Slaňáci brnkali na nervy soupeřům, příznivcům i sami sobě

AKTUALIZOVÁNO
Březolupy – 10. srpna

Boj o vítězství ve včerejším předposledním závodě šampionátu juniorských družstev a potažmo i mistrovský titul se proměnil v úžasné drama. Mítink rozehráli nejlépe Slaňáci. Po dvou startech měli na svém kontě deset bodů. Plzeň lehce ztrácela, protože Hynek Štichauer dokázal předjet Antonína Gallianiho. Jenže vzápětí šla do čela, když Patrik Linhart zadřel motor. Vzájemný souboj Plzně a Slaného však byl ukázkovou demonstrací jízdy v páru v podání Věroslava Kollerta a Patrika Linharta. Rázně na úvod zpacifikovali Antonína Gallianiho a pak celá čtyři kola až do cíle odráželi útočícího Filipa Šiteru. Po dalším triumfu 5:1 jim ze závěrečného duelu stačily pouhé tři body. Jenže po vylétnutí pásky šli do vedení Pardubáci. Patrik Linhart záhy objel Pavla Fuksu, ale Věroslavu Kollertovi se to ne a ne podařit. Nálada ve slánských boxech klesala s počtem odjetých kol až pod bod mrazu. Doslova v hodině dvanácté Věroslav Kollert v poslední zatáčce proniknul na třetí místo. Díky vítězství Slaného tak Plzeň vede v tabulce už jen o jeden bod, nicméně ji zvýhodňuje skóre.

Slánská pohodička a plzeňské nervy
Slánský závod začal upřímně řečeno zvolna. A vlažný úvod poskytnul Patriku Linhartovi s Věroslavem Kollertem víceméně druhý trénink s možností otestovat si celou řadu věcí. Při prvním startu je nečekal nikdo. Chorvatský tým se do Březolup prostě bez jediného slova vysvětlení nedostavil. Během deseti dnů se tak stalo už podruhé.

Neúčast Goričanu ve Mšeně koncem července by šlo pochopit a tolerovat. Zodpovědnost za termínovou kolizi se semifinále evropského šampionátu devatenáctiletých v chorvatském Prelogu padá na hlavu českého organizátora. V tomhle případě má VV SPD čisté ruce. Do Prelogu totiž mířili i Filip Šitera a Hynek Štichauer. A bylo nabíledni, komu z trojice Plzeň, Pardubice a Goričan přidělit volný los. Přednost dostaly domácí týmy, které se navíc nacházely ve stadiu bojů o závěrečné vavříny.

Nicméně tentokrát by třináctka mužů z VV SPD rozhodně neměla zůstat sedět se založenýma rukama. Chorvaté z Goričanu věděli o podmínkách své účasti v českém šampionátu juniorských družstev. A pokud už z české strany nevzejde žádná protestní nóta, do budoucna by řídící orgán měl zvážit hostování zahraničních týmů. A to tím spíše, má-li zkušenost s polskou Zielonou Gorou, která roku 2002 bez omluvy odstoupila už po prvním kole ve Slaném.

A tak se ve středu v Březolupech šestkrát jela rozjížďka jednoho týmu proti nikomu, aby se učinilo zadost hloupému pravidlu, že pro přidělení bodů je nutno jízdu absolvovat. Jako první byli na řadě právě Patrik Linhart s Věroslavem Kollertem. Hnali se dopředu tak, až si na protilehlé rovince dali navzájem lokty. Nicméně Věroslav Kollert později v depu jakoukoliv rivalitu odmítal. „Tak to možná vypadalo z tribuny,“ řekl. „Bylo to jenom takový upozornění, jsem tady. Místa tam bylo dost.“

Stejně málo se slánská dvojice musela nadřít na svých dalších pět bodů. V šesté jízdě ji čekali Pražané a pro Věroslava Kollerta s Patrikem Linhartem to byla pouze otázka povedeného startu. Zatímco se Slaný usadil s deseti body na čele, Plzeň se musela smiřovat s první ztrátou.

