Petr Marek nelitoval sázky na novou pneumatiku

Chabařovice – 18. června
Dle plánů komunistů se zde měly dávno prohánět pouze obří rypadla těžící hnědé uhlí, ale jak to dopadlo, všichni víme. Dnes ráno se Chabařovice probudily do krásného dne. Závodní program na vyšperkovaném areálu odstartoval čtvrtým dílem šampionátu kolibříků na malých tratích. Hned v rozjížďce s číslem jedna Petr Marek v úchvatném duelu sebral triumf Karlu Průšovi. V osmé jízdě podlehl Štěpánu Melčovi, nicméně vítězství na svém domácím kolbišti si sebrat nenechal. Před finále A se svým tatínkem Pavlem zariskoval obutím nové pneumatiky, ačkoliv sluníčko hodně vysušovalo povrch oválu. Sázka vyšla dokonale a Petr Marek triumfoval stylem start – cíl. Karel Průša si pojistil druhý stupínek pódia, když v první zatáčce objel Štěpána Melče.

Karel Průša, Petr Marek a Štěpán Melč na stupních vítězů | foto Antonín Škach

Nikdo není suverénem

Chabařovický program začal již dopoledne | foto Adam Nejezchleba

Už okolo deváté se na vymetené chabařovické obloze sluníčko chechtalo jako blázen. Neslibovalo nic jiného než skvělou, ale pořádně horkou sobotu. A také, že ano. Program závodiště na ústeckém předměstí začínal dalším dílem šampionátu stopětadvacítek na malých tratích. Ani kolibříci neporušili své slovo o dalším vyrovnaném klání.

Olej do ohně přililo rozlosování startovní čísel. Dva velcí favorité se potkali již na startu rozjížďky s číslem jedna. Nejlepší start vystřihnul Karel Průša. Jenže Petr Marek zůstával ve střehu. Spodní stranou druhé zatáčky se dopředu nedostal. I nadále si ovšem svého protivníka před sebou četl jako v otevřené knize.

Přišel nájezd do druhého okruhu. Petr Marek byl opět zleva málem před Karlem Průšou. Zůstával na vnitřní čáře a hned v následujícím výjezdu se vskutku dostal do čela. Okruh pretendentů hned vzápětí rozšířil svým triumfem Štěpán Melč. David Hofman se nezbavil syndromu chabařovické trati. Přesto statečně útočil na Štěpánku Nyklovou, dokud na začátku třetího kola nespadl.

Karel Průša (modrá) zatím vede před Petrem Markem (modrá) | foto Adam Nejezchleba

Marián Jirout nakonec do Chabařovic nedorazil a tak si v sedmé jízdě dojel osamocený Luboš Hromádka pro prakticky jisté tři body. Druhou sérii začal nejlépe Petr Marek, který odvedl Štěpána Melče. Mezitím David Hofman skočil na náhradní motocykl Štěpánky Nyklové. A zatímco Karel Průša pádil za triumfem, on se pustil do souboje s Lubošem Hromádkou.

Ten si evidentně dělal zálusk na dva body a nakonec je doopravdy inkasoval. Hned na to Štěpánka Nyklová porazila Romana Štolu. V půlce základní části měl neporažený Petr Marek hned čtveřici pětibodových pronásledovatelů, a sice Karla Průšu, Štěpána Melče, Štěpánku Nyklovou a Luboše Hromádku.

Štěpán Melč (čeervená) ujíždí před Petrem Markem (bílá) | foto Štěpán Ševčík

A všechno se míchalo, míchalo a míchalo. V sedmé jízdě bral trojku Luboš Hromádka na úkor Romana Štoly. Pak blikala červená světla kvůli letmému startu. Když páska vystřelila k nebi při restartu, na čele se usadil Štěpán Melč. A Petr Marek tentokrát nezopakoval svou úvodní stíhací jízdu a zaknihoval první dnešní ztrátu.

V rozjížďce s číslem devět vystřihnul nejlepší start David Hofman. Pardubičan v kombinéze po Václavu Milíkovi držel dlouho v šachu Karla Průšu. Slánský závodník se před něho dostal až ve druhém výjezdu třetího kola, kdy svůj motocykl namířil na vnitřní stranu.

