Pozítří začne první díl souboje na dálku

Mšeno – 28. července
Dalším dílem pokračuje v sobotu ve Mšeně český šampionát juniorských družstev. Minule jsme se v Praze dočkali první porážky doposud dominantní Plzně. Slaný tak ztrácí v průběžné klasifikaci pouhé dva body. Ve Mšeně, stejně jako o týden později v Divišově, se však bude souboj o vedení odehrávat na dálku. Oba rivalové si totiž postupně vybírají svůj druhý vypadávací závod. Souběžně s juniorskými týmy si to o mistrovské body rozdají i stopětadvacítky. Pro ně to bude vskutku přelomový podnik. Šampionát se totiž přehoupne do své druhé půle. A tak zatímco dneska může být mistrem každý zúčastněný, za dva dny se výběr podstatně zúží. Stejně jako v Praze nebudou ani ve Mšeně stopětadvacítky začínat dříve, protože jejich program proběhne v rámci bojů velkých hochů.


Slánské buď a nebo
Dva body ztráty na vedoucí Plzeň a tři závody do konce šampionátu, z toho dva v přímé konfrontaci s leadery. Taková je bilance dosavadního účinkování a vyhlídky do nejbližší budoucnosti slánského dua Patrik Linhart a Věroslav Kollert.

Šance na obhajobu loňského zlata tedy slánští závodníci stále mají. A to tím spíše, když se minulý týden v Praze přesvědčili, že porazit silnou Plzeň je možné nejen teoreticky. K zisku sedmi tabulkových bodů jim samozřejmě nahrálo úvodní kočkování Filipa Šitery s mantinelem, avšak úhelným kamenem jejich triumfu se stalo vítězství ze vzájemné jízdy.

Nicméně vyhlídky na titul se zmenšují přímou úměrou se vzrůstajícím počtem uskutečněných kol. A proto si Patrik Linhart s Věroslavem Kollertem nemohou dovolit luxus v podobě nějakého kompromisu. Zkrátka a dobře, chtějí-li zvonit zlatými medailemi, musí vítězit za každou cenu.

Pozítří bude jejich situace mírně ulehčena volným losem Plzně. Zatímco Filip Šitera odjede do Prelogu usilovat o postup do evropského finále devatenáctiletých, není vyloučena účast Antonína Gallianiho. Brilantní startér by se mohl objevit jako host v některém
z pražských výběrů. Jak Jakub Fabian, tak Michal Matula totiž byli ještě v nedávné době na marodce a nad jejich startem ve Mšeně visí otazník.

Antonín Galliani nás už několikrát přesvědčil, že šest výher během jednoho závodu není zas až tak nereálnou věcí. Bez účinné podpory kolegy to samo o sobě na vítězství nestačí, leč situací v průběžném pořadí zamíchat může.

Z absence Plzně navíc budou chtít profitovat i ostatní. Ve stejné roli jako Slaný a Plzeň, jsou i Březolupy a Pardubice, které bojují o bronz. Pardubice stojí a Martin Málek s Martinem Gavendou z této situace budou chtít vytřískat maximum. A podobně jako Antonín Galliani by roli trójského koně mohl v jiném týmu sehrát i Pavel Fuksa.

Jsou tu však i další uchazeči o vavříny. Adam Vandírek už několikrát počítal minimální odstup, který jej s kolegou Zdeňkem Šuranským dělil od stupňů vítězů. Zato Martin Vaculík, jenž nastoupí opět s Janem Markvartem, se na ně už dostal. Opakování v tomto případě nemusí být matkou moudrosti, ale každopádně známkou jezdeckého růstu. Opomenout nelze ani nevyzpytatelné Chorvaty. Nastoupit v sestavě Jurica Pavlič – Ivan Vargek, v nejednom českém boxu by se obavami třásla podlaha.


Zkrátka a dobře, ačkoliv diváci budou ochuzeni o přímý souboj Plzně se Slaným, bitva ostatních celků by je měla odškodnit více než dokonale. Co si totiž více přát než závod, v němž se pořadí dá předem tipovat jen velmi obtížně? A to je za dané konstelace i případ sobotního Mšena.

Hrátky s magickou pětkou
Vítězství Jaroslava Slavaty v pátém díle mistrovství republiky stopětadvacítek bylo vskutku přelomové. A to nejen proto, že poprvé triumfoval někdo jiný než slánští Radim Chod a Roman Čejka. Při pěti započítávaných nejlepších výsledcích z deseti závodů totiž odpadla teoretická možnost, že by dva borci měli na konci mistrovství stejný počet tabulkových bodů.

Mšeno pak v sobotu pro další vývoj šampionátu dodá další rozhodující faktor. Šestým kolem tady začne druhá polovina mistrovství a tím pádem už nebude moct vyhrát mistrovský titul kdokoliv ze zúčastněných.