Při svém počátečním vystoupení vyřídila domácí Březolupy nekompromisním 5:1. Filip Šitera s Antonínem Gallianim přitom ovládli situaci už po vylétnutí pásky. Martin Málek ze třetí příčky útočil, seč mu síly stačily. Měl už kmenového závodníka pražské Markéty několikrát na lopatě, leč Antonín Galliani vždy dokázal dva body uhájit.

Plzeňská kosa však v rozjížďce s číslem sedm narazila na kámen. Zpočátku to vypadalo na obvyklý scénář. Antonín Galliani předvedl ukázkový start, zatímco jeho kolega Filip Šitera opouštěl rošt až za Hynkem Štichauerem. Jenže v nájezdu do první zatáčky se Pardubákův stroj mírně vzepjal na zadní. Stačil krátký okamžik a Filip Šitera jel ve vedení. Jenže Hynek Štichauer neskládal zbraně a útočil ze všech sil. A ve druhé zatáčce druhého kola se mu podařilo na druhou příčku dostat.

Na konci úvodní třetiny tak Slaný v čele osaměl. Plzeň ztrácela bod, Pardubice tři. Hynek Štichauer s Pavlem Fuksou měli při svém úvodním vystoupení za soupeře Prahu. Nicméně triumf 5:1 byl Pyrrhovo vítězství, protože Pavel Fuksa projížděl cílem se zadřeným motorem. A tak se Hynek Štichauer stal opět terčem vtípků, proč si nezařídí profesionální půjčovnu motocyklů.

Zadřený motor poslal Plzeň do čela
Stačilo ovšem pár minut a situace na čele se změnila. Věroslava Kollerta s Patrikem Linhartem čekala v rozjížďce s číslem devět Žarnovica. Personální nedostatek slovenského týmu vyřešil březolupský kouč Miloš Plzák vskutku nečekaně. Inicioval comeback Richarda Frištenského, který pověsil závodnickou kombinézu na hřebík v létě roku 2003.

Slaňáci se už po vylétnutí pásky zhostili role favoritů. Jenže Patrik Linhart dojel jen do druhé zatáčky. A v ní musel odstoupit se zadřeným motorem. Plzeň logicky příliš netruchlila. A hned vzápětí si naporcovala osamoceného Patrika Doubka. Jeho kolega Michael Gregor právě v těch chvílích rovnal motocykl pokroucený předchozím pádem.

Plzeň vedla o bod před Slaným, když se oba arci rivalové řadili v depu před startem čtrnácté jízdy. O úpravu dráhy se postarala samotná matka příroda. Po rozjížďce s číslem jedenáct začalo pršet. D隝 však byl naštěstí krátký, i když vydatný.

Na pohyb startovní pásky reagoval nejrychleji Antonín Galliani. Jenže slánské duo Věroslav Kollert – Patrik Linhart jej minulo ještě před nájezdem do prvního oblouku. Všichni čtyři závodníci projeli nalepení rameno na rameni úvodní zatáčkou. Prosvištěli rovinkou a začali se skládat do zatáčky u depa. Antonín Galliani zkusil zaútočit spodkem. Předním kolem se dostal až na trávu, ale neměl místo. Raději ubral plyn,než aby zbrkle riskoval pád ve stylu dominového efektu.

Ztratil však kontakt. Filip Šitera tak pokračoval v ofenzívě sám. Permanentně útočil na slánský pár. Nicméně v kolonce jeho inkas byla jen dvě krátká proniknutí na druhou příčku a několik kilogramů hutné cejchy všude po těle a motocyklu. Ve třetím kole změnil taktiku. Opustil vnější stopu a zkusil vnitřek. Ve druhé zatáčce měl přední kolo na trávě, ovšem vzorně spolupracující slánský pár dokázal i tuto hrozbu odvrátit.

Filip Šitera už neměl do konce rozjížďky příliš mnoho času. Rozhodně jej však nepromarnil. Jenže Slaňáci dobře věděli, co všechno je v sázce. A cenné vítězství 5:1 nad leadery šampionátu si už nedali vzít. Znovu tak byli na čele závodu. Tentokrát už o tři body.

