Počáteční beznaděj gradovala euforií

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 15. června
Když včera úderem čtrnácté hodiny ustal vytrvalý d隝, které už hodiny skrápěl středočeské královské město, pohled na plochodrážní ovál vypadal beznadějně. Pořadatelé se však pustili do práce. By se na rozpravě se závodníky hodně skloňovala slova bezpečnost a zrádný povrch a připouštěly se různé alternativy přerušení mítinku, nakonec jsme viděli jednu z nejkrásnějších extralig. Po třech sériích vedly Pardubice už o osm bodů, ale nakonec je dohnal Slaný. Pawel Staszek v rozjížďce s číslem devatenáct porazil Lukáše Drymla. Vzápětí sice Mariusz Puszakowski prohrál s Bohumilem Brhelem, ale Aleš Dryml nebodoval. A bylo rozhodnuto, Slaný zlomil prokletí domácí dráhy a po dvou letech na ní zase vyhrál. Pražský Olymp, oslabený nemocemi svých závodníků a jejich motocyklů, zažíval krizové momenty. Byl tedy velkou část mítinku poslední. V závěru se však Pražané vzepjali a Plzeň, která si dokonce vyzkoušela i průběžné vedení, o jediný bod porazili.


Nemocný Olymp
Úvodní fáze závodu provázela promoklá, náročná dráha. Jury a pořadatelé nechtěli závod odpískat. Rozhodli se tedy první jízdy pojmout za zkušební a grejdrovat dráhu po každé druhé z nich. Také závodníci začali opatrně. Když Bohumil Brhel v rozjížďce s číslem jedna nejlépe odstartoval, druhý Pawel Staszek na něj vyzkoušel jen pár nesmělých nájezdů. Pražané tedy hned na samotný úvod pronikli do čela.

Jenže hned vzápětí se na ně začala valit lavina pohrom. Adrian Rymel dojel jen na protilehlou rovinku. „ádný defekt,“ vysvětloval o chvilku později Adrian Rymel, jehož trápila chřipka. „Ten defekt byl Aďa. Když jsem neodstartoval, vykašlal jsem se na to.“

V rozjížďce s číslem čtyři se něco podobného stalo Antonínu Švábovi. Toho trápila infekce v očích. Před závodem si sice do nich nakapal kapky, ovšem když předjel třetího Filipa Šiteru, přestával vidět úplně. Ve druhé zatáčce druhého kola proto odstavil svůj motocykl. A řekl Milanu Špinkovi, že končí.


Za Antonína Švába nastoupil do šesté rozjížďky Josef Franc. Odjížděl sice jako druhý, jenže jeho motocykl se plížil jako želva. A tak jej všichni předjeli. Bohužel pražský závodník nedokázal odstranit příčinu svého mechanického trápení a dokončil extraligu s udivující nulou u svého jména.

Ke všemu navíc nějaký technokratický bacil skočil rovněž na stroj Bohumila Brhela. Přestával jet a jeden bod, který úřadující mistr republiky v sedmé jízdě, inkasoval, byl za těchto okolností skutečným maximem. Družstvo držel v prvních dvou sériích nad vodou jedině Luboš Tomíček. A tak nebylo divu, že Pražané uzavírali průběžnou klasifikaci. Jejich příznivci spílali na koučovu adresu, proč proboha nenechal jet Richarda Wolffa. Ten byl ve Slaném kompletně připraven, ale nakonec se nemusel vůbec převlékat.


Pardubice si opět hrají na svém písečku
By to bylo k nevíře, pražský Olymp nakonec vstal z mrtvých. A dokonce měl na dohled i první místo. Leč nepředbíhejme… Po velikánském úvodním sólu Bohumila Brhela si také zbývající tři celky ukrojily tříbodové sousto z koláče bodového klíče.

V rozjížďce s číslem dva skvěle úvodní zatáčkou do čela prokormidloval Aleš Dryml. Vzápětí na dráhu vtrhnuly traktory a po jejich účinkování jsme se dočkali prvního předjíždění. Postaral se o něho Zdeněk Simota. Ve výjezdu z prvního oblouku minul Tomáše Suchánka. A po čtyřech kolech poslal Plzeň poprvé po jejím návratu mezi extraligovou čtyřku do čela průběžné klasifikace.