Avšak zatím mají stále všichni šanci. Pakliže někdo zahájí pozítří vítěznou šňůru, která bude pokračovat dvakrát přes Divišov, potom v Praze a skončí znovu ve Mšeně, bude to právě on, koho bude okolí oslovovat mistře. Jak už to však v životě chodí, všichni si jsou rovní, nicméně někteří si jsou ještě rovnější.

A přesně tento stav se dá vysledovat rovněž ve stopětadvacítkách, by tady je zaslouženým výsledkem tvrdě odvedené práce. Jak Radim Chod, tak Roman Čejka dvakrát mávali z nejvyššího stupně vítězů. Ke zlatu jim tedy stačí zvítězit ještě třikrát. A jak už bylo řečeno, Jaroslav Slavata se minulou středu zasloužil o eliminaci možnosti nerozhodného výsledku.

On sám však už má nástupní pozici pro zisk zlaté medaile stíženou. Jistotu mu dají čtyři triumfy. Kdokoliv z ostatních závodníků pak už musí vyhrát pětkrát. Ale může někdo s jistotou tvrdit, že je podobný kousek vyloučen? Moudřejší budeme až za dva dny.

Jak pozítří zřejmě nastoupí:

Mšeno Zdeněk Šuranský, Adam Vandírek
Praha 1 Michael Gregor, Michal Matula?, host Antonín Galliani?
Slaný Patrik Linhart, Věroslav Kollert
Žarnovica Martin Vaculík, host Jan Markvart
Divišov/Goričan Jurica Pavlič, Ivan Vargek a/nebo Zoran Strahija
Praha 2 Patrik Doubek, Jakub Fabian?, host Antonín Galliani?
Březolupy Martin Málek, Martin Gavenda
Plzeň volný los
Pardubice volný los

Hostování: bez ztráty bodů je možné pouze u závodníků, jejichž týmy mají v daném závodě volný los. Zítra tak mohou hostovat Antonín Galliani a Pavel Fuksa, protože Filip Šitera a Hynek Štichauer mají reprezentační povinnosti v ME do 19 let, a pak junioři neuvedení na soupiskách žádného týmu.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 4 113 27
2. Slaný 4 101 25
3. Březolupy 4 81 20
4. Pardubice 4 76 19
5. Žarnovica 4 56 13
6. Mšeno 4 61 11
7. Divišov/Goričan 4 54 10
8. Praha 1 4 45 8
9. Praha 2 3 30 7

Po Mšenu pokračuje šampionát v rychlém časovém sledu v Divišově (stojí Slaný a Březolupy), v Březolupech (Praha 1 a Mšeno) a vyvrcholí na sklonku prázdnin v Praze (Žarnovica a Divišov/Goričan).

MR 125 ccm:

Nominační listina:
1 Radim Chod, Slaný
2 Roman Čejka, Slaný
3 Jaroslav Slavata, Praha
4 Pavel Pučko, Praha
5 Michal Dudek, Slaný
6 Martin Wasyliw, Mšeno
7 Petr Vaic, Plzeň
8 Jiří Benda, Slaný
9 Jakub Fencl, Praha
Rozpis závodu:
Pakliže se zúčastní devět závodníků pojede se dle vyřazovacího KO systému, jehož pavouk základních, opravných a semifinálových jízd graduje malým a velkým finále.
Bude-li v Praze pouze osm závodníků, použije se rozpis dvou skupin, z nichž se bude postupovat do malého a velkého finále. Nasazení je provedeno na základě průběžného pořadí redukovaného na přítomné borce dle klíče: skupina A – první, čtvrtý, pátý a osmý, skupina B – druhý, třetí, šestý a sedmý.

Nejrychlejší cesta k titulu:

Radim Chod, Slaný výhra ve třech závodech
Roman Čejka, Slaný výhra ve třech závodech
Jaroslav Slavata, Praha výhra ve čtyřech závodech
všichni ostatní výhra v pěti závodech

Šance na celkem pět výher se vedle sobotního Mšena nabízí ještě v Divišově (v rámci M ČR juniorských družstev), znovu v Divišově (Memoriál Jiřího Simandla a Rudolfa Maška), v Praze (M ČR juniorských družstev) a opět ve Mšeně (1. liga).

Aktuální stav šampionátu:

1. Radim Chod, Slaný 22 22 25 25 22 116
2. Roman Čejka, Slaný 25 25 22 22 12 106
3. Jaroslav Slavata, Praha 20 20 20 16 25 101
4. Pavel Pučko, Praha 14 16 18 20 16 84
5. Michal Dudek, Slaný 16 10 16 18 18 78
6. Martin Wasyliw, Mšeno 18 12 12 14 20 76
7. Petr Vaic, Plzeň 12 14 14 12 14 66
8. Jiří Benda, Slaný 10 18 28
9. Jakub Fencl, Praha 10 10

Legenda: umístění v závěrečné klasifikaci se boduje 25-22-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2-1 a do celkové klasifikace se počítá pět nejlepších výsledků.
Dosavadní závody se konaly v Plzni, v Pardubicích, v Chabařovicích, ve Slaném a v Praze.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)