Pardubičané se s extraligou loučili až v poslední jízdě

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 15. září
Semifinále, kterému neslušela předpona semi, a v němž si ani jeden z heroicky bojujících týmů nezasloužil prohrát. Lepší vstup do závodu předvedli Pražané, avšak domácí dokázali během dvou jízd skóre otočit. Vypracovali si čtyřbodový náskok, nicméně zahraniční posily Pražanů Nicki Pedersen a Rafal Dobrucki svým 5:1 v deváté jízdě nad pardubickými cizinci Magnusem Zetterströmem a Matejem Ferjanem dostaly do čela zase Olymp. Ten během třech jízd konsolidoval své vedení až na šest bodů, jenže Pardubičané je zase dokázali stáhnou na dva. Po remíze ve čtrnácté jízdě měla rozhodovat poslední rozjížďka. Nejprve v ní upadl Matěj Kůs, ale dostal šanci v repete. Jenže z ní byl vyloučen za zdržování startu, takže Vladimír Vopat neuspěl u rozhodčího s reklamací, že nebyla puštěná digitální časomíra. Aleš Dryml živil naději na remízu a následný rozjezd, avšak Nicki Pedersen se ve druhém okruhu protáhl nájezd do druhé zatáčky. Vrátil se do čela a smírný výsledek dostal Olymp do finále o pouhé dva body.

Pardubice neuznávají tým ani s mistrem světa
Svatý Petr dnes hrál s pardubickými pořadateli dešový poker. Z oblohy se snášel d隝 už od dopoledních hodin. A když ustal, bylo to jen blafování patrona nebeských stavidel. Záhy začalo pršet znovu. Naštěstí zhruba s úderem páté odpolední byla největší porce srážkové vody na zemi. A do konce závodu spadlo už jen pár kapek.

Trénink naznačil, že domácím štěstí zrovna neprší. Václav Milík se vrátil z dráhy pěšky s propáleným pístem a o motor přišel i Lukáš Dryml. A v pražských boxech se do akce chystal slavný Nicki Pedersen. Přestávky při nastavování motocyklu si vyplňoval běháním koleček okolo depa.

Při nástupu zajímal všechny závodníky především stav startovního roštu. Smečka závodníků se nahrnula k čáře. A za drobného mrholení ji podrobila důkladnému geologickému průzkumu. Po představení divákům začal jeden z extraligových vrcholů roku.

Nicki Pedersen dostal Prahu do čela. Společně se Zdeňkem Simotou odstartoval za Magnusem Zetterströmem. A z úvodního výjezdu pronikl spodní stranou do čela. Jeho kolega zůstal třetí, avšak ohlídal Lukáše Drymla.

Start Matěje Kůse v juniorské jízdě patřil spíše do říše snů. Pardubičtí Václav Milík s René Vidnerem však odstavili od bodů Pavla Pučka, jemuž mokrý ovál evidentně nesvědčil. Jenže naprosto jasná remíza se otočila v další domácí prohru. Na konci třetího okruhu se Václavu Milíkovi přetrhnul primární řetěz. Když pardubický benjamínek šel už podruhé během krátké doby do depa pěšky, ještě netušil, že ho dnes nečeká oslnivý večer.

Nicméně závod byl stále ještě příliš malý na dělání závěrů. Magnus Zetterström, hlavní pardubická protizbraň na Nickiho Pedersena, triumfoval v rozjížďce s číslem tři ve stylu start – cíl. Nicki Pedersen na něho útočil, avšak Aleš Dryml ve výjezdu na protilehlou rovinku navedl svůj motocykl pod něho.

Všem poslal poselství, že i legendární Dán je porazitelný. Díky pěti bodům Pardubice srovnaly krok s Prahou. A Vladimír Vopat měl o starost navíc, protože Josef Franc odstoupil na sklonku třetího okruhu. „Nevím,“ krčil bezradně rameny, když se s mechanikem Janem Hlačinou skláněli nad motorem, který vypověděl službu.