Diváky však ze sedadel zvedal Luboš Tomíček. Po svém typickém pomalém startu se musel prodírat z poslední příčky. Na protilehlé rovince se prohnal kolem Patrika Linharta jako modrozelená raketa. Zatímco Zdeněk Simota měl v čele už bezmála náskok šesti motocyklů, Pražan si vyšlápl také na Tomáše Suchánka. Ten dlouho vzdoroval Tomíčkově heroickému úsilí. Avšak když se ten v prvním oblouku třetího kola objevil po jeho levé ruce, musel Tomáš Suchánek kapitulovat.


Ve čtvrté jízdě přišla řada s vítězstvím také na domácí. Mariusz Puszakowski vodil své soupeře od startu až do cíle. Antonín Šváb za jeho zády předjel Filipa Šiteru a chystal se i na Lukáše Drymla. Ovšem zmiňované zdravotní problémy jej přiměly zarolovat s motocyklem na travnatý střed slánské dráhy.

V čele zůstala Plzeň se sedmi body před Pardubicemi a Slaným s šesti a pětibodovou Prahou. Zatímco se prozatím začaly pražské kalichy plnit nevábným obsahem hořkosti, Pardubáci znovu pojali extraligový závod jako svůj vlastní happening. Začátek rozjížďky s číslem pět však těmto slovům ještě odporoval.

Startovní manévr totiž vyšel nejlépe Luboši Tomíčkovi. Za ním vyrazil Filip Šitera. Ovšem číhající Aleš Dryml rázně zaútočil vnějškem a rázem byl z třetího místa v čele! Manažer Slaného Milan Mach asi v této chvíli pochyboval o angažmá Pawla Staszka, protože polský debutant inkasoval čistou nulu. Jenže hned vzápětí mu chmurnou náladu vylepšil Jiří Štancl. I když si po dvou pádech na anglických drahách přivezl naraženou kostrč, v rozjížďce s číslem šest nenašel konkurenta, natož pak přemožitele.


Za jeho zády však zuřila nesmiřitelná bitka. Druhý Josef Franc v prvním výjezdu nesmlouvavě zavřel vrata rozjetému Mariánu Jiroutovi. A kde se vzal, tu se vzal, okamžitě byl mezi nimi Zdeněk Simota. Pražan tak čelil hned dvěma nebezpečím. V sedle pomalého motocyklu však neměl ani náznak šance. Ještě ve druhé zatáčce jej překonal Zdeněk Simota, v dalším oblouku i Marián Jirout.

Plzeň v průběžné klasifikaci dotáhla vedoucí Pardubice, avšak Východočeši začali konsolidovat své vedení. Po vylétnutí pásky v sedmé jízdě vyrazil do čela polský veterán Andrzej Huszcza. Na tvrdý nájezd Lukáše Drymla a Bohumila Brhela v úvodním nájezdu odpověděl stejně rázným metrem. Přesto však Lukáš Dryml převzal na protilehlé rovince vedení.

Plzeňáky však posléze v osmé jízdě čekala citelnější bodová ztráta. Krzysztof Stojanowski se na startovním roštu převrátil a zůstal ležet pod motocyklem. Naštěstí se z pod něho dokázal vyhrabat včas, protože Jiří Hejtík na věži nechal červení světla bez povšimnutí. Na Plzeňákův pád doplatil také Adrian Rymel. V domnění, že jízda bude zastavena v nájezdu zpomalil. Zato Mariusz Puszakowski držel plyn a dojel do cíle před Tomášem Suchánkem.


Bod zlomu na férové dráze
Osm jízd a zvýšená frekvence úprav se pozitivně podepsaly na kvalitě oválu. Nejhorší bahno už bylo to tam. „Férová dráha,“ výstižně popsal situaci Lukáš Dryml. „Už to není taková hlubina a ještě to není tvrdý.“

Pardubice nastupovaly do třetí série v čele s tříbodovým náskokem na Slaný a Olymp. Stačilo však dalších jednasedmdesát sekund a vedly ještě mnohem výrazněji. Tomáš Suchánek zvládl špičkově start. Se soupeři se nepáral a v nájezdu je všechny vyhnal do bláta na vnější straně. Pawel Staszek tak při svém extraligovém debutu musel stále čekat na své premiérové vítězství. Navíc se na něj tlačil i krajan Andrzej Huszcza. Ten dojížděl s kuckajícím motorem. Ještě však stačil překřížit dráhu Josefu Francovi, jehož stroj se stále ne a ne dostat do formy.

