Pátý triumf Tonyho Rickardssona naštěstí neviděl jen d隝

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 9. července
Tradičně nabité ochozy, vynikající atmosféra a brilantní závody byly atributy sobotní Grand Prix České republiky na pražské Markétě. Jejím vítězem se stal letos tradičně Tony Rickardsson. Dle svého receptu se opět soustředil především na komfortní postup až do finálové jízdy. A v ní udeřil. Díky bezprecedentní famózní sérii pěti triumfů a jednoho druhého místa může vyhrát svůj šestý titul mistra světa už v půlce srpna ve švédské Malille, aniž by zbývající dvě klání vůbec absolvoval. Na stupně vítězů se dostali i Bjarne Pedersen a Jaroslaw Hampel, který ve finálové rozjížďce za sebou udržel útočícího Jasona Crumpa. Aleš Dryml trošku doplatil na zrušený trénink, protože nemohl otestovat nastavení motocyklu s novým motorem. Přesto však hodně bojoval, ale po jednom pádu skončil se třemi body šestnáctý. Hlavní obavy však pořadatelé měli z deště, který zrušil oba plánované juniorské test matche s Poláky. Dokonce raději oželeli nástup se závodníky. Na Markétě však zapršelo opravdu jen krátce před semifinálovými jízdami.


Opět český příspěvek cyklu Grand Prix
Wroclaw, Eskilstuna, Krško, Cardiff a Kodaň. Celkem pět letošních cen muselo uběhnout, než diváci v ochozech i u televizních obrazovek mohli zase spatřit českého plochodrážníka zápolit s absolutní špičkou modré planety. Stejně jako naposledy v roce 2001 se nikdo z našich do seriálu ani nekvalifikoval, ani mu nebyla přidělena některá ze stálých divokých karet.

Až pražský závod přinesl možnost nasadit jednoho borce na divokou kartu a další dva v roli náhradníků. Tři místa dostalo trio, které minulý měsíc vybojovalo stříbrné medaile z evropského šampionátu dvojic. Pro Bohumila Brhela a Lukáše Drymla se ve své podstatě nenaskytla vůbec žádná příležitost prezentovat se před domácím publikem. Kvůli dešti byl zrušen páteční trénink a hrozivé černé mraky přiměly organizátory rovněž oželet slavnostní nástup. A během vlastního klání nebylo za koho zaskakovat.

Českou vlajku tak na dráhu vyvezl pouze Aleš Dryml. Jeho soupeře z úvodní rozjížďky mu bylo sotva co závidět. Vedle něj totiž na startovním roštu stanuli Antonio Lindbäck, Leigh Adams a suverén letošního ročníku Tony Rickardsson. Aleš Dryml zaváhal na startu a do prvního oblouku vjížděl až jako poslední. Pak až do cíle proháněl Leigha Adamse. Ale předjet nikudy nešlo.


Bodová bilance u jména Aleš Dryml ale nezůstala dlouho prázdná. Rozjížďku s číslem sedm ovládl Bjarne Pedersen. Aleš Dryml byl na začátku protilehlé rovinky hned za ním. Snažil se o útok, jenže vzápětí se stal sám obětí Tomasze Golloba. A ten jej ve druhé zatáčce vyvezl tak daleko na venek, až na třetí místo pronikl i Andreas Jonsson.

Boží mlýny však tentokrát mlely poměrně rychle. Ve výjezdu z první zatáčky třetího kola zaútočil mladý Švéd i na druhého Poláka. Tomasz Gollob na chviličku ztratil koncentraci, lekl se a dostal se do kontaktu s nafukovací matrací na mantinelu. Potíží polského závodníka, jenž se v rozporu s otřepaným heslem červenobílých fanoušků nestane mistrem světa ani letos, využil i Aleš Dryml. Bleskurychle se protáhl dopředu a bral první bod.

V jedenácté jízdě mu mohl dopřát klidně i dva bratříčky. Využil krizového momentu Jaroslawa Hampela v první zatáčce a na rovinku se vřítil jako druhý za vedoucím Lee Richardsonem. Pokračoval v útoku, ovšem v nájezdu do druhé zatáčce byl evidentně až příliš rychlý. Neměl kudy se vyhnout vedoucímu jezdci a po kontaktu s jeho zadním kolem upadl.


