Bitvu o extraligový trůn rozzáří také hvězdy z Grand Prix

Pardubice – 14. září
Zadání úkolu pro semifinálový závod extraligy je v zásadě neuvěřitelně prosté. Porazit svého soka. Jenže něco takového se snadno řekne, ale hůře udělá. A to tím spíše, přijede-li zítra do pardubického Svítkova pražský Olymp. Duel obou ambiciózních celků, pro které by vyřazení z finále bylo zklamáním, už sám o sobě aspiruje na zařazení mezi absolutní vrcholy české plochodrážní scény. Nemluvě o tom, že jak Lubomír Vozár, tak Vladimír Vopat posílili své sestavy o stálé účastníky cyklu Grand Prix. Pardubičtí pořadatelé přitom udrželi vstupné na stejné výši, takže se místopředseda klubu Petr Moravec mohl oprávněně chlubit, že za padesát korun hvězdy velkých cen neuvidí diváci nikde jinde.

Respekt i odhodlání
„Mají lepší,“ reagoval Lubomír Vozár na poznámku magazínu speedwayA-Z o nabité sestavě Pardubic. „Ale je to vyrovnané,“ dodal takřka jedním dechem. Loňští vicemistři se na zítřejší souboj pořádně připravili.

Jejich jedničkou bude Magnus Zetterström, nejstarší účastník letošního seriálu Grand Prix, který bude mít v české extralize svou premiéru. Jeho nasazení vysílá do světa jasný signál, že by se na východě Čech nezlobili, kdyby se jim podařilo rozšířit sbírku zlatých medailí o další exemplář. A že časy, kdy cizinec oblékl vestu s bílým koníkem jen v případě neschopnosti českých členů družstva, skončily minulou zároveň s posledním pardubickým utkáním v základní části.

Vedle švédského rutinéra bude v pardubické sestavě rovněž Matej Ferjan coby druhý povolený cizinec. V základní čtveřici figurují oba bratři Drymlové, známí svým klubovým patriotismem. A Tomáš Suchánek, jenž minulý týden předvedl ve Svítkově svou letos nejlepší extraligu, se stane náhradníkem. Juniorská dvojka Václav Milík – René Vidner je samozřejmostí.

„Vím, že zcela určitě nejdeme do závodu v roli favorita,“ uvedl pardubický kouč v tiskovém prohlášení klubu, aby pro magazín speedwayA-Z prozradil recept na úspěch. „Každý z našich musí zajet maximum. Když podají stoprocentní výkon, vyhrajeme. Dobrucki je porazitelný a Pedersen také. Musí se snažit a věřím, že před domácími fanoušky nezklamou.“

Kurz dánského jazyka zatím jen se slušnými slovy
„Mám zítra dovolenou a jdu na houby, protože prý rostou křemenáče,“ byl dnes krátce po obědě Vladimír Vopat samá legrace. A nechtěl zvážnět ani při pohledu na startovní listinu. „Učím se dánsky větu ‚Nicki, děkujeme ti za postup do finále extraligy‘ a zatím jsem jenom u toho ‚Nicki‘,“ smál se.

Ještě loni by bylo takřka nepředstavitelné, že by za národnostně čistý Olymp startoval by jediný cizinec. A zítra za pražský klub pojede Nicki Pedersen, díky němuž statistici zaznamenají hned dva debuty aktuálních členů elity Grand Prix v jednom extraligovém závodě.

Další zahraniční posilou Pražanů se stane Rafal Dobrucki, jenž optimismem ohledně postupu sršel už v sobotu v Divišově. V týmu bude hned se třemi závodníky, s nimiž se potkal na divišovské tiskové konferenci se třemi nejlepšími páry šampionátu republiky družstev. Matěj Kůs, Josef Franc i Zdeněk Simota sdíleli stejně pozitivní náhled na věc. Jen posledně jmenovaný připouštěl, že recept na úspěšné naladění motorů zatím našel jen na kratších oválech. Druhým juniorem bude Pavol Pučko, zatímco Richard Wolff bude plnit roli náhradníka.

Papírové předpoklady však na ploché dráze mnohdy hoří rychleji než papír. Učí se tedy pražský manažer i dánské kletby a nadávky? „Uvidíme,“ otočil Vladimír Vopat na serióznější notu. „Sestava je jako řemen. Všichni mají chu a jsou nabušený.“

Sestavy nahlášené dnes k 18:00

ZP Pardubice: 1 Magnus Zetterström, S
  2 Aleš Dryml
  3 Lukáš Dryml
  4 Matej Ferjan, H
  5 Václav Milík
  6 René Vidner
  7 Tomáš Suchánek
 
PSK Olymp Praha: 8 Nicki Pedersen, DK
  9 Josef Franc
  10 Zdeněk Simota
  11 Rafal Dobrucki, PL
  12 Pavol Pučko
  13 Matěj Kůs
  14 Richard Wolff

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Jiří Havlíček