Na poruchu motoru však vzápětí dojel druhý plzeňský Polák, Krzysztof Stojanowski. Ke všemu jej ještě v první zatáčce objel Jiří Štancl. Na odvetu však nebylo ani pomyšlení, protože Krzysztof Stojanowski dokončil jen dvě kola. To se však netýkalo Lukáše Drymla, jenž jezdil v čele naprosto neohrožován.


Na velké sólo pardubického závodníka to vypadalo i v rozjížďce s číslem jedenáct. Nakonec však Mariána Jirouta předčil Adrian Rymel a postaral se tak o začátek středeční renesance pražského Olympu. Po špatném startu se probíjel dopředu i Filip Šitera. V prvním výjezdu předjel Patrika Linharta. Ve druhé zatáčce však byl rychlý až běda a měl plnou hlavu starostí zkrotit motocykl bez pádu. Povedlo se mu to bez ztráty květinky. Ve třetím kole ke všemu ještě dojel Mariána Jirouta a od předposledního oblouku jezdil před ním jako druhý.

Ve dvanácté jízdě se překvapivě na dráze neobjevil Bohumil Brhel. Nejzkušenější muž sestavy laboroval v boxech se svým motorem. Místo něj nastoupil Josef Franc. Ve vratech z depa se zjevil ve chvíli, kdy do vypršení limitu zbývalo zhruba dvacet sekund. Pomalu se šinul k roštu, ale vše stihnul.

Start měl opět rychlý. Za zády Aleše Drymla, úřadujícího suveréna rozjížďky, se však neohřál dlouho. Nejprve jej ve druhé zatáčce překonal Zdeněk Simota, pak o dvě kola později na stejném místě i Mariusz Puszakowski.


Právě Mariusz Puszakowski stál hned po přestávce za slánskou ofenzívou. Jiří Štancl trápený bolavou kostrčí si potřeboval oddechnout a Milan Mach využil příležitosti a nasadil taktickou rezervu. Mariusz Puszakowski pak v prvním výjezdu připravil o vedení Tomáše Suchánka. A varovný signál směrem k pardubickým boxům vyslal také Bohumil Brhel. Ten totiž na protilehlé rovince předjel Tomáše Suchánka také.

Pardubický náskok, před začátkem čtvrté pětiny už osmibodový, tál také v rozjížďce s číslem čtrnáct. Tu ovládl Pawel Staszek. Na protilehlé rovince vedl Zdeněk Simota svůj motocykl pod druhého Tomáše Suchánka. V nájezdu do druhé zatáčky mu pak prodloužil dráhu a dostal se tak na druhou pozici. V závěrečném kole vyzkoušel také atak na Pawla Staszka. Na protilehlé rovince si však brnknul o jeho zadní kolo. To jej nasměrovalo k výhružně čnícímu mantinelu, ovšem plzeňský junior děsivou situaci ustál. A dokonce udržel dva body, protože Tomáš Suchánek osnující útok svůj záměr už nestačil realizovat.

Hrot slánské ofenzívy se v patnácté jízdě mírně otupil. Miroslav Fencl, nasazený jako náhradník do první letošní extraligy, měl pořádnou honičku nedotknout se pásky. Nakonec
odstartoval jako poslední a své umístění si už nezlepšil. Na obzoru se však zjevil nový soupeř. Bohumil Brhel se stal prvním mužem, který ve středu dokázal porazit Aleše Drymla. A Olymp se tak začal nebezpečně přibližovat Plzni.

Situaci v průběžné klasifikaci pak ještě více zkomplikovala šestnáctá jízda. Mariusz Puszakowski si v ní počínal naprosto suverénně. A přiblížil tak Slaný vedoucí pozici. Luboš Tomíček však neměl opět povedený start. Ve výjezdu jej ke všemu vyvezl Hynek Štichauer na mantinel.

Luboš Tomíček se však dle svého zvyku se pustil do boje. Skalp pardubického náhradníka získal už ve druhé zatáčce. Ve třetím kole přišel na řadu i Andrzej Huszcza. Pražan najel na protilehlé rovince pod něho a v nájezdu do oblouku jej narovnal. A druhé místo bylo jeho. Čtveřice týmů se tak poskládala do osmibodového rozpětí – Pardubice 29, Slaný 26, Plzeň 21 a Praha 20.

