Pardubice nejedou evropský pohár

Mšeno – 5. července
Pardubice se staly druhým českým týmem, který odmítl jet na východ k závodu evrsopkého šampionátu klubových družstev. V roce 2001 necestoval do Daugavpilsu pražský Olymp, letos na finálovou účast rezignovaly Pardubice. VV SPD zaujal ke kauze oficiální stanovisko, které přebíráme.

Výkonný výbor Svazu ploché dráhy ACCR konstatuje ve věci účasti českého týmu v závodě ME klubů 2005 toto:

Výkonný výbor Svazu ploché dráhy ACCR na svém jednání dne 17.8.2004 schválil požadavky na přidělení míst ve sportovních soutěžích FIM a UEM na rok 2005. Ty ve všech případech splnil, pouze v soutěži ME klubů (18.9. v Togliatti) účast českého týmu nemůže v roce 2005 realizovat.

Výkonný výbor Svazu ploché dráhy ACCR rozhodoval ve své žádosti k přidělení startovního místa v této soutěži na základě dřívějších zkušeností. Rozhodl tak ve chvíli, kdy česká soutěž klubů byla v polovině a evropské klubové soutěže na tom byly shodně. Nebylo tedy známo kdo a hlavně kde se tato soutěž pojede. Vzhledem k tomu, že tuto soutěž absolvují kluby na svoje ekonomické náklady není v České republice žádnými řády dána povinnost mistru republiky se této soutěže zúčastnit.

AMK ZP Pardubice, který se stal mistrem republiky se do této soutěže vzhledem k místu konání odmítl přihlásit. Musel navíc uspořádat ekonomicky náročné kvalifikační kolo MS juniorů. Jezdci klubu byli ve hře o postup do finále MS juniorů (17.9 v Rakousku). Další dva jezdci mají smluvní povinnosti v Anglii. To znamenalo i personální problém. Soutěž byla nabídnuta i ostatním účastníkům mistrovství České republiky družstev a i oni prostřednictvím svých manažerů odmítli.

Předseda plochodrážní komise UEM pan Grodzki byl o této skutečnosti informován jak zástupcem české federace v UEM tak i pardubickým zástupcem v FIM.

Vzhledem k této skutečnosti Výkonný výbor Svazu ploché dráhy ACCR nepřihlásil v termínu daném UEM k 31.1.2005 (UEM Track Racing Rules 2005 str.152) žádného účastníka a samozřejmě ani k 15.4.2005 nepotvrdil žádnou soupisku. Naopak když UEM o tuto přihlášku žádala, potvrdil VV SPD neúčast českého mistra.

Tato skutečnost se nemění ani k dnešnímu dni. Výkonný výbor Svazu ploché dráhy ACCR nemá finanční prostředky na zabezpečení účasti českého týmu. Nemůže ani postavit tým juniorů startující pod hlavičkou některého klubu a to z ekonomických důvodů. Na tuto soutěž nelze použít prostředky na státní reprezentaci Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy vlády České republiky a ani žádné jiné finanční prostředky které má Výkonný výbor Svazu ploché dráhy ACCR k dispozici. Minimální náklady jenom na cestu (bez víza a uhrazení dalších cestovních náhrad) se pro auta s pěti jezdci pohybuje v částce 60-70. 000 Kč (cesta do Togliatti a zpět měří 5.700 km).

Výkonný výbor Svazu ploché dráhy ACCR proto nemohl tuto záležitost řešit jinak než na účast v této soutěži rezignovat. Výkonný výbor Svazu ploché dráhy ACCR je přesvědčen, že neporušil žádný z předpisů UEM.

Petr Moravec