 

Petr Marek vítězí doma

David Hofman (modrá) vodí Karla Průšu (bílá) | foto Štěpán Ševčík

Rozjížďka s číslem deset viděla návrat Petra Marka na vítěznou vlnu. Jeho sólo měl z první ruky Luboš Hromádka, zatímco David Hofman v prvním výjezdu upadl. Vrátil se do sedla, ale nakonec jej Petr Marek musel předjet o kolo, aby mu Luboš Hromádka nesebral vítězství. A s ním i postup do finále A.

O něj si vzápětí řekl Štěpán Melč. Usadil se před Karlem Průšou. Když projel cílem jako vítěz, měl jedenáct bodů stejně jako Petr Marek. Luboš Hromádka a Karel Průša skončili základní část s desítkou v kolonkách svého bodového zisku. Avšak slánský závodník byl lepší ve vzájemném duelu, mezi trojici nejlepších postoupil on.

Černý Petr pro jediného účastníka zůstal v rukou Davida Hofmana. Ale trojka se mu náramně šikla do průběžné klasifikace šampionátu. A to tím spíše, když zdvojnásobila jeho dnešní dosavadní bodový zisk.

Petr Marek s jedničkou na zádech se také stal jedničkou dnešního závodu | foto Adam Nejezchleba

Štěpánce Nyklové se v žádném případě nelíbila dvojice třetích příček z posledních dvou startů. Severočeška ve slánské cestě se však skvěle namotivovala na finále B. Okamžitě udeřila na Luboše Hromádku. Pardubičan se bránil, bránil, leč ve druhém kole se Štěpánka Nyklová pod ním do čela přece jen protáhla.

A konečně finále A! Petr Marek excelentně odstartoval. Karel Průša v úvodním oblouku objel Štěpána Melče, ale chabařovického borce již nedostihnul. Nesmrtelné písmeno CH se krásně vyjímalo na pódiu na chabařovické dráze, jíž odpoledne čekaly první závody plochodrážních pětistovek po třech letech.

Petr Marek (červená) vede finále A před Karlem Průšou (bílá) a Štěpánem Melčem (modrá) | foto Štěpán Ševčík
Petr Marek (červená) vede finále A před Karlem Průšou (bílá) a Štěpánem Melčem (modrá) | foto Štěpán Ševčík
1. Petr Marek, Chabařovice 3 3 2 3 6 17
2. Karel Průša, Pardubice 2 3 3 2 4 14
3. štěpán Melč, Plzeň 3 2 3 3 2 13
4. Štěpánka Nyklová, Slaný 2 3 1 1 3 10
5. Luboš Hromádka, Pardubice 3 2 3 2 2 12
6. Roman Štola, Mariánské Lázně 1 2 2 3 1 9
7. David Hofman, Pardubice F 1 2 ex 3 6

Poznámka: z původně přihlášených nepřijel Marián Jirout; David Hofman po pádu v rozjížďce s číslem deset předjet o kolo

Štěpánka Nyklová (bílá) se přes Luboše Hromádku (červená) dere pro vítězství ve finále B | foto Štěpán Ševčík

Aktuální pořadí seriálu:

PHA MaL PLZ CHA TOT
9.4. 14.5. 4.6. 18.6.
1. Karel Průša, Slaný 17 18 16 14 65
2. Petr Marek, Chabařovice 11 15 13 17 56
3. Štěpán Melč, Plzeň 10 12 13 13 48
4. David Hofman, Pardubice 15 10 12 6 43
5. Štěpánka Nyklová, Slaný 8 10 9 10 37
6. Luboš Hromádka, Pardubice 7 9 8 12 28
7. Roman Štola, Mariánské Lázně 6 7 9 22
8. Tony Katra, Slaný 11 10 21
9. Maksymilian Pawelczak, PL 16 16
10. Štěpán Ševčík, Divišov 12 12
11. August Lattik, EST 10 10
12. Marián Jirout, Pardubice 10 8 o 10
13. Silvar Avi, EST 9 9
Luboš Hromádka (modrá) v souboji s Davidem Hofmanem (červená) | foto Štěpán Ševčík