Festival zklamání, radosti, nadějí a smůly
Závěrečná série nominovaných jízd se tedy nesla v obvyklém extraligovém aranžmá. Každý mohl všechno ztratit nebo naopak všechno získat. Slaný doma nevyhrál už hrozně dlouho. A snad i právě proto začal v sedmnácté jízdě úřadovat Miroslav Fencl.


Okamžiky krátce po vylétnutí pásky jej zastihly v čele. Zdeněk Simota, plzeňská taktická rezerva, musel začínat až z třetí pozice. Už v zatáčce u depa však měl za sebou Mariána Jirouta. A dral se dále. Ve druhém kole na stejném místě podjel vedoucího Miroslava Fencla. Ten si ale situaci hlídal, takže do třetího kola vjížděli bok po boku. Plzeňák si udržel spodek a to v další zatáčce rozhodlo v jeho prospěch.

Vítězství Zdeňka Simoty bylo pro Plzeň dost klíčové. A to tím spíše, když Luboš Tomíček neprojel ani první zatáčkou. Utrhnul se mu svorník na motoru, ten ztratil kompresi a byl konec. Praha ztrácela na třetí místo už čtyři body.

Pardubické vedení se smrsklo hranici dvou bodů. S tím se však nehodlal smířit Tomáš Suchánek. Perfektně zvládl startovní manévr osmnácté jízdy a usadil se v čele. Jenže na začátku třetího kola mu spadl řetěz. Vítězství spadlo do klína Adrianu Rymelovi. Praha se tak přiblížila Plzni na dvoubodový dostřel. A protože Jiří Štancl odvrátil veškeré nájezdy Filipa Šitery, stav bitvy o vítězství byl Pardubice 30 – Slaný 30.

„Asi ne,“ odtušil Milan Mach na otázku magazínu speedwayA-Z, jestli věří ve slánské
vítězství. Josef Laštovka jen krčil rameny a prohlížel si poškozený motocykl Tomáše Suchánka. V rozjížďce s číslem devatenáct vzal věci do svých rukou Pawel Staszek. V prvé zatáčce objel Andrzeje Huszczu. A od té doby nebylo o jeho vítězství sebemenších pochyb.

Zato za jeho zády panovala docela mela. Na polského veterána doráželi také Luboš Tomíček a Lukáš Dryml. Pardubický závodník dělal pro úspěch svých barev maximum. Ve druhém kole se v zatáčce u depa doslova nalepil na vnitřní čáru. A během krátkého okamžiku poskočil z posledního místa na druhé.

Téměř současně s Lukášem Drymlem se před Andrzeje Huszczu posunul také Luboš Tomíček. Jenže polský padesátník nezahodil flintu do žita. Do třetího kola najížděl opět před mladým Pražanem. Ten zatnul zuby a pokusil se o nemožné. V poslední zatáčce šel na spodek a znovu se dostal opět na jedním bodem oceněnou příčku.

Výsledek rozjížďky s číslem devatenáct dostal poprvé od šesté jízdy z vedoucí průběžné příčky Pardubáky. O jeden bod je předstihl Slaný. Stejná cifra dělila Plzeň od pražského Olympu. Když nejlepší borci svých týmů mířili na rošt dvacáté jízdy, napětím téměř nikdo nedýchal.


Současně s pohybem pásky letěl dopředu rovněž Zdeněk Simota. V první zatáčce se držel jako přišpendlený vnitřní čáry. Jenže vnější stopa byla rychlejší. A Bohumil Brhel s Mariuszem Puszakowskim se tudy dostali před něho, zatímco Aleš Dryml to už nestihl. Kolo za kolem jezdili všichni čtyři nalepení předním kolem na deflektorem soka před sebou. Všichni se navzájem hlídali jako ostříž.

A také se uhlídali, takže k žádnému dalšímu předjetí už nedošlo. Poslední série a především pak poslední jízda postavila předchozí rozjížďky takřka naruby. Praha na poslední chvíli sestřelila Plzeň ze stupňů vítězů. Slaný převálcoval Pardubice. Domácí fanoušci si tak mohli plnými doušky vychutnávat pohled na svůj celek v roli vítězů. Něco takového zažili v tomto století pouze v květnu 2003 a červnu 2002.

