Češi a Slováci v akci 414

V uplynulých sedmi dnech se v Čechách plochodrážní motocykly proháněly pouze po kostěnickém oválku. Nicméně naši borci se v zahraničí dostali do akce v míře větší než vrchovaté. A co víc, dali o sobě pořádně vědět. Všechno začala v úterý v Gorzowě a skončilo včera v Dingolfingu.

 

Skvělí junioři

Daniel Klíma má za sebou vydařený týden | foto Kiril Ianatchkov

Přitom naše výprava za Čechy a Slováky měla odstartovat již v pondělí. Jenže v Krosně hodně pršelo, na trati stála voda a odložené prvoligové klání Krosno vs. Zielenou Gorou s Václavem Milíkem a Janem Kvěchem muselo být zase odloženo.

V úterý se v Polsku rozběhla nová soutěž, extraliga U24. Gorzow doma rozdrtil Lublin 67:21, v čemž mu Daniel Klíma pomáhal jedenácti body s třemi bonusy (2 2 2 3 2), přičemž z tábora soupeřů jej porazil jen Mateusz Tudziez v rozjížďce s číslem sedm. Na straně hostů bral Jakub Valkovič jeden bod (0 1 0 0).

Ve středu a ve čtvrtek vstoupili čeští mladíci do skupiny E polského juniorského šampionátu. Petr Chlupáč však exceloval v déčku v Rybniku. V prvním závodě inkasoval šestnáct bodů (3 3 2 2 3 3) a jeho Opole se dělilo o druhé místo s domácím družstvem. Nazítří pražský junior skóroval čtrnácti body (2 3 3 3 2 1), když jeho klub mezi nejlepší trojici nedosáhnul.

 

Polské ligy

Eduard Krčmář závodil v Daugapvilsu | foto Eduard Krčmář Racing

Čtvrté kolo polské extraligy odstartovalo v pátek. Grudziadz doma podlehl Gorzowu 39:51 a Martin Vaculík se vydával na cestu na goričanskou velkou cenu neporažený s deseti body a dvěma bonusy (3 2 3 2).

V první lize se oba uskutečněné závody čtvrtého kola konaly včera. Zielona Gora doma porazil doma Gdaňsk těsně 47:43, Jan Kvěch jí přispěl čtyřmi body (X 3 1 0). Krosno pro změnu doslova zlikvidovalo Poznaň 61:29. Václav Milík v domácí vestě dobyl jedenáct bodů s bonusem (3 3 1 3 1).

Rovněž druholigové mítinky s účastí našich borců viděla neděle. Eduard Krčmář vyrazil do Daugavpilsu, kde jeho Rzeszow podlehl domácím 47:42. Slaňákovo skóre činilo dva body (0 2 0 -). Petr Chlupáč se z evropské kvalifikace ve Stralsundu přesunul do Poznaně. Tady jeho Opole prohrálo 52:38 a on bral jeden bod (1 0 0).

 

První máj na bavorské dlouhé dráze

Pódium v Dingolfingu: Stephan Katt, Michael Härtel a Martin Málek | foto laskavostí Martina Málka

V bavorském Dingolfingu se po dvou letech opět mohl konat mezinárodní závod na místní specifické dlouhé dráze. V hlavní kategorii se sešlo deset závodníků, kteří se utkávali v rozjížďkách po pěti a brali body dle klíče 5-4-3-2-1.

Oba čeští zástupci pronikli až do finále. V jeho cíli byl první Michael Härtel, další za ním dojeli v pořadí Stephan Katt, Martin Málek (5 4 3 3), Kenneth Krusse Hansen a Hynek Štichauer (4 5 3 2).

Po dvou letech se závodilo také v rakouském Murecku. Vedle pětistovek se divákům představily rovněž dvěstěpadesátky a flat trackeři. Dva roky covidových restrikcí se však negativně podepsaly na počtu startovního pole.

Pořadatelé lovili také v českých vodách. Patrik Linhart dal přednost Kostěnicím, navíc jej čekala účast na narozeninové party. Martin Gavenda se sice vracel z Goričanu, ale jeho ne bylo vzhledem k mizivému tréninku naprosto logické. Z našich borců se v akci objevil pouze Jakub Exler, jenž skončil šestý. Závod, který předčasně ukončil déšť, vyhrál Daniel Gappmaier.