Tony Rickardsson jde po titulu

Cardiff – 11. června
Krásná hala, krásná atmosféra a zatažená střecha nad stadionem. Takto se vyznačuje Cardiff, kde se opět jel další z dílů mistrovství světa na krátké ploché dráze. Dráha byla připravena opět jako loni pouze na tento jediný závod a byla připravena poměrně dobře. Starty se vyhrávaly ze všech čtyř drah a tak se nedalo přesně určit, která je či není výhodná. Tento závod se vyznačoval mnohými pády, byla k vidění i vyloučení jezdců a smolný den si prožil úřadující mistr světa Jason Crump. Asi málo kdo z nás pamatuje, že by si tento borec připsal za celý závod pouhopouhé čtyři body. Příjemným překvapením pro českého diváka přišlo v podobě Oldřicha Šmahela, kterého známe jako mechanika Antonína Švába. Tentokrát se však objevil coby mechanik Ryana Sullivana.

Vinen či nevinen, kdo ví?
Divoká karta byla přidělena pro tento závod Davidu Norissovi, který se představil ve třetí jízdě z druhé dráhy, společně s Tomaszem Gollobem, který jel z první dráhy. Ze třetí startoval Nicki Pedersen a ze čtvrté vedoucí muž celého klání Tony Rickardsson. Po startu se do čela dostal Pedersen a za ním Gollob, až třetí místo zbylo na Tonyho. Diváci však hnali dopředu domácího Norrise a ten se snažil seč mohl Rickardssona předjet. Ve chvíli, kdy jej opravdu předjížděl, mu však brnkl do předního kola svým zadním a Rickardsson doslova pozadu vyběhl ze svého motocyklu a zastavil se až o známé nafukovací vaky. Domácí jezdec byl z jízdy vyloučen a evidentně se mu tento verdikt nezamlouval. Jízda se jela ve třech, Rickardsson se z minipádu oklepal a jízdu vyhrál před Gollobem a třetím Pedersenem.

V šesté jízdě se představili Richardson, Gollob, Crump, Andersen. Startovací zařízení pustí jezdce na dráhu a do čela se dostává Richardson společně s Gollobem. Při výjezdu ze zatáčky upadl Andersen po údajném podražení Crumpem. Opakované záběry televize Galaxie Sport však ukázaly, že tentokrát byl Crump vyloučen asi nespravedlivě. Crump samozřejmě okamžitě volal rozhodčímu, který svůj výrok nezměnil a tak se Crump objevil na dráze už bez helmy a s Andersenem si něco nepříjemně vyříkával. Opět následovala jízda pouze ve třech, která už samozřejmě není zdaleka tak atraktivní pro oko diváka. Vyhrál jí právě Andersen před Richardsnem a Gollobem.

Desátá jízda a opět vyloučení Jasona Crumpa. Po startu ho poslal do prken ač nechtěně Hancock, přesto za viníka nehody byl označen Crump, který už opravdu nechápal. Samozřejmě, že rozhodčí reaguje na situaci ihned, jak nastane. Když však je možné vidět opakované záběry, teprve tam se ukáže, jak se rozhodčí může mýlit, o to je to horší pokud jde o titul mistra světa.

Ve dvanácté jízdě opět dochází k pádu. Tentokrát však pád vypadal hodně děsivě. Aktéry této jízdy byli Bjerne Pedersen, Nicki Pedersen, Sullivan a Richardson. Po startu se jezdci k sobě hodně namáčkli a přišli na řadu deflektory. Ty se do sebe zahákly a tři jezdci se ocitnou v pádu. Nedá se poznat, kdo byl vlastně viníkem. Bjarne Pedersen byl doslova katapultován do prken pod nafukovací vaky, kde mizí spolu se svým motocyklem, který do něho hrozivě naráží. Všichni jsou naštěstí v pořádku a jízda se může opakovat se všemi čtyřmi. Start vyšel nejlépe hodně pomlácenému Bjarnovi Pedersenovi, který odrazil útok svého jmenovce Nickiho. Richardson se však nevzdal a několikrát si vyměnil pozici s Nickim, nad kterým nakonec zvítězil a připsal si dva body. Bez bodu skončil Sullivan.

Švédský artista
Červená dráha Antonio Linbäck, modrá Bjarne Pedersen, bílá Andersen, žlutá Jonson. Takové bylo psotavení na startu semifinále jedna. Do čela se dostal Bjarne Pedersen, druhý vyrazil Linbäck a za ním v těsném závěsu se řítil Anderesen. Čtyřku uzavíral Jonsson. Pedersen ujížděl a boj se odehrával pouze o druhé postupové místo. Linbäck však udělal chybu a najel příliš blízko k mantinelu a Andersenovi se ho podařilo podjet. Potom začal chvíli útočit i na svého kolegu, nakonec si však oba své posty pouze hlídali a svorně se doprovodili do finále.

A semifinále dvě. Červená dráha Gollob, modrá Nicholls, bílá Hampel, žlutá Rickardsson. Po startu jde do vedení Hampel a Rickardsson mu né a né stačit. Třetí jezdí domácí Nicholls, před Gollobem. Takto v klidu si krouží jezdci po dráze až do začátku třetího kola. Jsme přeci v Cardiffu, tak si dáme ještě jeden pád. Nicholls se zcela nečekaně otočí na dráze o sto osmdesát stupňů a najednou je čelem proti Gollobovi. Ten se jen velmi stěží vyhne i tak se oba jezdci srazí rameny. Nicholls padá a vzápětí si na dráze ustele i Gollob, který svůj motocykl při tomto manévru již nezvládne. Nicholls je vyloučen a Gollob nevypadá dobře. Nakonec se však na opakované semifinále vrátí.

V opakované jízdě se opět do čela dostane Hampel a znovu uštědří Tonymu porážku, tam však již o nic nejde nebo Gollob jízdu nedokončí pro poruchu svého stroje.

A už tu bylo finále. První dráha Pedersen, druhá dráha Anedersen, třetí dráha Hampel a čtvrtá Rickardsson.
Nervy u pásky a ta konečně letí nahoru. Definitivně poslední jízda v Cardiffu. Rickardsson vyrazí do čela společně se dravým Hampelem, dnes si na něho tento mladík jasně věří. Hampel nenechává Rickardssonovi žádný prostor, Tony je však starý mazák a nezalekne se. To co předvede nad tím zůstává rozum stát. Opře se zadním kolem do mantinelů, kde jsou nafukovací vaky a všem co máme možnost sledovat tuto doslova exhibici nám zatrne. Spadne? Nespadne? Nespadne…

Motorka se škube, ale Tony se rve dál. Protáhne se kolem Hampela a jde na první místo. Okamžitě získává obrovský náskok, nebo Hampel je evidentně zaskočen. Tohle opravdu nečekal. Dokonce se před něho dostává i Andersen, ale ten vytvoří chybu za kterou se platí zachytí hákem malinko o zem musí sundat ruku z plynu a propadá se až na čtvrté místo. Zpět na druhé se vrací Hampel. Vyhrává Rickardsson, před Hampelem a Pedersenem. Šachovnicový praporek míjí Rickardsson s kroutící hlavou, sám nechápe jak tohle dokázal. První cesta vede k mantinelům a ty pohladí, jim totiž děkuje za vítězství. Náskok v celkovém pořadí si upevnil natolik, že druhý Crump má co dělat aby se mu příště alespoň přiblížil. Tak vypadala Grand Prix Velké Británie, příště pokračujeme v Kodani. A pak už přijde stověžatá matička Praha!