Mšeno zítra napíše další kapitolu do plochodrážních dějin

Mšeno – 4. července
Zítřejší sváteční podvečer mají již dávno ve svých kalendářích červeně zakroužkovaný všichni fanoušci ploché dráhy. Útulný stadion ve Mšeně u Mělníka totiž bude hostit finálový závod nejstaršího domácího mistrovství republiky v motoristickém sportu vůbec. Šampionát jednotlivců. Svůj loňský titul obhajuje Bohumil Brhel, zatímco ostatní účastníci ještě na domácí primát nikdy nedosáhli. Výsledky zítřejšího závodu rovněž ovlivní podobu českého národního týmu pro jeho první vystoupení ve světovém poháru družstev ve Swindonu.

Navzdory skutečnosti, že nedávno oslavil čtyřicítku, je Bohumil Brhel jedním z nejžhavějších pretendentů letošního titulu. Ten by byl už sedmým v jeho úspěšné kariéře. Jenže v okruhu favoritů není pražský fenomén rozhodně sám.

Je tu především ambiciózní pardubický tým bratří Drymlů. Společně právě s Bohumilem Brhelem vybojovali evropské stříbro v šampionátu dvojic. Aleš Dryml měl na dohled titul už loni v Kopřivnici a letos jezdí v obdivuhodné formě.

Na stupně vítězů se však v minulosti podívali i Adrian Rymel, Pavel Ondrašík, Antonín Šváb a Marián Jirout. Pouze ten nejcennější kov jim prozatím ve sbírce ještě schází. Jenže co není dnes, může klidně být i zítra.

Nezapomínejme však ani na závodníky, kterým atak na stupně vítězů ještě nikdy nevyšel. Hodně blízko už byli Richard Wolff a Tomáš Suchánek. K výčtu favoritů je nutno také přičíst srdnatého Josefa France a Miroslava Fencla, jemuž loni mšenský ovál kromobyčejně sedl.

Do počtu rozhodně nebudou ani junioři. Z jejich špičky budou chybět pouze Jan Jaroš a Věroslav Kollert, nešastně vyřazení v semifinálových bojích. Tomáš Suchánek, Zdeněk Simota, Luboš Tomíček a Filip Šitera mají ambice výrazně promluvit do celého mítinku. V šestnáctce se dozajista nebude chtít ztratit ani Antonín Galliani.

Závod tedy nemá vyložené favority, ani outsidery. A již dávno jsme si zvykli, že plochodrážní sport přináší řadu nemalých překvapení. Právě proto by nikdo neměl zítra ve mšenských ochozech chybět.

Startovní listina a cesta účastníků do finále:

1 Tomáš Suchánek, Pardubice SY – 3. (11 b + 3)
2 Aleš Dryml, Pardubice PHA – 2. (13 b + 3)
3 Marián Jirout, Pardubice SY – 2. (12 b)
4 Pavel Ondrašík, Olymp Praha SY – 6. (10 b)
5 Lukáš Dryml, Pardubice PHA – 4. (11 b)
6 Zdeněk Simota, Plzeň SY – 1. (14 b)
7 Martin Málek, Březolupy SY – 7. (10 b)
8 Luboš Tomíček, Olymp Praha SY – 4. (11 b + 2)
9 Antonín Galliani, Markéta Praha PHA – 8. (7 b + 3)
10 Bohumil Brhel, Olymp Praha PHA – 3. (13 b + 2)
11 Filip Šitera, Rimini Mladá Boleslav SY – 8. (10 b)
12 Miroslav Fencl, Slaný SY – 5. (10 b)
13 Antonín Šváb, Mšeno PHA – 7. (8 b)
14 Josef Franc, Olymp Praha PHA – 6. (10 b)
15 Richard Wolff, Olymp Praha PHA – 1. (14 b)
16 Adrian Rymel, Olymp Praha PHA – 5. (10 b)
17 Patrik Linhart, Slaný PHA – 9. (7 b + 2)
18 Hynek Štichauer, Pardubice SY – 9. (8 b)

Poznámka: SY – semifinále Svitavy, PHA – semifinále Praha, za pomlčkou je jezdcovo pořadí, v závorce bodový zisk.

Foto: Pavel Fišer