Soupisky 2011: stopětadvacítky mají mistrovská klání opět na dvou frontách

Stejně jako v předchozích dvou letech čekají na stopětadvacítkáře dvě mistrovství republiky. První, na malé dráze, startuje dnes odpoledne v Praze, to klasické má první podnik na programu v neděli ve Slaném. Oba tituly obhajuje Michal Škurla, který se za favorita považuje i letos, by soupeři budou dozajista mít jiný názor.
Historické ohlédnutí:
První mistrovský závod stopětadvacítek se uskutečnil 28. dubna 2004 v Pardubicích. Po velké bitvě se jeho vítězem stal slánský Petr Babička, když ve finálové rozjížďce za sebou nechal Matěje Kůse. Zbytek sezóny však ovládl Pavol Pučko, startující ještě ovšem s českou verzí svého křestního jména Pavel a stal se prvním šampiónem.

Stejné aranžmá jako před pěti lety má šampionát dodnes. Koná se jako seriál závodů, které doprovázejí jiné klání velké kubatury. Jeho nejčastějším společníkem je mistrovství republiky juniorských družstev, avšak stopětadvacítkáři bojovali už i při první lize, mistrovství republiky juniorů, do devatenácti let a dvojic a také při Memoriálu Antonína Vildeho ve Slaném či dalších pouácích.

Jaroslav Hladký předloni dokonce souběžně absolvoval mistrovství republiky do devatenácti let a stopětadvacítek. Během závodu skákal z jednoho motocyklu na druhý. A z rozjížďky s číslem čtrnáct klasické kubatury byl diskvalifikován, protože měl vestu se startovním číslem z druhého závodu.

Jediný pokus uskutečnit mistrovství republiky v kubatuře 125 ccm jako samostatný závod se konal 18. července 2009 v Liberce, avšak skončil po necelých třech rozjížďkách po pádu Zdeňka Vrba v záplavách dešové vody.

V sobotu 20. října 2007 proměnil Zdeněk Schneiderwind svůj sen o závodění kolibříků na malé dráze za první zatáčkou pražské Markéty v realitu. Ze zkušebního klání se v sezóně 2008 vyvinul Markéta Cup. Na základě dobrých zkušeností bylo roku 2009 vypsáno premiérové mistrovství republiky na malé dráze.

Už v jeho prvním mítinku se stalo tradicí, že předchází jiný závod na pražské velké dráze. Jako první se do listiny vítězů zapsal 12. května 2009 Jaroslav Hladký. Prvním šampiónem se ovšem stal jeho klubový kolega Jiří Brummer.

Kubatura suverénů:
Pavel Pučko vyhrál premiérový titul ve velkém stylu a jakoby tak předurčil, že nejcharakterističtějším průběhem kolibřího šampionátu bude dominantní vítězství jednoho borce. Stejným stylem triumfovali Roman Čejka (2006), Eduard Krčmář (2008), Jaroslav Hladký (2009) a Michal Škurla (2010). Ten postavil laku prozatím nejvýše, protože v loňských jednadvaceti závodech obou republikových šampionátů a Markéta Cupu nemával z nejvyššího stupínku pódia pouze ve třech případech.

Přesto i stopětadvacítky dokázaly nabídnout strhující podívanou v otázce boje o zlatou medaili. Poprvé to roku 2005 předvedlo slánské trio Radim Chod, Roman Čejka a Michal Dudek, aby se nakonec radoval Radim Chod. Od dva roky později sebral Eduard Krčmář titul Romanu Čejkovi až v závěrečném rozjezdu ve Svitavách.

Na malé dráze se v prvním ročníku (2009) na trůn posadil Jiří Brummer, až když v posledním závodě třikrát porazil dosavadního leadera Jaroslava Hladkého. Poprvé v základní části, podruhé ve finále A a nakonec v dodatkové jízdě o zlato. Loni ovšem Michal Škurla žádné drama nepřipustil.

V listině šampiónů obou mistrovství figuruje dvakrát pouze Eduard Krčmář. Zda by byla jeho sbírka cennější, kdyby stopětadvacítka přestala uspokojovat jeho závodnický apetit, se můžeme dnes už jen dohadovat.

Mistrovská klání stopětadvacítek v roce 2011:
Stejně jako v předchozích dvou letech se bude o mistrovský trůn bojovat v klasickém šampionátu, ale také v mistrovství republiky na malé dráze. Pražský miniovál však dostane další společníky v Chabařovicích a v Divišově. Novinkou malé dráhy jsou také rozjížďky se třemi závodníky, kde klíč 3-2-1 handicapuje jakýkoliv výpadek. A dvojitá porce bodů ve finále A může být rozhodující v závěrečné klasifikaci.

Startovní listina bývá chudší než při Speedway Mini Cupu, jak se nyní nazývá průlomový seriál na malých tratích Markéta Cup. Je to zapříčiněno věkovým limitem deseti let pro oficiální podniky AČR. Při Speedway Mini Cupu se za předpokladu rodičů a na jejich riziko bojují i mladší závodníci.

Pakliže byste se na favorita zeptali Michala Škurly a jeho otce Tomáše, jen by nad ní zakroutili hlavou. Soudě dle jejich prohlášení a synově počínání během úvodního kola Speedway Mini Cupu by jakékoliv pochybnosti o opakování loňského hattricku pokládali za bezpředmětné.

Nicméně z tábora soupeřů by dozajista zazněly opačné hlasy. Patrik Mikel, Michaela Krupičková či Zdeněk Holub mají nesporné ambice prohánět kanárkově žlutý motocykl Michala Škurly a dokonce mu ukazovat výfuk. Černým koněm by mohl být chabařovický Jakub Ondroušek. A teprve počkejte, až začnou dorůstat další závodníci!

Přihlášení závodníci do mistrovství republiky stopětadvacítek:

AMK Zlatá Přilba Pardubice:  
ŠTĚROVSKÝ David 30. 06. 1996
 
PSK OLYMP Praha:  
HINNER Dominik 19. 12. 1995
HOLUB Zdeněk 19. 02. 1996
KOVAŘÍK Lukáš 29. 03. 1999
MIKEL Patrik 21. 08. 1998
ŠKURLA Michal 09. 06. 1996
 
PD Liberec:  
KRUPIČKOVÁ Michaela 15. 06. 1997
 
AK Slaný:  
DRBAL Jaroslav 18. 07. 1995
VITMAN Zdeněk 04. 07. 1997
 
AK Divišov:  
VONDRÁK Matěj 20. 8. 1999

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Antonín Škach