Ve druhé třetině se konečně začalo dařit domácím. Martin Málek s Martinem Gavendou neměli zrovna povedený začátek. V samotném úvodu vodili žarnovický pár. Ovšem ve druhé zatáčce se Martin Málek, kryjící záda svému vedoucímu kolegovi, dostal až k mantinelu. Tak lákavé pozvánce na druhou příčku nemohl Martin Vaculík říci ne.

„Chyba,“ odhalil příčinu ztráty jednoho bodu Martin Málek. „Spoléhal jsem na domácí prostředí. Natáhla mě díra. Viděl jsem, že Martin Gavenda jde ven taky. A abychom se tam vešli oba, chtěl jsem se vyhnout velkým obloukem. Jenže on zůstal na spodku.“ Vzápětí domácímu týmu nabančila Plzeň 5:1. V rozjížďce s číslem osm jeli březolupští Martinové na ovál sami. A pak už je čekaly Pardubice.

Duel celků bojujících o třetí místo nejen v závodě, ale především v průběžné klasifikaci, však nebyl příliš dramatický. Martin Málek si vyměnil motorku. Po vylétnutí pásky se ujal vedení. Když zjistil, že má Martina Gavendu za sebou, pustil jej před sebe. A poté až do cíle odrážel všechny nájezdy, jimiž ho častoval Hynek Štichauer. Pardubice poté inkasovaly pět bodů za účast v jízdě s nepřítomnými Chorvaty, nicméně třetí příčku průběžné klasifikace už musely opustit.

Rozhodnutí v hodině dvanácté
Po čtrnácti jízdách se zdálo být rozhodnuto. Slaný vedl o tři body před Plzní, třetí Březolupy o dva před Pardubicemi. A Žarnovica ani Praha se do boje o stupně vítězů nemohly zapojit. Závěrečná třetina tedy plynula téměř poklidně.

Březolupy v patnácté jízdě porazily Prahu. Zvýšily tím šanci na bronzové věnce. V tom jim vzápětí pomohl i žarnovický Martin Vaculík, když vytrvale setrvával na druhém místě mezi Hynkem Štichauerem a Pavlem Fuksou. Filip Šitera s Antonínem Gallianim pak osamoceně dokroužili pro pět bodů.

V rozjížďce s číslem osmnáct Věroslav Kollert s Patrikem Linhartem už od startu odvedli Březolupáky. To samé hned na to provedli Antonín Galliani s Filipem Šiterou slovenské Žarnovici.

Závodem však pořádně mohla zamotat závěrečná, jednadvacátá jízda. Slaný v ní pro potvrzení svého vítězství potřeboval minimálně tři body. Zato Pardubákům by pět bodů pomohlo k předstižení Březolup. Na pozadí předchozího vývoje událostí se však podobná možnost brala za ryzí teoretizování.

Jenže úsměvy na slánských rtech záhy zmrzly. Hynek Štichauer rychle reagoval na okamžik vylétnutí pásky. Se zvednutým předním kolem mířil divoce do první zatáčky. Patrik Linhart s Věroslavem Kollertem se v předtuše hromadné kolize snažili držet zpátky. A tak do první zatáčky vjel na čele Hynek Štichauer před Pavlem Fuksou. A stejné pořadí bylo i na výjezdu.

V zatáčce u depa se však na druhou pozici prosadil Patrik Linhart. Věroslav Kollert se však ne a ne odlepit ze čtvrté příčky. Ve slánských boxech by v té chvíli zmrznula snad i rtu. Dva body totiž byly málo. Zato pardubickému týmu se takto naskýtala šance vyzvat Březolupy ještě jednou v rozjezdu.

Klíč k rozuzlení situace však pevně třímal ve svých rukou Věroslav Kollert. V závěrečném kole zmobilizoval všechny síly. Jeho útoku v první zatáčce Pavel Fuksa ještě odolal. V poslední zatáčce před cílem se však Slaňák prosadil po vnější straně. A nesmírně důležitý bod byl jeho.