Hlasy z depa
„Dneska to bylo o přežití,“ oddechl si po závodech v depu Jiří Štancl. „Po dvou pádech v Anglii jsem úplně grogy. Narazil jsem si kostrč a dneska jsem si zpočátku myslel, že skončím. Bolelo to a tak jsem vynechal čtvrtou jízdu. Dráha naštěstí nebyla tolik tvrdá, aspoň
jsem se srovnal. Tvrdá byla až ke konci, kdo nejezdil po lajně, pak záleželo, jak mu to jelo. Ale spokojenost. Když vyhraješ, je všechno dobrý.“ A kdy Jiřího Štancla spatříme zase v akci v Čechách? „Zítra se vracím do Anglie,“ nechal magazín speedwayA-Z nahlédnout do svého závodnického diáře. „Přijedu až na podzim zase na extraligu. Teď jsem se taky dostal do většího výběru České republiky na světový pohár družstev. Byl jsem překvapenej.“

„Po zranění jsem jel první závody extraligy a samozřejmě měl potíže,“ přiznal Miroslav Fencl. „Byly především s dráhou a měl jsem i problém s motorkou. Netrénoval jsem tady, bylo to hluboký a rozbitý. Navíc od rána pršelo a tak se to ještě zhutnilo. Ale šlo to. Hlavně ta moje druhá jízda byla pěkná.“ Takže Slaný konečně zlomil prokletí domácí dráhy, na níž se mu většinou nedaří? „Spíš to bylo štěstí než zlomení toho prokletí,“ viděl toto téma Miroslav Fencl. „Jsem rád, že jsem dopomohl k vítězství a ty moje dva body nebyly tak marný. Doufám, že to půjde i na titul. Ten ale bude záviset na formě, takže se necháme překvapit.“


„Super závody,“ liboval si Lukáš Dryml. „Konečně to tady nebyla ta typická jednokolejka. V půlce závodu to byla nejlepší dráha, co jsem tady kdy jel. Potom to bylo tvrdý, předtím zase rozbitý a těžký, takže rozhodovaly starty. Ale v půlovině to byla taková férová dráha. Vyžíval jsem se v tom. Závody byly vyrovnaný, Poláci dělají kulisu a je to fajn. Chtělo by to udělat častějc.“ Také Lukáš Dryml tráví spoustu času na cestách. „Včera jsme závodili ve Švédsku,“ popisoval. „Brácha byl na jihu, tak jel autem, já na severu, takže jsem letěl. V pátek mám Coventry, v pondělí Wolverhampton a v úterý Rospigarnu ve Švédsku.“

„Začátek byl pekernej,“ konstatoval Tomáš Suchánek, aby vzápětí vysvětlil, co je tohle za slovo. „Těžkej a debilní. Dráha byla náročná. Před polovinou závodu se to však otočilo a bylo to dobrý. A nakonec se z toho staly dobrý závody.“ Pardubice vedly téměř celý mítink, nakonec však o čtyři tabulkové body přišly. „Škoda tý mý poslední jízdy,“ zalitoval pardubický junior. „Spadnul mi zadní řetěz. Maj‘ tady velký hrboly (smích).“ Závodění a cestování, tak by šel nejlépe vystihnout program Tomáše Suchánka na nejbližší dny. „V sobotu jedu v Tarnowě,“ začal vypočítávat. „Do Anglie letím zpátky v pondělí. Ve čtvrtek se vracím, v sobotu jsou Svitavy. A pak hned zase zpátky, v neděli mám závody v Anglii. Dost se nalítám.“


„Je to těžký, když mají cizince,“ povzdechl si Bohumil Brhel. „Takže to bylo těžký, i dráha byla těžká speciálně zezačátku. Jel jsem celou noc ze Švédska, byl jsem nevyspalej a vyfluslej. Motorky ale jely. Na tý první odcházel motor. Slábla jízdu od jízdy. Pak jsem si vzal rezervní. A už to letělo, takže jsem spokojenej.“