To však byl poslední bezbodový výsledek Aleše Drymla. V rozjížďce s číslem patnáct přitom opět začínal z beznadějně poslední pozice. Ve druhé zatáčce však překonal Tomasze Chrzanowského. Polák, který Markétu otestoval při dubnové extralize, se však hned po pár metrech vrátil zpátky. Leč Aleš Dryml nepolevil a ještě během druhého kola si zajistil další bod. A nakonec suverénně odvedl Hanse N. Andersena, takže svou letošní jedinou návštěvu v Grand Prix dovršil celkovým ziskem třech bodů.

Do semifinále snadno i s odřenýma ušima
Nový systém zakončený nadstavbovou části semifinálových rozjížděk a velkého finále dělí vlastně každou Grand Prix na dvě části. V té první jde především o to, nahromadit dostatečný počet bodů a proniknout mezi lepší osmičku.


V Praze se tento úkol zpočátku začal nejlépe dařit Bjarne Pedersenovi. Nevyzpytatelný Dán, který jednou dokáže být na stupních vítězů, aby už další velkou cenu ukončil na chvostu, při svém prvním startu ve třetí jízdě porazil Scotta Nichollse. Pro něho to bylo poprvé a naposledy, kdy se musel sklánět před některým ze soupeřů. Většinou přitom zvedal diváky ze sedaček svými předjížděcími manévry ze zadních pozic. Hlavně jeho výkon v osmé jízdě, kdy se společně s krajanem Lee Richardssonem za zády dokázal probít do čela přes Tomasze Chrzanowského, nadchl nejen fandy s Union Jacky v rukou.

Vzápětí po vítězství nad Scottem Nichollsem vyhrál Bjarne Pedersen sedmou jízdu. Nepustil před sebe nikoho ani na okamžik. Pak mu však nastaly hubené časy. Jeden bod z deváté a čistá nula ze čtrnácté jízdy mu docela zkomplikovala život. Se sedmi body pak musel jet v rozjížďce s číslem dvacet vabank.

Ovšem jeho rivalové na tom byli podstatně hůře. Jason Crump má sice hattrick z předešlých tří ročníků pražských velkých cen, ovšem letos se na Markétě nesešel s formou. Před svým poslední startem měl na svém kontě pouhých pět bodů. Šestibodový Antonio Lindbäck se ve své podstatě chytil až ve čtvrté sérii. A tak ze čtveřice účastníků rozjížďky s číslem dvacet mohl být klidný pouze Ryan Sullivan s osmi body.


Jason Crump dobře věděl, že pro jeho postup je jen ten nejlepší výsledek dost dobrý. A proto po vylétnutí pásky upaloval do cíle jako raketa. Jenže za jeho zády se Antonio Lindbäck dral na druhé místo tak vehementně, až poslal Bjarne Pedersena do nafukovacích mantinelů. Byl po zásluze vyloučen. Ani při repete Jason Crump nezaváhal. A společně s druhým Bjarne Pedersenem a třetím Ryanem Sullivanem postoupili všichni tři. Úřadující mistr světa však do slova a do písmene s odřenýma ušima. Při bodové rovnosti v jeho prospěch rozhodla jen lepší bilance, než měl Andreas Jonsson, a porážka Leigha Adamse v desáté jízdě. V ní však oběma ukázal deflektor nejen shodou okolností právě Andreas Jonsson, ale i nepřemožitelný Scott Nicholls.

Bez komplikací se však neobešlo ani účinkování Tonyho Rickardssona. Po úvodním vítězství narazil v rozjížďce s číslem pět na Jaroslawa Hampela. A to nejen obrazně, ale i fyzicky. Mladý Polák se totiž nikterak nezalekl ani jeho, ani zbývajících dvou mistrů světa Jasona Crumpa a Nicki Pedersena. Na skrumáž v úvodním oblouku však doplatil pádem, když do něho zezadu vrazil právě Tony Rickardsson. Při opakování však trojici šampiónů naměřil půl rovinky.


Při hospodárném hromadění bodů posléze Jaroslaw Hampel postoupil do semifinále. Stejná taktika slavila úspěch i v případě Nicki Pedersena a Tomasze Golloba. Ovšem vrchol sobotního večera patřil Tonymu Rickardssonovi. Ve druhém semifinále nejlépe odstartoval. V první zatáčce sice před sebe pustil Jasona Crumpa, ale Tomasze Golloba a Nicki Pedersena ne.

O malou chviličku před tím si ve stylu start – cíl svou finálovou účast zajistil Jaroslaw Hampel. Dánské fanoušky však doslova rozeřval Bjarne Pedersen. Po nevydařeném startu v prvním oblouku minul Scotta Nichollse a Ryana Sullivana. Angličan posléze zůstal věrný pověsti bojovníka. Rval se ze všech sil, ale tentokrát předjel jen Ryana Sullivana. A to na finále nestačilo.

