Senioři budou čelit atakům přesily mladých lvů

Svitavy – 23. června
Zatímco šestnáctka účastníků pražského semifinále má od včerejška o svém dalším účinkování v mistrovství republiky jasno, v sobotu se na technické dráze ve Svitavách popere o osm zbývajících volných míst dalších šestnáct semifinalistů. V nominační listině hrají prim především juniorští závodníci, ale stejně jako na Markétě by tipovat jednoznačné favority bylo přinejmenším ošidné.


V základní nominační listině je juniorů přesně devět. A diváci uvidí v akci i kvarteto, které je z domácího juniorského mistrovství vzhledem ke svým závazkům vůči britským klubům omluveno. Není třeba dodávat, že právě Zdeněk Simota, Tomáš Suchánek, Luboš Tomíček a Jan Jaroš patří k favoritům.

K nim je ale nutno počítat i jejich vrstevníky, kteří se po jejich odchodu z české juniorky vehementně přihlásili o uvolněné posty ve výsledkových listinách. V tomto ohledu by měli především vynikat společní leadeři mistrovství do jednadvaceti let Hynek Štichauer a Filip Šitera. A samozřejmě i Martin Málek, jemuž průběžné vedení v juniorském šampionátu sebraly dva pády v posledním klání v Pardubicích.

Zapomenout však nelze ani na zbývající dva juniory základní šestnáctky. Jak Matyáš Hlaváček, tak Martin Gavenda se lepší závod od závodu. Březolupskému mladíkovi sice svitavská dráha při prvoligovém klání minule nesedla, nicméně to by v sobotu už mohlo být minulostí.


Věkem nejblíže ke zmiňovaným mladým lvům je Miroslav Fencl. Loni se s plnou parádou rozloučil s juniorským věkem, když vybojoval domácí primáty své věkové kategorie v jednotlivcích i družstvech. Včera bedlivě sledoval pražské semifinále a magazínu speedwayA-Z řekl, že se do Svitav už těší. Do podobného šuplíčku se řadí i Jan Hlačina, který je jen o rok starší než jeho klubový kolega.

Zbývá nám čtveřice ostřílených rutinérů, která se bude dozajista snažit vystavit dravé mladé vodě pevnou hráz. V jejich čele bude Pavel Ondrašík, který si rovněž nenechal včerejší závody ujít. Finálové ambice mají dozajista rovněž Pardubáci Marián Jirout a Jaroslav Petrák. A bez šancí není ani Petr Vandírek. Je konec konců jediným mužem sobotního klání, který se může pochlubit mistrovským titulem, by jej získal už v roce 1989.


Posledním jezdcem bude místní Jaromír Otruba. Nominace borce, který v letošní a loňské sezóně absolvoval pouhé tři rozjížďky, vzedmula vlnu kritiky vůči VV SPD za sportovní degradaci šampionátu.

Ovšem řídící orgán si v tomto směru umyl ruce, nebo splnil přání pořadatelů mít ve startovní listině lokálního závodníka. Svitavský klub tak diplomaticky rozseknul přestřelku v místních médiích, kterou rozpoutal právě Jaromír Otruba. Teď je tak především na něm, aby velkoryse nabídnutá šance neskončila trapným debaklem či pocitem křivdy ze strany některého ze schopných juniorů, jemuž se už nedostalo místo.

Nominační listina:
1 Jaroslav Petrák, Pardubice
2 Filip Šitera, Rimini Mladá Boleslav
3 Pavel Ondrašík, Olymp Praha
4 Zdeněk Simota, Plzeň
5 Tomáš Suchánek, Pardubice
6 Jan Jaroš, Olymp
7 Matyáš Hlaváček, Mšeno
8 Jan Hlačina, Slaný
9 Hynek Štichauer, Pardubice
10 Petr Vandírek, Plzeň
11 Martin Málek, Březolupy
12 Miroslav Fencl, Slaný
13 Marián Jirout, Pardubice
14 Luboš Tomíček, Olymp Praha
15 Martin Gavenda, Březolupy
16 Jaromír Otruba, Mšeno

Náhradníci:
Pavel Fuksa, Pardubice
Adam Vandírek, Markéta Praha
Michael Gregor, Markéta Praha

Foto: Pavel Fišer