Poměr Čechů by měl být 5:12

Praha – 28. srpna
Letošní Memoriál Luboše Tomíčka se blíží mílovými kroky. Po loňském pomyslném rozvodu s pardubickou Zlatou přilbou se znovu dostal na tradiční pondělní termín. Důvodem je snaha vyhnout se termínové kolizi se sobotním finále mistrovství Evropy jednotlivců a mistrovství světa družstev na dlouhé dráze. Akci zahájí už odpolední program a vše vyvrcholí večerním závodem, jehož startovní listinu magazínu speedwayA-Z poodhalil Petr Ondrašík.

„Proběhnou dvě akce, jedna pro mateřské školy, druhá pro žáky a studenty,“ komentuje odpolední program Petr Ondrašík. „Děti do dvanácti let mají vstup zdarma, kromě toho jsme oslovili 300 středních škol a rozdáváme čtyři tisíce lístků.“

Hlavním bodem programu pro mateřské školky budou Dopravní etudy Upíra Krejčího. Děti uvidí také ukázkový zásah při simulované dopravní nehodě a dokonale si vyhrají na při závodech šlapacích autíček a na nafukovacích skákadlech.

Program pro žáky a studenty bude moderovat Standa Berkovec. K vidění bude show kaskadéra Miroslava Lisého, spoty Autoškola národa se slosováním, simulace autonehody, crash testy automobilu a motocyklu a rozhovor s účastníky Dakaru. V areálu stadiónu budou i stabilní výstavní stánky společností z oblasti bezpečnosti silničního provozu.

Večer začne vystoupením skupiny Provizorium úderem osmnácté. O hodinu později už diváci budou poslouchat úplně jiný koncert. Koho na dráze pražské Markéty uvidíme? „Z Čechů je jistý Luboš Tomíček,“ říká Petr Ondrašík. „Matěj Kůs a Pepe Franc. Ve výhledu jsou i další závodníci, aby Čechů bylo pět. Z cizinců potvrdil svůj start Nicki Pedersen, chybět nebude ani Renat Gafurov, Matej Ferjan, Jason Doyle, Christian Hefenbrock, Matia Carpanese a Jonas Kylmäkorpi. S dalšími se ještě jedná.“

Cena vstupného byla stanovena na rovnou stovku, důchodci a studenti dostanou padesátiprocentní slevu. Čtyři čtenáři magazínu speedwayA-Z navíc vyhrají po dvou vstupenkách v posledním třetím kole společné soutěže AK Markéta Praha a magazínu speedwayA-Z.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)