Kolik Grand Prix za jedinou sezónu dokáže Tony Rickardsson vyhrát? To je klíčová otázka letošního cyklu velkých cen. Praha na ni nemohla dát definitivní odpověď, protože do konce zbývají ještě Malilla, Bydhoš a Lonigo. Nicméně posunula hranice famózního Švéda k novým metám. Rekord v počtu vyhraných velkých cen během jediné sezóny překonal už před dvěma týdny v Kodani. Ale u nás jej ještě vylepšil.


Po vylétnutí pásky totiž pořádně zatopil pod kotlem. A zatímco se to za ním jen mlelo, on nerušeně pospíchal za pátým triumfem sezóny a devatenáctým v kariéře. Během jediného kola se na druhou příčku propasíroval Bjarne Pedersen. A Jason Crump posléze podlehl i Jaroslawu Hampelovi.

Hlasy z depa
„Už mi téměř dochází odpovědi,“ žertoval na tiskové konferenci Tony Rickardsson, který se v roli vítěze zpovídal letos už popáté. „Nevím, co říct. Jsem šastný. Nejen za sebe, ale i za celý svůj tým. Letošní sezóna je fantastická. Když sednu na motorku, připadám si jako na nějaké misi. A vychází to.“ Nabízí se logická otázka, zda famózní série připomínající někdejší tažení Michaela Schumachera ve formuli jedna bude pokračovat. „Je pravda, že mám šanci lámat rekordy,“ připustil švédský suverén. „Ale to je záležitost závodu od závodu. Pokud si udržím formu, šance tady je. Udělám proto vše, co bude v mých silách. Lámat rekordy však není mým cílem. Navíc nemyslím, že vyhraji všechny zbývající Grand Prix. Je to hodně těžké. Vyhrát titul už v další velké ceně by však bylo skvělé.“


„Někdy to vyjde, jindy ne,“ komentoval Bjarne Pedersen svou cestu letošním seriálem, v němž třikrát skončil na stupních vítězů, ale také třikrát bodově paběrkoval. „Tak to chodí. Jednou jsem nahoře, podruhé dole. Ale můj letošní cíl je hlavně se hodně učit. Hodně nahoře v SGP chci být až v sezóně 2006.“ A jak se Bjarne Pedersenovi líbil pražský ovál? „Dneska už vypadal velmi dobře,“ chválil stříbrný Dán. „Včera bylo hodně deště. Sice nebyl trénink, ale pro všechny to bylo stejné.“

„Zezačátku jsem neměl moc bodů,“ viděl své účinkování v pražské Grand Prix Jaroslaw Hampel. „Ale pak semifinále a hlavně finále byly dobrý. Ve finále jsem měl dobrý start. Pak mě ale předjel Tony a já musel ještě bojovat s Jasonem.“ Léta byl ikonou polských fanoušků Tomasz Gollob, nicméně ten je v prozatímním pořadí až za ním. „Tomasz je stále nejlepší závodník v Polsku,“ odmítnul Jaroslaw Hampel myšlenku na převzetí pomyslného postup polské jedničky. „Má víc zkušeností než já. Ale chci být v Grand Prix lepší a lepší. A
snažím se závodit co nejlíp.“ Přestávku mezi českou a skandinávskou velkou cenou vyplní světový pohár družstev. „Budeme usilovat o světový titulu,“ připustil Jaroslaw Hampel. „Ale finále chce jet samozřejmě každý jezdec. Musíme počkat, jak se situace vyvine, a pak uvidíme. Šanci na titul samozřejmě máme.“