U jednoho výsledku 5:1 se Pardubičané nezastavili. Matej Ferjan rozehrál své individuální skóre třemi body za jednoznačný triumf ve čtvrté jízdě. Lukáš Dryml v prvním oblouku podjel Rafala Dobruckeho, jenž byl stejně jako Zdeněk Simota tentokrát odsouzen pouze k paběrkování.

V dalším průběhu se čtyřbodový odstup domácích od Pražanů zakonzervoval. Aleš Dryml všem uletěl už po vylétnutí pásky páté jízdy. Matěj Kůs však v prví zatáčce podjel Václava Milíka a společně s Josefem Francem garantoval smírný výsledek. Remízu vzápětí zajistili i Nicki Pedersen. Vnějškem první zatáčky objel Lukáše Drymla s Magnusem Zetterströmem. Zdeněk Simota dovezl druhou nulu za sebou a všem docházelo, že měl pravdu, že jeho motory letí v poslední době hlavně na kratších oválech.

Josef Franc se na startovní rošt rozjížďky s číslem sedm dostal na poslední chvíli. Limit však stihnul a jedním bodem pomáhat snižovat ztrátu svého týmu. Rafal Dobrucki neměl s Matejem Ferjanem větší starosti. A Aleš Dryml se závadou na elektrickém okruhu neujel ani tři kola.

Delší konec provazu průběžného skóre však stále zůstával v pardubických rukou. Lukáš Dryml se v první zatáčce osmé jízdy jen mihnul okolo Matěje Kůse. Václav Milík si snažil spravit náladu. Ve druhé zatáčce protáhl spodní stranou nájezd a rázem jel před Zdeňkem Simotou. Ten však číhal v závětří, aby v posledním výjezdu před cílem ztrestal pardubického juniora.

Naději zabil až Nicki Pedersen v poslední rozjížďce
Po osmi jízdách svítilo na digitální tabuli skóre 25:23. „Teď by to chtělo 5:1 a pak to jen držet,“ říkal Vladimír Vopat, když se kochal pohledem na Nickiho Pedersena a Rafala Dobruckeho mířící z kopečka dolů vstříc startu rozjížďky s číslem devět. Jenže jeho přání měl dva velké háčky a sice Magnuse Zetterströma a Mateje Ferjana s bílými koníky na vestách.

Jenže pražští cizinci skvěle odstartovali a v klidu projeli první zatáčkou před svými pardubickými konkurenty. Až do cíle se nic nezměnilo a Praha byla rázem o dva body vpředu. První část přání pražského kouče se splnila, avšak tu druhou bratři Drymlovi zbourali hned vzápětí.

Přitom Josef Franc byl po vylétnutí pásky vepředu. Lukáš Dryml zaútočil vnějškem první zatáčky. Pražan držel stopu a vrátil se zpátky do čela. Jenže Lukáš Dryml mířil do dalšího oblouku spodní stranou a vyhnal ho ven. Vytvořil prostor pro svého bratra Aleše, takže už v cíli úvodního okruhu jeli oba pardubičtí sourozenci na čele.

Nahoru letěl i jejich tým, jenž se opět hřál na čele průběžné klasifikace, jejíž stav byl 31:29. Pražanům zatrnulo, když se Matěj Kůs přímo na startovním roštu jedenácté jízdy odložil svůj motocykl a pěšky se vydal zpátky do depa. A držel se přitom za ruku.

„Zkusil jsem si start, utrh‘ se napínák, tím pádem spadnul zadní řetěz a vypadlo mě rameno,“ svěřoval se později pražský junior. Když mu Oldřich Šmahel přivezl druhý stroj, rameno se vrátilo zpátky. A o necelé půldruhé minuty později projížděl Matěj Kůs vítězně cílem s Rafalem Dobruckim za zády, přičemž Matej Ferjan s Václavem Milíkem zůstali na jejich štítě!

