Osud nedopřál Plzni semifinálové vítězství ve Mšeně

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Mšeno – 23. září
Semifinálový duel Mšena s Plzní začal dvojicí vzájemných 5:1, ale poté už získali vrch domácí. Hosté se snažili, ale evidentně měli špatný horoskop. Krzysytof Stojanowski přišel o druhé místo vinou praslému sekundárnímu řetězu, který navíc zničil celou spojku. Posléze v relativně snadné jízdě po boku Grzegorze Zengoty nasazeného jako žolík pár sekund před vypršením limitu zjistil prázdnou pneumatiku. Jan Holub v rozjížďce s číslem čtrnáct zase zastavil kvůli červeným světlům. Jenže ta byla koncová nějakého auta. Petr Vandírek měl navíc situaci pevně ve svých rukou a po triumfu 50:43 dovedl Mšeno do finále.
Rejstřík plzeňských překvapení se záhy vyčerpal
„Bejvám nervózní víc,“ svěřoval se Petr Vandírek chvilku po návratu ze slavnostního nástupu. V týmu musel udělat jedinou změnu. Ondřej Smetana byl dostal angínu, ale jeho onemocnění se vyřešilo samo telefonátem Tomáše Topinky, jenž projevil zájem v dnešním závodě startovat.

Ani v plzeňském táboře nebyl ani náznak paniky. „Dáme se do toho a uvidíme,“ říkal Vladimír Kosina. A na připomínku magazínu speedwayA-Z, že jeho tým může jedině překvapit, dodal: „Překvápko by bylo pěkný.“ O jedno se postaral Krzysztof Stojanowski už v úvodní rozjížďce, který před závodem zavzpomínal na titul, který tu před šesti lety vybojoval s Adrianem Rymelem, slovy: „Bylo to fajn.“

Domácí Greg Hancock a Jan Jaroš po perfektním startu jeli od prvního výjezdu dvojici. To však nebyl pro Poláka signál, aby hodil flintu do žita a mával bílým praporem. Naopak, ve druhém kole zaútočil v zatáčce u depa tvrdě na Jana Jaroše. A v mžiku jel před ním na druhé příčce.

Jenže takřka okamžitě zpomalil a hned za roštem zastavil. Po návratu do boxu mohl začít sčítat škody. Prasklý sekundární řetěz mu totiž dokonale zničil spojku. Mšeňáci mohli zaknihovat vítězství 5:1, avšak dobře tušili, že juniorská jízda může odhalit slabiny jejich družstva. Avšak vyrovnání skóre dozajista nečekal ani ten největší pesimista v řadách jejich příznivců.

Michael Hádek letěl dopředu současně se startovní páskou. Jiří Brummer však v první zatáčce objel Pavla Fuksu, který se snažilo odvetu, ale málo. Plzeňané spolupracovali jako ukázková dvojčata a Michael Hádek svého mladšího kolegu hlídal. „Jel jsem na půl plynu,“ připouštěl později v cíli.

A jak viděl své první extraligové vítězství Jiří Brummer? „Překvapivě je tu dobrá dráha,“ odpovídal. „Partyzána jsem se bál jen v prvním vinglu. Pak jsem o něm nevěděl.“ V rozjížďce s číslem tři však měli zase vrch domácí. Greg Hancock s Filipem Šiterou se vyhřívali na čela a Jan Holub se je marně snažil rozdělit. Martin Gavenda byl čtvrtý a navíc projížděl pod šachovnicovým praporkem s prázdnou zadní pneumatikou.

Další úder schytali hosté hned vzápětí. Grzegorz Zengota perfektně odstartoval do čtvrté jízdy, avšak Piotr Protasiewicz se ujal vlády vnějškem první zatáčky. V dalším oblouku se Krzysztof Stojanowski protáhnul spodní stopou na třetí místo. Avšak Tomáš Topinka zaskakující za Jana Jaroše ukázal srdce bojovníka. A na stejném místě byl v následujícím okruhu třetí zase on.

Mšeno odskočilo na náskok šesti bodů. A ani v následujících rozjížďkách nedovolilo hostům, aby z něj ukrojili by jen sebemenší kousíček. V páté jízdě Filip Šitera před sebe nepustil ambiciózní juniorské duo Jan Holub – Michael Hádek. Hned nato vstoupil Krzysztof Stojanowski do vskutku exkluzivního klubu přemožitelů Grega Hancocka.

