Ve Mšeně se jelo o mistra světa

Mšeno – 25. června
Mšeno prozatím v letošním roce nemá štěstí na počasí. Kvůli přívalovým dešům muselo být přeloženo české finále. A slibný test match naší a polské juniorské reprezentace byl dokonce úplně zrušen. Diváci tak na útulném stadiónu se siluetou Bezdězu v pozadí mohli zatím vidět pouze prvomájovou první ligu. A koncem června ještě mistrovství světa, by v uvozovkách, jak píší Mšenské noviny.


Motocyklová sezóna je v plném proudu. Náš JAWA-MOTO-ČZ Veteran Club Mšeno pořádal v sobotu 25. června „1. Mistrovství světa stadionů na ploché dráze“ ve Mšeně. Účast nebyla tak velká, jak jsme původně předpokládali, ale díky krásnému slunečnému počasí a nadšení všech diváků proběhlo toto mistrovství ve velmi pohodovém a veselém duchu.

Závodů se účastnilo celkově osm jezdců. S potěšením můžeme konstatovat, že první a třetí místo tohoto mistrovství světa obsadili členové našeho klubu.

Zvítězil Tomáš Andelt (JMČZ Mšeno), druhý skončil Mikuláš Treml (Mladá Boleslav) a třetí Vlasta Kožnar (JMČZ Mšeno). Cenu za nejhezčí stroj si odvezl Miroslav Linhart z Mladé Boleslavi za svůj Stadion S 22. Cenu za nejlepší úpravu získal Mikuláš Treml z Mladé Boleslavi se Stadionem S 11.

Na závěr bychom rádi poděkovali všem jezdcům za účast v závodě, divákům za jejich spontánní fandění a v neposlední řadě také SK Mšeno a Plochodrážnímu klubu Mšeno za poskytnutí prostor. S pozdravem „Sportu zdar a motorismu zvl᚝“ se náš klub těší na setkání se všemi příznivci motorů v příštím roce.


Všechno už tu jednou bylo:
Už ve třicátých letech se díky produkci motokol Jawa Robot a ČZ 100 dostal motocyklistům do ruky nejen levný dopravní prostředek, ale také sportovní náčiní. V sériové podobě se však objevovaly pouze v motocyklových soutěžích, tehdejších předchůdcích současného endura. Není však známo, zda by se někdy s nimi jezdila plochá dráha.

Přelomová akce se však uskutečnila 8. června 1939 v Ostravě. Za protektorátu se nesměly konat motoristické podniky. Osm výborných severomoravských závodníků představilo divákům na stadiónu Střelnice po skončení cyklistických závodů v sedlech motokol do 100 ccm. Z KO systému vylučovacích jízd vyšli nejlépe Šrom, Kurzawa a Bartoš. By nikdo oficiálně nemohl hovořit o ploché dráze, paralela je nabíledni.

Po válce se na mnoha místech konaly závody sériových strojů a to i na ploché dráze. Jsou známy závody mopedů v Českých Budějovicích a Žatci. V nedávné době se závodníci na mopedech představili divákům pardubické Zlaté přilby.

Zdroj: Text a foto: Jindřiška a Ladislav Homolkovi, Mšenské noviny.