Oba Pardubičany čekala akce hned po přestávce. Jenže čas běžel, digitální číslice u časomíry střídaly jedna druhou a oni nikde. Přitom Pražané Nicki Pedersen s Josefem Francem už dávno vrčeli u pásky. Když zbývalo osmatřicet sekund, vjel na ovál Václav Milík. Avšak po Mateji Ferjanovi ani vidu, ani slechu! Limit uplynul a on vůbec neopustil svůj box.

Nestihnul výměnu karburátoru a navíc si trochu popletl čísla jízd, takže byl diskvalifikován. Osamocený Václav Milík neměl proti pražské dvojici sebemenší šanci. Praha zvýšila svůj odstup na 39:33. Šest bodů ztráty bylo zatím největším rozdílem během celého klání, avšak Lubomír Vozár neměl důvod k mobilizaci taktické rezervy. Na start se chystala dvojice Magnus Zetterström – Aleš Dryml.

Aleš Dryml skvěle odstartoval. Matěj Kůs mu visel na výfuku. První zatáčku projel po čáře, což mu vyneslo chvilkové vedení. O okruh později útočil na vedoucího Pardubičana znovu, ale přitom ho podjel Magnus Zetterström. „Nevím, co jsem si myslel, že v tom nájezdu budu dělat,“ kroutil pražský junior hlavou po závodech. „Udělala jsem chybu a předjel mě Zorro.“

V boxech měli oba manažeři napilno se strategickým plánem dvojice závěrečných jízd. „Vždycky, když jsem si zapálil, vyhráli jsme 5:1,“ komentoval plamínek ze zapalovače, který ukončil existenci další nikotinové trubičky, Milan Špinka. Pravá ruka pražského kouče se ještě stačila ujistit, že stav 38:40 v jeho programu koresponduje s realitou.

V rozjížďce s číslem čtrnáct předvedl nejlepší start Rafal Dobrucki. V úvodním výjezdu se ovšem okolo něho prohnal Magnus Zetteström. Matej Ferjan ho chtěl napodobit, avšak bez kýženého efektu. V další zatáčce se navíc dostal příliš daleko z ideální stopy a klesl na poslední místo za Josefa France.

A tak se stalo, že před poslední jízdou vedla Praha stále o pouhé dva body. Hájení pardubické bašty bylo svěřeno sourozencům Drymlovým, přičemž jejich soupeři měli být Nicki Pedersen a Matěj Kůs. Ani se nechtělo věřit, že tato rozjížďka měla určit v uvozovkách pouze postupujícího do finále, nikoliv mistra celé extraligy!

Páska letěla vzhůru a na celém stadiónu snad nebylo oko, které by nezíralo do první zatáčky. Jako první jí dosáhl Aleš Dryml před Nicki Pedersenem. Lukáš Dryml jistil třetí pozici a vezl Matěje Kůse ven. Pražský junior vzápětí skončil na zemi a po obvodu dráhy rázem blikala červená světla.

Pavel Kubeš dal při repete prostor všem závodníkům. Když se celá čtveřice seřadila znovu u pásky, Matěj Kůs se otočil, poodjel, aby byl okamžitě diskvalifikován. „Bolela mě ruka,“ svěřoval se. „Chtěl jsem si ji protáhnout a byl jsem vyloučen, i když nešly hodiny!“ Kdyby Vladimír Vopat používal na telefonáty rozhodčím vylučujícím pražské závodníky z rozhodující jízdy svůj mobilní telefon, jakýkoliv operátor by mu už dávno musel nastavit tarif přímo na míru.

Avšak stejně jako v červnu v případě Zdeňka Simoty neuspěl ani dnes. Matěj Kůs totiž nebyl vyloučen za překročení dvou minut, nýbrž za zdržování startu. Hned o chvilku později zamířil Nicki Pedersen do čela. Avšak Aleš Dryml zaútočil vnitřkem první zatáčky a převzal vedení.