„Mohlo to bejt lepší,“ nezastíral Aleš Dryml v nočním depu, které opět skrápěl d隝. A vzápětí vysvětlil exkluzivně pro magazín speedwayA-Z příčiny. „Nestartoval jsem. Tak bídný starty jsem snad ještě letos neměl. Včera totiž odvolali trénink. A já měl novej motor a nemohl jsem ho naladit.“ Aleš Dryml patřil také k těm závodníkům, kteří na vlastní kůži otestovali tvrdost povrchu pražské dráhy. „Moc jsem chtěl,“ vrátil se ve vzpomínkách ke svému pádu z rozjížďky s číslem jedenáct. „Přilít‘ jsem tam rychlejc než Lee. Nebylo tam místo. Složil jsem to, protože jsem věděl, že do něho narazím. A tak jsem si to dělal co nejlepší.“ Nebýt osudného pádu, mohl pardubický jezdec skončit s bohatším zůstatkem na svém bodovém kontě. „A kdybych ještě startoval, byl bych minimálně o sto procent lepší,“
komentoval toto téma. „Rychlost tam byla a motorka jela. Za ten první start však mohl startmaršál. Už svítilo zelený světlo. On se vrátil a zaclonil mi výhled. Ale není se na co vymlouvat. Ty ostatní starty taky nebyly dobrý.“ Aleš Dryml se pražského klání zúčastnil na divokou kartu, nicméně snad každý český fanoušek by rád viděl Čecha jako stálého účastníka celého seriálu. Nejsou nějaké náznaky, že by právě Aleš Dryml mohl nějakou divokou kartu pro příští rok získat? „Daří se mi v Anglii, kde jsem teď druhej heat leader, daří se mi i ve Švédsku,“ komentoval svou formu. „Ale žádný podmínky pro přidělení divokých karet nikde napsaný nejsou. Asi si sednou ke stolu a něco vymyslí. Příští rok by snad mělo bejt sedm karet. Ale pro Čechy to bude těžký, protože jsou i jiný země. Necháme se však překvapit. Kdybych byl dneska v semifinále, možná by byla větší šance. Já jsem se sebou ale víc spokojenej než loni v celým seriálu.“

      SMF1 SMF2 FIN
1. Tony Rickardsson, S 3 1 3 1 3 12   2. 1.
2. Bjarne Pedersen, DK 3 3 1 0 2 9 2.   2.
3. Jaroslaw Hampel, PL 0 3 2 1 3 9 1.   3.
4. Jason Crump, AUS 2 0 1 2 3 8   1. 4.
5. Scott Nicholls, GB 2 3 3 3 3 14 3.    
6. Nicki Pedersen, DK 3 1 2 2 2 10   4.  
7. Tomasz Gollob, PL 3 0 3 2 1 9   3.  
8. Ryan Sullivan, AUS 2 3 3 0 1 9 4.    
9. Leigh Adams, AUS 1 2 0 3 2 8      
10. Andreas Jonsson, S 1 2 2 2 1 8      
11. Greg Hancock, USA 1 1 0 3 2 7      
12. Antonio Lindbäck, S 2 0 1 3 U 6      
13. Lee Richardson, GB E 2 1 1 0 4      
14. Hans N. Andersen, DK 1 0 2 0 0 3      
15. Aleš Dryml, CZ 0 1 X 1 1 3      
16. Tomasz Chrzanowski, PL 0 1 0 0 0 1      
17. Bohumil Brhel, CZ   DNR      
18. Lukáš Dryml, CZ   DNR      

Průběžná klasifikace:

1. Tony Rickardsson, S (2) 145
2. Jason Crump, AUS (1) 91
3. Nicki Pedersen, DK (5) 78
4. Bjarne Pedersen, DK (10) 66
5. Leigh Adams, AUS (4) 64
6. Antonio Lindbäck, S (14) 59
7. Greg Hancock, USA (3) 58
8. Jaroslaw Hampel, PL (8) 56
9. Scott Nicholls, GB (12) 48
10. Hans N. Andersen, DK (9) 46
11. Tomasz Gollob, PL (6) 45
12. Andreas Jonsson, S (7) 40
13. Ryan Sullivan, AUS (13) 38
14. Lee Richardson, GB (11) 26
15. Tomasz Chrzanowski, PL (15) 20
16. Matej Žagar, SLO (16) 18
17. Kenneth Bjerre, DK (19) 12
18. Niels Kristian Iversen, DK (16) 7
19. Rune Holta, N (16) 6
20. Krzysztof Kasprzak, PL (16) 4
21. David Norris, GB (16) 4
22. Aleš Dryml, CZ (16) 3
23. Edward Kennett, GB (18) 1
24. Janusz Kolodziej, PL (17) 0
25. Adrian Miedzinski, PL (18) 0
26. Mikael Max, S (17) 0
27. Peter Nahlin, S (18) 0
28. Izak Šantej, SLO (17) 0
29. Denis Štojs, SLO (18) 0
30. Simon Stead, GB (17) 0
31. Charlie Gjedde, DK (17) 0
32. Mads Korneliussen, DK (18) 0
33. Bohumil Brhel, CZ (17) 0
34. Lukáš Dryml, CZ (18) 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)