Padající kameny ze srdcí všech Slaňáků přítomných v boxech připomínaly hlasité zemětřesení. V posledních snad padesáti metrech se rozhodlo, že Patrik Linhart s Věroslavem Kollertem vyhráli závod. A zůstali tak ve hře o titul minimálně ještě necelé tři týdny před závěrečným kláním v Praze. Velké emoce zažili i Plzeňáci. Díky vývoji duelu Slaný vs. Pardubice se znovu vrátili na první příčku. Stačilo však pár sekund a znovu spadli na druhé místo. Na jejich závěrečný duel se můžeme těšit již nyní.

Hlasy z depa
„Nervy, jak pro koho, vždy o nic nešlo,“ žertoval na téma dramatického klání Věroslav Kollert. „V závodě byla dráha uprostřed trošku rozbitá. Alan Zubr nám poslal novej materiál na spojku a fungovalo to.“ Slánská dvojka se asi nejvíc zapotila v rozjížďce s číslem dvacet jedna. „Hynek Štichauer měl šílenej start,“ odvíjel film se vzpomínkami liberecký junior ve slánských službách. „Já měl zamlžený brejle. A fakt to vypadalo šíleně, co tam vyvádí. Zaklapnul jsem. Připadalo mi to zralý na pád a já jsem vůbec nechtěl bejt vedle nich.“ Všichni v ochozech pak napjatě očekávali, zda se Věroslavu Kollertovi podaří probít na třetí příčku pro jeden bod garantující celkové vítězství. „Taky jsem čekal, jestli Pavla Fuksu předjedu,“ připustil Věroslav Kollert. „Šlo mu to. Jel jsem po venku, on jel lajnu. Spodem jsem se k němu nemohl dostat, tak jsem to zkusil po venku.“ A nakonec Věroslav Kollert mohl dodat svou obvyklou formulku: „Závody se mi líbily. Filip Šitera byl hodně špinavej. S Plzeňákama rozhodl start.“

„Až na ten defekt a poslední jízdu to dneska bylo dobrý,“ zhodnotil Patrik Linhart závod pro čtenáře magazínu speedwayA-Z. „Zadřel se motor. Z tý dramatičnosti mám nervy nadranc. Mohli jsme dělat víc, to se pak líp spí.“ Nejvíce nervů si slánský pár užil v závěrečné jízdě, kde se mu remíza s pardubickým týmem nad očekávání zdramatizovala. „Na startu to Hynka koplo,“ vzpomínal Patrik Linhart. „Viděl jsem to tak, že přepadne. Jel jsem proto dál od něj. On to však složil a ujel nám. Pavel Fuksa to dal na venek a dostal se před nás taky. Ale věřil jsem si, že je překonáme. Zmrskali jsme Plzeň, tak jsme si víc věřili.“

„Měli jsme smůlu,“ vystihl mítink Filip Šitera. „Zdramatizovalo se to. A na poslední závod to budou nervy.“ A jak Filip Šitera vnímal rozhodující čtrnáctou jízdu? „Chvíli jsem jel druhej, chvíli třetí,“ popisoval. „Věrouš s Patrikem jeli dvojku. A my jsme se tam nedostali.“ Plzeňské vedení v průběžné klasifikaci se tak zmenšilo na jediný bod. „Nejdřív jsme poráželi my je, teď oni nás,“ zněl názor Filipa Šitery na situaci v průběžné klasifikaci. „Ale dáme do toho všechno. Pojedeme úplně plnej plyn.“

„Tady není k čemu gratulovat,“ skromně odmítal gratulanty Antonín Galliani. „Smůla. Potřebovali jsme vyhrát, aby v Praze už byla jistota. Škoda toho začátku. Nechci se vymlouvat, ale jsem po nemoci a bez sil. Lituju toho bodu ztracenýho s Hynkem a startu se Slaňákama. Cpal jsem se tam ve druhý zatáčce, ale byl jsem moc na lajně. Asi jsem ubral. Nechtěl bych vidět ten moment.“ Tabulková pozice před závěrečným kláním na pražské Markétě přece jenom favorizuje Plzeň. „Na Markétě se do toho musíme opřít a vyhrát,“ prozradil Antonín Galliani svou strategii. „Pro mě je to domácí dráha, ale vždycky to tam nemusí vyjít. Jako třeba posledně.“