Polský závodní vypálil rychle kupředu. Jenže Američan s Janem Jarošem si za jeho zády hravě poradili s Michaelem Hádkem, jehož Vladimír Kosina vyslal na ovál jako taktickou rezervu. Remíza nemohla vývojem utkání otočit, a to tím spíše zaznamenalo-li Mšeno další triumf už v rozjížďce s číslem sedm.

Piotr Protasiewicz v ní triumfoval stylem start – cíl. Grzegorz Zengota útočil marně. A Jan Holub se stal už v úvodní zatáčce obětí Filipa Šitery. Ten však rychle pospíchal vstříc svým mechanikům Vladimíru Kalinovi a Romanu Dolečkovi. „Natáh‘ se řetěz a ohnul i koš,“ hlásil jim škody v předtuše výměny celé spojky.

Mšeno učinilo další krok vpřed
Po sedmi jízdách byl stav utkání 25:17. Osm bodů ztráty opravňovalo Plzeň, aby nasadilo žolíka. Vladimír Kosina tuto strategickou možnost zvažoval, avšak nakonec ji odložil. O pár sekund později možná litoval. Tomáš Topinka se předčasně ocitnul v pásce a putoval o patnáct metrů zpátky na trestnou čáru.

Krzysztof Stojanowski a Michael Hádek si po vylétnutí pásky mohli na čele dělat prakticky co chtěli. Tomáš Topinka stačil v úvodním oblouku předčit pouze benjamínka Stanislava Pouznara. Mšenský náskok se ztenčil na pouhé čtyři body, ale na hrubý pytel patří hrubá záplata. V deváté jízdě jí přišili Piotr Protasiewicz s Gregem Hancockem, kteří nedali Grzegorzi Zengotovi s Martinem Gavendou ani náznak šance.

Plzeň byla přesně tam kde o dvě jízdy předtím. V rozjížďce s číslem deset Vladimír Kosina už nezaváhal a poslal Grzegorze Zengotu do akce navíc a v roli žolíka. Parákem mu byl Krzysztof Stojanowski. Ovšem ten na startovním roštu zjistil, že mu unikl vzduch ze zadní pneumatiky. Otočil se, aby hledal spásu u svých mechaniků. Jenže deset sekund před vypršením dvouminutového limitu bylo na jakýkoliv zásah příliš pozdě.

Být v plzeňských boxech Italové, divili by se, proč se tolik mluví o zatáčce. Český slangový výraz pro prodejnou ženu v jejich mateřštině totiž neznamená nic jiného. Plzeňský pech byl o to větší, že Grzegorz Zengota neměl na čele konkurenci. Rychle zmizel Janu Jarošovi z dohledu. A Tomáš Topinka, který zaskočil na Filipa Šiteru pracujícího na svém motocyklu, nakonec protnul metu setrvačností.

Plzeň snížila svůj odstup na pět bodů. Ale maximem jejího počínání se stalo, že tento stav dokázala zmrazit v následujících třech jízdách. V té jedenácté Piotr Protasiewicz opět nenašel sobě rovného, i kdyby ho hledal s lucerničkou v ruce. Grzegorz Zengota a Michael Hádek však nepustili Pavla Fuksu vůbec ke slovu.

Po přestávce zahrál Piotr Protasiewicz své velké slovo ještě jednou. Od mantinelu nezadržitelně zamířil do vedení. Jan Holub s Martinem Gavendou neměli žádnou práci se Stanislavem Pouznarem.

Grzegorz Zengota dnes ani jednou nedokázal porazit Piotra Protasiewicze, avšak Grega Hancocka ano. Poprvé se tak stalo v rozjížďce s číslem třináct, kdy se úhelným kamenem jeho úspěchu stal skvělý start. Nicméně Gregu Hancockovi s Filipem Šiterou stačilo dojet za ním, protože s ubývajícím počtem jízd do konce závodu stoupala mšenská šance na vítězství.

