Zdeněk Holub atakoval výsostné území Michala Škurly

Praha – 19. dubna
Nad otázkou, kdy Michal Škurla naposledy nedovedl svůj kanárkově žlutý motocykl do cíle jako vítěz, by bylo třeba dlouho přemýšlet. Po úvodním kole šampionátu stopětadvacítek na malé dráze bude odpověď snazší. Ve finále A ho totiž odvedl Zdeněk Holub, zatímco na nejnižším stupni vítězů stanula Michaela Krupičková.

Když smůla, tak smůlovatá
Úvodní mistrovský podnik zastihl v akci sedmičku závodníků. Sedmička proto byla šastným číslem, protože jejímu majiteli zajišovala osamocenou účast v rozjížďce s číslem tři a prakticky snadný tříbodový zisk. Dnes si ji vylosoval Jakub Ondroušek, ale tím jakoby se přízeň Štěstěny vyčerpala.

Obrýlený chabařovický bojovník hodně experimentoval s gravitačním zákonem. Na zemi se ocitl už při svém úvodním startu, avšak vzhledem k absenci dvou soupeřů mu to mohlo cestu ke třem bodům nanejvýš zkomplikovat.

Hned vzápětí však nebojácně atakoval Michaelu Krupičkovou, avšak báječná podívaná v jeho podání skončila pádem ve druhé zatáčce. To samé v bleděmodrém přišlo v páté jízdě, s tím rozdílem, že chabařovický závodník upadl v první zatáčce.

V rozjížďce s číslem tři mu ujela Michaela Krupičková. Záhy si na něj vyšlápl Lukáš Kovařík. Udržel se na vnitřní stopě, aby v nájezdu do druhého kola putoval na druhou příčku. Jakub Ondroušek ovšem nesložil zbraně. Snažil se až do poslední zatáčky, aby se v ní dostal pod Pražany a v cílové rovince se ukázal rychlejší.

Dvanácté jízda se musela opakovat kvůli pádu Miroslava Drahoty. A zrovna ve chvíli, kdy Jakub Ondroušek ukazoval výfuk Lukáši Kovaříkovi. Při repete mu však v motocyklu zachrastilo hned na startu. Jenže to už začalo být jasné, že s pěti jízdami Jakuba Ondrouška něco nehraje.

Pátrání v programu odhalilo překlep ve čtvrté jízdě. Jakub Ondroušek v ní byl vyloučen, takže nemusel oželet žádné body. Mohl si v klidu přijít losovat postavení na roštu pro rozjezd o finále B. Zvolil si orla a on skutečně padnul. Jeho soupeř Miroslav Drahota upal v první zatáčce a Jakub Ondroušek musel k zemi také.

Na repete rozjezdu už nemusel a mohl se po výměně řetězu postavit k pásce finále B. Jenže mezitím si Miroslav Drahota navzdory pádu dojel pro tři body v céčku bez ostatních soupeřů. By skončil v konečném pořadí až za Jakubem Ondrouškem, do průběžné klasifikace si odnesl o dva body více. Pátek třináctého není ničím ve srovnání s úterkem devatenáctého, alespoň zeptáte-li se Jakuba Ondrouška.

Noc někdy nevystřídá den
Finále B se nakonec stalo kořistí Patrika Mikela. Ten se v noci na dnešek evidentně špatně vyspal a nebo se probudil v cizí kůži. Navíc mu nepřál osud v otázce losování startovních čísel, protože mu v každé rozjížďce nechal zkřížit cestu jedním favoritem.

Za těchto okolností mohl Patrik Mikel jedině překvapit. A to se nestalo, a to tím spíše byly-li starty dnes spíše jeho slabinou. Až ve finále B konečně odstartoval a triumf stylem start – cíl byl tentokrát jednoho prvním a logicky i posledním vítězstvím.

Lukáše Kovaříka mohla mrzet jedině těsná prohra s Jakubem Ondrouškem na sklonku rozjížďky s číslem devět. V béčku to však chabařovickému závodníkovi oplatil i s úroky. Jakub Ondroušek se opět nehodlal vzdát jen tak, ale šachovnicová vlajka v rukou Zdeňka Schneiderwinda ho odmávala přece jen o chloupek déle než Lukáše Kovaříka.

Z okruhu nejžhavějším favoritů v základní části nezaváhal jedině Michal Škurla. Rozjížďka s číslem jedna však naznačila, že by obhájce všech loňských titulů nemusel sbírat trojky se stejnou pravidelností jako noc střídá den.

Po vylétnutí pásky se totiž na čele usadil Zdeněk Holub. A z teplého místečka se mu příliš nechtělo. Jenže Michal Škurla šel jednoznačně za svou věcí a v nájezdu do třetího kola byl tam, kde obvykle jezdí. Ani druhé vítězství v páté jízdě nebylo zadarmo. Cestou ze vrat na dráhu mu vypadla benzínová hadička. Otec Tomáš byl pod vlivem odtikávajícího časového limitu nervóznější než obvykle a při opravě přetrhnul dvě zdrhovačky.

Michal Škurla pak musel sbírat první místo Jakubu Ondrouškovi, jenž však krátce po ztrátě vedení upadl. Při opakovačce slavil Michal Škurla jednoznačný triumf stejně jako v rozjížďce s číslem devět. V jedenácté jízdě na něho odstartovala Michaela Krupičková, avšak Pražan jí zaskočil náhlým a nekompromisním útokem vnitřní stranou druhé zatáčky.

Zdeněk Holub už po úvodní prohře s Michalem Škurlou jen vyhrával. Porazil i Michaelu Krupičkovou, což byla druhá ztráta liberecké závodnice. Celá trojice se pak potkala ve finále A. Michal Škurla vypálil do čela, ale obvyklé scénář se nyní nekonal.

Zdeněk Holub prodloužil nájezd do druhé zatáčky. V té chvíli jel první on. A by Michal Škurla usiloval o pravý opak, prvním letošním vítězem se stal Zdeněk Holub. A již nyní se můžeme těšit na pokračování jejich duelu, protože v průběžné klasifikace je dělí pouhopouhý jeden bod.

    C B A TOT
1. Zdeněk Holub, Praha 2 3 3 3     6 17
2. Michal Škurla, Praha 3 3 3 3     4 16
3. Michaela Krupičková, Liberec 3 2 3 2     2 12
4. Patrik Mikel, Praha 2 2 2 2   3   11
5. Lukáš Kovařík, Praha 1 3 1 3   2   10
6. Jakub Ondroušek, Chabařovice 3 (X) X 2 E   1   6
7. Miroslav Drahota, Divišov 1 2 2 X 3     8

Poznámka: o účastnících finále C a B rozhodl rozjezd: Jakub Ondroušek; Miroslav Drahota X. V rozjížďce s číslem čtyři startoval Jakub Ondroušek kvůli chybě v rozpisu, proto byl jeho výsledek anulován.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)