„Stálo to za hovno,“ netajil se po závodech Martin Málek. „A to úplně. Nejely mi motorky a asi jsem u moře moc odpočíval. Určitě jsem dnes čekal víc. Že maximálně ztratíme dva, tři body. Zkoušel jsem dvě motorky a ani jedna nejela. Tu nejlepší jsem nechal doma. Myslel jsem, že tyhle dvě budou stačit. Ale nestačily.“

„Dneska to bylo dobrý,“ zněl názor Hynka Štichauera, za situace pardubické ztráty vidiny obhajoby loňského bronzu překvapivá. „Fakt jsem spokojenej. Pudová věc šla. Nepovedl se mi jen jeden start. Po úpravě tam totiž nebyl matroš. Vítr jsem měl taky v posledním kole poslední jízdy. Nemohl jsem to v zatáčce složit. Nakonec jsem to utrhnul a těsně kolem prken to vyšlo.“ Nicméně nelitoval Hynek Štichauer, že Pardubice skončily těsně pod stupni vítězů? „Bedna nebyla,“ připustil. „Škoda, že Pavel neudržel toho Kolleráka. Škoda to je, ale už jsme se smířili s celkovým čtvrtým místem. Bereme to jako trénink. Jezdíme zadarmo a nemáme ani nový gumy. Pavel navíc dnes neměl svou motorku. Jezdil na mojí a já ji mám jinak.“

Tip na šampióna juniorských družstev

Filip Šitera, Plzeň „Netipuju. Nechám tomu volnej průběh. Nech se překvapit na Markétě.“
Antonín Galliani, Plzeň „Netipuju, chci vyhrát!“
Věroslav Kollert, Slaný „To se nedá tipovat. Necháme se překvapit.“
Patrik Linhart, Slaný „Tip ti neřeknu. Nevím. Když povím, že vyhrajeme, budu pak třeba za debila. Nejsou lehký, jedou dobře, ale neporazitelný nejsou.“
Martin Málek, Březolupy „Řeknu to tak, fandím radši Slanému. Mám svoje důvody. To je přání, ale tip nevím. Fakt těžké říct. Jsou to závody, může se stát cokoliv. Řetěz, pád, páska… Je to otevřené.“
Hynek Štichauer, Pardubice „Vidím to na Galiče s Filipem. Galič je na Markétě k nedostižení. A s Filipem budou víc v pohodě.“
Čtenáři speedwayA-Z svůj názor mohou vyjádřit v naší nové anketě nebo prostřednictvím vloženého komentáře

1. AK Slaný   26
Patrik Linhart 2 2 E 2 2 2 10(4)
Věroslav Kollert 3 3 3 3 3 1 16(1)
 
2. PK Plzeň   25
Filip Šitera 3 3 2 1 3 0 14(2)
Antonín Galliani 2 1 3 0 2 3 11(2)
 
3. Mitas Březolupy   21
Martin Málek 1 1 3 2 3 1 11(1)
Martin Gavenda 3 0 2 3 2 0 10(2)
 
4. ZP Pardubice   20
Hynek Štichauer 3 2 1 3 3 3 15
Pavel Fuksa 2 0 0 2 1 0 5
 
5. AMK Žarnovica   16
Martin Vaculík 2 3 2 3 2 1 13
Richard Frištenský (host) 0 2 1 0 0 0 3(1)
 
6. AK Markéta Praha 2   10
Patrik Doubek 1 1 1 1 1 3 8(1)
Michael Gregor (host) 0 F – 2 0 F 2

Poznámka: celek Unia Goričan/AK Divišov nepřijel. Zdeněk Frištenský není na soupisce žádného celku, proto se jeho body pro Žarnovicu započítávají.
Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 6 166 40
2. Slaný 6 153 39
3. Březolupy 6 128 31
4. Pardubice 6 113 27
5. Žarnovica 7 116 26
6. Mšeno 6 94 17
7. Divišov/Goričan 7 78 16
8. Praha 1 6 70 13
9. Praha 2 6 56 13

MMS foto: Antonín Škach