„Nebylo to nejhorší,“ hodnotil závod Luboš Tomíček. „Povedl se mi jeden dobrej start. Ale ty jízdy byly těžký. Puszakowski odjel, pak mě zavřel i Dryml. V tý předposlední jízdě se mi utrhly svorníky na motoru. Byl hroznej spěch, nestíhal jsem a musel skočit na druhou. Naštěstí mechanik dělá dobrou práci. I táta, kterej se mi hodně věnuje.“ Olymp zachránil stupně vítězů až doslova v hodině dvanácté. „Extraliga jsou nervy,“ prozradil svůj názor Luboš Tomíček. „Určitě by bylo lepší mít druhý místo lehčejc a nečekat, jestli to tam Bogas dá nebo ne.“ Po juniorském mistrovství světa v Tarnowě, v němž Luboš Tomíček ještě ve středu netušil, že nepojede jako náhradník, ale v základní sestavě, čeká pražského juniora vskutku nabitý program. „Hlavně příští víkend,“ svěřil se Luboš Tomíček. „V pátek Somerset, v sobotu Svitavy a v neděli Newcastle.“


„Nějaká chřipka,“ vysvětloval svou indispozici Adrian Rymel. „A žer si nějaký prášky, když každej den závodíš! Dnes jsem byl u doktorky, jak tam jinak moc nechodím. A ona řekla, že mi nemůže nic dát, že mám blbou pojišovnu. Než jsem přemluvil svoje tělo, aby fungovalo, bylo po závodech.“

„Docela to šlo,“ prozradil Zdeněk Simota magazínu své dojmy ze čtvrtého extraligového kola. „Dařilo se. Po Anglii je to každopádně lepší. Tam se mi to jednou povede, ale když neznám dráhu, mám jen pět, šest bodů ze čtyř jízd.“ A jak plzeňský junior vnímal rozhodující dvacátou jízdu, v níž šlo Plzni o stupně vítězů? „Musel jsem dojet na druhým místě,“ komentoval situaci. „Odstartoval jsem dobře, ale jel jsem po lajně a oni mě objeli. Měl jsem je vyvézt. Je to škoda, přijít takhle o bod. Pro tým je to špatný, ale třeba příště… Chtělo by to i trošku vejš, a se vyhneme baráži.“ V následujících dnech čeká Zdeňka Simotu náročný cestovatelský program. „Teď zůstávám v Čechách,“ svěřil se. „V sobotu jedu do Polska a v pondělí v Readingu proti Berwicku s Makovským a Rymelem.“

Také Filip Šitera litoval minimální bodové ztráty. „Škoda, že jsme o bod prohráli,“ odtušil, aby vzápětí vysvětlil příčiny. „Každej jsme měli smolnou rozjížďku.“ Také na slánském ovále bylo plzeňského juniora hodně vidět. Útočil, předjížděl a staral se tak o diváckou zábavu. „Když nestartuju, musím útočit zezadu,“ řekl. „Na to sis už zvyknul.“ A nejbližší závodnický program? „Teď doufám, že se svezu v sobotu v Tarnowě,“ odpověděl. „A v Čechách bych chtěl vyhrát ve Svitavách a druhej den v Březolupech taky.“

1. AK Slaný   35
Mariusz Puszakowski 3 3 1 3 3 2 15
Patrik Linhart 0 0 F – – 0
Jiří Štancl 1 3 2 – 2 8
Pawel Staszek 2 0 2 3 3 10
Miroslav Fencl 0 2 2
 
2. ZP Pardubice   32
Marián Jirout 0 1 1 – 1 3
Aleš Dryml 3 3 3 2 0 11
Lukáš Dryml 2 3 3 1 2 11
Tomáš Suchánek 1 2 3 1 E 7
Hynek Štichauer 0 0
 
3. PSK Olymp Praha   27
Luboš Tomíček 2 2 1 2 E 1 8
Antonín Šváb R – – – – 0
Adrian Rymel R 1 3 0 3 7
Bohumil Brhel 3 1 – 2 3 3 12
Josef Franc 0 0 0 0
 
4. PK Plzeň   26
Andrzej Huszcza 2 2 1 1 0 6
Krzysztof Stojanowski 1 F E 1 – 2
Zdeněk Simota 3 2 2 2 3 1 13
Filip Šitera 1 1 2 0 1 5
Vladimír Višváder   DNR

Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Aktuální extraligová tabulka:

1. Pardubice 137 13
2. Slaný 132 12
3. Praha 124 10
4. Plzeň 87 5

Vložená jízda 125 ccm:
Radim Chod, Roman Čejka, Michal Dudek, Eduard Krčmář (80 ccm) – všichni Slaný

Foto: Pavel Fišer (aparát Canon D Mark II)