V nájezdu do druhého oblouku se ovšem Nicki Pedersen vrátil zpět na první příčku. „Je to holt mistr světa a člověk si něj srandu dělat nemůže,“ vysekl mu poklonu Aleš Dryml. S mladším bratrem Lukášem, jenž připouštěl své zaváhání v první zatáčce, dojeli na remízu. Ta však na překonání Prahy nestačila, takže pro Pardubice letošní extraliga skončila.

Hlasy z depa
„Dráha byla jiná než v Divišově,“ konstatoval Rafal Dobrucki. „Hlavně že jsme vyhráli. Plochá dráha v Čechách je super. Když se vyhrává, je to super vždycky.“

„Nicki ukázal, že nebyl mistr světa omylem,“ hodnotil Matěj Kůs. „Za tu poslední jízdu má u mě flašku. Já si před startem chtěl ještě protáhnout ruku, ale vyloučili mě, i když nebyly puštěný hodiny. Předtím jsem udělal chybu. Chtěl jsem předjet Aleše a dostal se tam Zorro. Zbejvá poslední závod, věřím, že budeme mistři. Máme dobrej‘ tým.“

„Dneska jsem ty závody nevyhrál já,“ říkal Josef Franc sebekriticky. „V první jízdě mě vyplivla motorka. Nevím proč, začlo to prskat, pak to zase jelo. Skočil jsem na ní a jela. Závod byly nervy. Kurva. Teď už bude finálko. Pěkná týmová práce.“

„Pech to je pořádnej‘,“ nechal se slyšet Aleš Dryml. „Měli jsme šanci, ale v tréninku odešly dva motory, bráchovi a Vaškovi. Já taky defektoval kvůli elektrice. Matej Ferjan nestih‘ dvě minuty, to jsem nepochopil. Nebylo nám přáno. V patnáctý jízdě mě vyšel výjezd líp, ale Nicki je holt mistr světa a člověk si z něj dělat srandu nemůže. Dnes jsme na ně měli, ale štěstí nebylo na naší straně. Smůla, konec extraligy. Vidím, že Praha má na titul.“

„Pech, nepech, řeknu ti, že to je škoda,“ svěřoval se Lukáš Dryml. „Byli vyrovnanější. Nám něco chybělo. Já nezklamal, jedině sám sebe, že jsem neopral Nickiho. Odfrk‘ jsem s ním, ale chyba. Myslel jsem, že to pustí přede mě. Dnes to byl krásnej‘, velkej‘ závod. Dráha nebyla betonka, ale hodně technická. Hlava, plyn, ne motorky na letišti.“

„Nešlo mi to,“ nezastíral Václav Milík. „V tréninku jsem propálil píst. Pak mi prasknul řetízek, potom nešly starty. Vynahradím si to v jinejch‘ závodech, teď mi to holt nešlo.“

1. PSK Olymp Praha   46
Nicki Pedersen, DK 3 1 3 3 3 3 16
Josef Franc E 1 1 0 2 1 5(3)
Zdeněk Simota 1 0 0 1 1 3(1)
Rafal Dobrucki, PL 1 3 2 2 1 2 11(1)
Pavol Pučko 1 – – – – 1
Matěj Kůs 3 2 2 3 0 ex 10
Richard Wolff   DNR
 
2. ZP Pardubice   44
Magnus Zetterström, S 2 3 1 0 2 3 11(2)
Aleš Dryml 2 3 E 2 3 2 12(2)
Lukáš Dryml 0 2 2 3 3 1 11(2)
Matej Ferjan, H 3 2 1 1 M 0 7
Václav Milík E 0 0 0 1 1
René Vidner 2 2
Tomáš Suchánek   DNR

Poznámka: Matěj Kůs byl v patnácté jízdě vyloučen za zdržování startu

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)