Souboj o oba tituly vstupuje do rozhodujících fázích

Březolupy – 23. září
Nadcházející dny nabídnou českým fanouškům skutečně mnoho plochodrážní podívané. V sobotu po obědě v Březolupech pořádají sedmý ročník Slováckého oválu. Jeho hlavním bodem programu se stane předposlední kolo přeboru jednotlivců/družstev, na které naváže nadstavbové klání. Ke slovu se dostanou rovněž stopětadvacítky.

V klasifikaci družstev běží především o souboj Březolup s Pardubicemi. Východočeský tým je jen o pouhý bod před sobotním hostitelem a nahlášené sestavy vypadají podle toho. Březolupy budou mít vedle svých tradičních opor také Michaela Hádka, jenž se prozatím zúčastnil pouze úvodního podniku v Pardubicích. Naproti tomu Pardubice přivezou opět početný kontingent, který ještě zvýší Hynek Štichauer, který se vrací do závodního kolotoče po zranění.

Ve startovní listině figuruje pět Pražanů, zatímco ostatní týmy jsou personálně slabé. Plzeňané budou pouze dva, Jaromír Otruba a Jiří Lang, zatímco slánské barvy bude hájit pouze polský borec startující s českou licencí Krzysztof Nowacki.

Březolupský mítink přinese klíčové momenty také pro klasifikaci jednotlivců. Na jejím čele se hřeje Martin Gavenda, který má k dobru osm bodů na Jaroslava Petráka. Nutno ovšem dodat, že se jedná o tabulkové body. A mezi vítězem a třetím v pořadí je sedmibodový rozdíl.

Do šampionátu se přitom počítá šest nejlepších výsledků. V případě obou pretendentů přebornického titulu to ovšem prozatím neřeší vůbec nic. Martinu Gavendovi se škrtá čtrnáct bodů za páté místo ve Mšeně. A jeho pronásledovateli stejné umístění v červnových Březolupech. Mezi ně se může zamíchat ještě Martin Málek, který má už vzhledem ke svému startu v mistrovství světa o jeden závod méně.

Diváci uvidí víc než dvacet rozjížděk klasického rozpisu. Po nich přijde na řadu Slovácký ovál, který se jako nadstavbové klání pojede už podruhé v řadě. Jeho tradice začala formou volného závodu v roce 2004. Stejnou formuli přinesl i o rok později a v sezóně 2007. V září 2006 byl jeho vítězem vyhlášen první borec ve finálové jízdě mistrovství republiky jednotlivců, předloni nesl přídomek Slovácký ovál šampionát dvojic.

Kromě toho by na ovál mělo vyjet sedm závodníků v sedlech stopětadvacítek – David Štěrovský, Patrik Mikel, Michaela Krupičková, Michal Průcha, Lukáš Kovařík, Michal Škurla a Zdeněk Holub. Zdeněk Schneiderwind pro ně připravil rozpis, který přinese zápolení týmů i jednotlivců, čímž zapadne do koncepce hlavního závodu.

Startovní listina:

1 Martin Málek, Březolupy
2 Martin Gavendy, Březolupy
3 Michael Hádek, Březolupy
4 Václav Milík, Pardubice
5 Jaroslav Petrák, Pardubice
6 Vladimír Višváder, Pardubice
7 Hynek Štichauer, Pardubice
8 Tomáš Jůza, Pardubice
9 Pavol Pučko, Praha
10 Zdeněk Schneiderwind ml., Praha
11 Jaroslav Hladký, Praha
12 Jiří Brummer, Praha
13 Ondřej Veverka, Praha
14 Jiří Lang, Plzeň
15 Jaromír Otruba, Plzeň
16 Krzysztof Nowacki, Slaný (PL – ACCR)

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)