Život Filipa Šitery však znepříjemňoval Michael Hádek. Především od druhého kola stupňoval svůj tlak. Z posledního výjezdu letěl vnitřkem, avšak Filip Šitera mu zkřížil dráhu. A v cyklistickém spurtu byl o pár centimetrů na metě dříve. „Škoda, že se to nejede na pět kol, třeba bych ho udělal,“ litoval plzeňský junior.

Mšenské vítězství definitivně přišlo s rozjížďkou s číslem čtrnáct. Filip Šitera vyhrál start. Z prvního výjezdu letěl dopředu Jan Jaroš. A současně s ním i Jan Holub. Ten však záhy zpomalil. Zaostal vzadu, znovu se rozjel a jeho gesta směrem k věži rozhodčího vysvětlil, že viděl červené světlo.

„Nevím, co to bylo, ale bylo to červený světlo, který blikalo jako kráva,“ říkal. Šlo však zřejmě o automobil projíždějící okolo stadiónu. Na výsledku se nemohlo nic změnit a Mšeno díky 5:1 mohlo slavit postup do finále. „Příště už nezastavím ani při normálním červeným světle,“ komentoval plzeňskou prohru zklamaný Jan Holub.

Do poslední jízdy Petr Vandírek nenasadil Piotra Protasiewicze a dal prostor Tomáši Topinkovi. Krzysztof Stojanowski zase nahradil Michaela Hádka v roli taktické rezervy. Grzegorz Zengota vystřihnul druhou porážku Grega Hancocka. Krzysztof Stojanowski dodal jeden bod. A Plzeň se tak s extraligou rozloučila se vztyčenou hlavou.

Hlasy z depa
„Dobrý, postoupili jsme,“ pochvaloval si Filip Šitera. „Trošku jsme měli technickej‘ problém ve třetí jízdě a museli spravovat spojku. Natáh‘ se řetěz, ohnul i koš a museli jsme to celý měnit. Díky mechanikům Kaldovi a Dolkovi. Za tejden to bude stejný. Zase budu po finále říkat, že jsme vyhráli!“

„Moc nenamluvím, pospíchám za rodinou, maj‘ angínu“ měl Jan Jaroš napilno. „Dobrý, super, postoupili jsme do finále. Bude to tuhej‘ boj, už se těšíme.“

„Kdybych nepřijel, nic se nestalo, moc jsem nepomoh‘,“ glosoval Tomáš Topinka svůj výkon na mikrofon spíkra Miloslava Čmejly. „Když mě příští týden zavolají, přijedu.


„Tři jízdy byly pechové, jinak se jelo dobře,“ nechal se slyšet Krzysztof Stojanowski. „Jel jsem v české extralize až poslední závod, ale lepší jednou na konec než nikdy. Dráha byla dobrá, jen v první zatáčce trošku koleje. Škoda, že jsme nepostoupili, moc nechybělo. Měl jsem defektů jako nikdy. Celou sezónu jsem měl bez nich a teď tohle.“

„Dneska jsem si to konečně užíval,“ přiznával Michael Hádek. „Motor šlapal, já taky fungoval. Ale holt lepší vyhrál. Čtvrtej‘ flek je lepší než poslední, Mšeno nám ale hodně v posledním závodě pomohlo, jinak by to čtvrtý místo nebylo.“

„Závod začal nadějně,“ komentoval Jan Holub. „Ale pak už to moc nadějný nebylo. Dráha byla dobrá, ale nevím… Když jsem odstartoval, moc jsem nejel.“

1. PDK Grepl Mšeno   50
Greg Hancock, USA 3 3 2 2 2 2 14(1)
Filip Šitera 2 3 1 – 1 2 9(3)
Jan Jaroš 2 – 1 – 2 3 8(2)
Piotr Protasiewicz, PL 3 3 3 3 3 – 15
Pavel Fuksa 1 0 – 0 – 1
Stanislav Pouznar 0 0 0 0
Tomáš Topinka 1 1 1 0 3(1)
 
2. PK Plzeň   43
Martin Gavenda 1 0 – 0 1 2(1)
Jan Holub 1 2 0 – 2 R 5
Krzysztof Stojanowski, PL E 0 3 3 M 1 1 8
Grzegorz Zengota, PL 2 2 1 6* 2 3 3 19
Michael Hádek 3 1 0 2 1 0 – 7(3)
Jiří Brummer 2 2(1)

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)