Dráha místy připomínala močál

Gdaňsk – 17. července

V letošním roce se poprvé v historii rozhodne o mistru světa v kategorii jezdců do 21 let v seriálu tří závodů. Nového mistra světa budeme korunovat první říjnový víkend u nás v Pardubicích. Úvodní závod vyhrál v sobotu v Gdaňsku Lotyš Maksims Bogdanovs.

Celý závod se uskutečnil na dráze zkrápěné deštěm, místy připomínající močál, nikoli regulérní závodní ovál. Pořadatelé dělali co mohli, ale regulérní podmínky v souboji s počasím připravit neuměli. Po bezmála čtyřicetistupňových vedrech přišel zhruba hodinu a půl před závodem nad Gdaňsk d隝 a ten vytrval celý závod.

Mezinárodní jury závodu se nakonec rozhodla závod uskutečnit. Zhruba po třech a hodinách kdy bylo odjeto dvanáct jízd, závod zastavila a vzhledem k tomu, že byla odjeta více jak polovina závodu určila pořadí úvodního závodu. O jeho výsledku rozhodoval především start a schopnost jezdců udržet se na motocyklu. Nejlépe se s danou situací vyrovnal Maxim Bogdanovs, ten všechny své tři starty vyhrál což se nepovedlo žádnému z dalších jezdců a byl vyhlášen vítězem.

Druhý skončil Dán Patrick Hougaard, ten se spolu s Lotyšem na dráze nepotkal, vyhrál své úvodní dvě jízdy, ale při třetím startu podlehl svému krajanovi Bachovi. Čtyři jezdci pak získali šest bodů, na třetí stupeň vítězů se z nich postavil Chorvat Pavlic, protože jako jediný z nich dokázal vyhrát dvě své jízdy.

Jediný Čech ve finále Matěj Kůs chtěl v úvodu finálové série využít znalost gdaňské dráhy, protože za tamní klub jezdí v polské lize. Jenže tato znalost mu byla při jejím stavu na nic. Navíc mu ještě při druhém startu, kdy velmi dobře odstartoval zastavil rozhodčí nadějně rozjetou jízdu pro letmý start jednoho z jeho soupeřů. V jejím opakování, které odstartoval britský rozhodčí Jim Lawrence za nejvydatnějšího deště se našemu jezdci už tak dobře odjet nepovedlo. Nakonec si na své konto připsal celkově tři body a obsadil dvanácté místo.

„Bylo to strašné, prakticky všechno bylo dnes proti ploché dráze. Počasí, stav dráhy a o rozhodčím snad ani nebudu mluvit. Dal si za cíl odjet dvanáct jízd a to se mu povedlo. Ovšem za jakou cenu. Znehodnotil celý úvodní finálový závod. Měl štěstí , že se nikomu nic nestalo. K výsledku. Je nepříjemné nabrat na začátku seriálu šestibodovou ztrátu, ale věří, že s celkovým výsledkem ještě něco provedu,“ řekl po skončení závodu český jezdec.

Zdroj: AMK Zlatá přilba Pardubice