Petr Kvěch usednul na plochodrážní motocykl

Praha – 24. srpna
Je to už devět let. Vlastně bylo, stalo se to totiž v červenci 2014. U malé Markéty zastavil červený žigulík s logem strašnické Jawy na dveřích. Václav Kvěch vyslyšel pozvání Jiřího Bendy, zakladatele Shupy, aby své tři syny přivezl na exkurzi na pohárový závod stopětadvacítek. Čas pádil jako plochodrážní motocykl z úvodního výjezdu. Starší ze sourozenců již bohužel na závody nechodí ani jako divák a prostřední je dost možná v seriálu Speedway Grand Prix 2024. Jen ten nejmladší dělal pouze skopičiny pro fotografy a mechanika svým bráškům, ale za řidítka se neposadil. Ano, minulý čas má pravdu.

Václav Kvěch starší šroubuje na motocyklu, okolo něhož stojí zleva Zdeněk Schneiderwind, Petr Kvěch a Jan Kvěch | foto Jiří Benda

Dnešní trénink na malé Markétě měl jediného závodníka. Patnáctiletý Petr Kvěch si pro svůj debut vcelku pochopitelně vybral stopětadvacítku.

Tu, za jejímiž řidítky ke světové slávě vykročil jeho bratr Jan. První tréninková kolečka jezdil sám a dle očitých svědků se nepočínal nikterak zle.

Petr Kvěch poprvé na malé Markétě | foto Jiří Benda