořadatel závodu, navrhoval nikoliv nelogicky kvalifikaci zrušit a osmnáct závodníků rozdělit do startovní listiny přímo. Plzeňáci přitom uplatňovali právo na domácího účastníka, jímž měl být Michael Hádek, nejmladší člen známého plochodrážního klanu. Druhý začínající plzeňský závodník, Tomáš Hanzlík, měl být náhradníkem.

Výkonný výbor SPD však s ohledem na platné řády nemohl tento návrh akceptovat. Přesto se však můžeme dočkat zrušení kvalifikační části. Na to má jury právo, pakliže se někdo z přihlášených závodníků nedostaví. A zkušenosti z juniorských klání ukazují, že se nejedná o jev nikterak řídký.

Kde hledat favority?
Startovní listina nedělního klání je tedy početná, avšak kvantita nejde v žádném případě na úkor kvality. Na startu uvidíme hned celou čtveřici reprezentantů z mistrovství Evropy včetně Luboše Tomíčka, který se jako jediný dokázal probít až do mšenského finále.

Luboš Tomíček, Filip Šitera, Věroslav Kollert a Hynek Štichauer tvoří okruh nejžhavějších kandidátů na mistrovský trůn. Jak už to však v juniorské kategorii chodí, není v žádném případě vyloučeno překvapení na jejich úkor. A to tím spíše, jede-li se systémem jediného závodu. Každá porážka, každá pásky či přetržený řetěz znamenají nenahraditelnou ztrátu.

Vedle ostré premiéry dvou zmiňovaných Plzeňáků má startovní listina ještě další zajímavost. Po zranění se vrací na ovály hned trojice Pražanů. Michal Matula utrpěl těžký otřes mozku v červenci na Markétě. Jakub Fabian se po květnové fraktuře nohy objevil už při juniorských družstvech v Divišově, ale opět jej odvezla sanitka s otřesem mozku.

Naprosto nečekaný je však comeback Matěje Kůse, jenž si koncem května zlomil obratle. První prognózy hovořily, že se na motocykl bude do září jen dívat. Rodilý Plzeňák však od 10. srpna, kdy si poprvé po svém úrazu vyzkoušel borskou dráhu, trénuje. A tak se minulý týden rozhodl zkusit v neděli štěstí.

Startovní listina – kvalifikace:
1 Ladislav Kratochvíl, Pardubice
2 Matěj Kůs, Plzeň
3 Jakub Fabian, Markéta Praha
4 Matěj Veselý, Slaný
5 Michael Hádek, Plzeň
6 Tomáš Hanzlík, Plzeň

Systém kvalifikace:

  červená modrá bílá žlutočerná
1. jízda Kratochvíl Veselý Hádek  
2. jízda Kůs Fabian Hanzlík  
3. jízda 1. z 1 1. z 2 2. z 1 2. z 2
4. jízda 3. z 3 4. z 3 3. z 1 3. z 2

Startovní listina – hlavní závod:
1 Luboš Tomíček, Olymp Praha
2 Zdeněk Šuranský, Mšeno
3 Filip Šitera, Plzeň
4 druhý z kvalifikace = druhý z kvalifikační jízdy 3
5 Michal Matula, Markéta Praha
6 Hynek Štichauer, Pardubice
7 Pavel Fuksa, Pardubice
8 vítěz kvalifikace = vítěz kvalifikační jízdy 3
9 Věroslav Kollert, Liberec
10 Michael Gregor, Markéta Praha
11 čtvrtý z kvalifikace = druhý z kvalifikační jízdy 4
12 Adam Vandírek, Markéta Praha
13 třetí z kvalifikace = vítěz kvalifikační jízdy 4
14 Petr Babička, Slaný
15 Patrik Doubek, Markéta Praha
16 Martin Gavenda, Březolupy
17 pátý z kvalifikace = třetí z kvalifikační jízdy 4
18 šestý z kvalifikace = čtvrtý z kvalifikační jízdy 4

Foto: Pavel Fišer a Antonín Škach

…Každý den (nejen) o české ploché dráze

Duben 2024
Po Út St Čt So Ne
« Bře    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930