Slánští vítězové potřebovali obvazy

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 14. července
Roman Čejka a Michal Dudek triumfovali ve třetím díle mistrovství republiky juniorských družstev na plzeňských Borech. Na ovále bylo jejich vítězství poměrně hladké, ale po závodech potřebovali drobné ošetření. Michal Dudek si rozřízl prst o víčko vyhraného poháru, zatímco Roman Čejka si musel nechat zavázat stržené odřeniny ze svých mšenských pádů. Při cestě domů měl štěstí, když jeho dodávku trefil utržený běhoun pneumatiky explodující na vozidle jedoucí před ním. Nicméně incident se obešel bez následků. Druhé místo si odvezly Pardubice, když nemocného Reného Vidnera po boku Václava Milíka nahradila dvojice Pražanů. Jan Holub při absenci svého stálého kolegy Michaela Hádka dokázal zajisti Plzni třetí příčku, která domácímu klubu zajistila před posledními dvěma podniky společné vedení se Slaným. Stopětadvacítky tradičně ovládl Michal Škurla. Jeho náhradní motor pomohl na premiérové mistrovské pódium Dominiku Hinnerovi, když druhý byl Michal Průcha.

Bitva v tropech
Tropické počasí opět vyvádělo divy. Na sluncem zalitém borském stadiónu se rtu teploměru musela vyšplhat až kamsi do neuvěřitelných výšek. Nápoje tekly proudem a závodníkům navlečeným v kombinézách nikdo nemohl upřímně závidět. Přitom se chystala bitva, která mohla otřást tabulkou průběžného pořadí.

Michael Hádek se totiž vypravil společně s Pavlem Ondrašíkem do francouzského Marmande, odkud zamířili přímo na semifinále mistrovství Evropy na travnaté dráze v britském Truro. Vedoucí pozici hájil Jan Holub s Jiřím Langem a ostatní týmy chtěly logicky využít absence poloviny letos nepřemožitelného páru. Z osvědčené sestavy musely slevit rovněž Pardubice. Místo René Vidnera, který ulehl v horečkách, se objevili pražští hosté Jakub Fencl a René Vidner.

Hned úvodní rozjížďka však naznačila, že skalp oslabené Plzně nevisí zrovna nízko. Jan Holub po perfektním startu odrážel nájezdy Václava Milíka až na cílovou metu. Jakub Fencl jistil svému novému kolegovi záda, takže se oba týmy rozešly remízou. Z nerozhodných výsledků se domácí dostali ob jednu jízdu.

Ondřej Smetana si v ní zkomplikoval život, když najel do pásky a musel o patnáct metrů zpátky na trestnou čáru. V čele úřadoval Jan Holub před Pavlem Fuksou. Jiří Lang však zmařil každý pokus Ondřeje Smetany, jenž se ve třetím kole dostal na bitevní vzdálenost od něho.

Jan Holub posléze zajistili smírné výsledky s Prahou v páté a Slaným v sedmé jízdě. Úhelným kamenem jeho vítězství se v obou případech staly povedené starty. S třinácti body nebylo nejmenších pochyb o plzeňském postupu mezi finalisty. A to tím spíše, staly-li se dva body Pavla Fuksy ze vzájemného duelu s Plzní nejlepším počinem Mšena.

Slabší den čekal Prahu, respektive Pavla Pučka. Ještě před druhou zatáčkou rozjížďky s číslem dvě musel zastavit. „Vypadl mi kabílek od zapalka,“ svěřoval se, zatímco jeho kolega Jiří Brummer úspěšně hájil druhou příčku před Michalem Dudkem. Pavol Pučko měl dnes prožít vskutku nepříjemný den. Do akce jej Milan Špinka poslal až v deváté jízdě proti Pardubicím. I tady však pražské bodové konto nezatížil. „Od druhýho kola to začalo prskat jak kráva,“ omlouval se.

Z pražského úhlu pohledu byla důležitá rozjížďka s číslem šest, kdy se Markéta dostala do křížku se Mšenem. Jiří Brummer s Ondřejem Veverkou se stali pánem situace již od vylétnutí pásky. Navíc Pavel Fuksa v nájezdu do druhé zatáčky upadl a byl vyloučen. Při repete pokračovala nadvláda Prahy, která tak postoupila do semifinále. Vedle ní a Plzně nebylo sebemenších pochyb o postupu Slaného a Pardubic.

Přitom pardubický počátek nebyl zrovna oslnivý. Po úvodní remíze s Plzní prohrál východočeský celek se Slaným v rozjížďce s číslem čtyři. Roman Čejka odstartoval na Václava Milíka a tak to zůstalo až do cíle. „Moc se mi to zvedlo od startu,“ vysvětloval pardubický závodník. Michal Dudek přitom zajistil třetí místo, o něž Zdeněk Vrba přišel pádem ve druhé zatáčce. Utkání se Mšenem a Prahou však přinesly Pardubicím úhrnem deset bodů. Slanému dokázal sebrat body vedle Jana Holuba a Václava Milíka již jen Jiří Brummer.

Slaný pokračoval v maximálním kurzu i v semifinále. Roman Čejka vyhrál stylem start – cíl a Michal Dudek objel Ondřeje Veverku už v první zatáčce. Pardubice narazily vzápětí na Plzeň. Václav Milík skvěle odstartoval, avšak v úvodním výjezdu ho podjel Jan Holub. Pardubičan se nevzdal a celou rovinku ho atakoval po vnější straně. Jan Holub ovšem udržel spodní stranu a zakončil mítink jako neporažený.

Ve finále si už Václav Milík nedal další vítězství sebrat. Dostal se rychle do čela před slánské duo. Michalu Dudkovi s Romanem Čejkou však stačilo dojet před Jakubem Fenclem. Remíza jim garantovala celkové vítězství. Díky němu se v průběžné tabulce dotáhli na Plzeň, s níž svedou rozhodující bitvu koncem příštího měsíce v Pardubicích a ve Slaném.

Nejvyšší stupeň stopětadvacítek je stále obsazený
Pátý mistrovský závod stopětadvacítek nepřinesl nic nového v otázce vítěze. Při programu po omluvě Richarda Geyera redukovaném na osm jízd se každý postavil na start čtyřikrát jako obvykle. A Michal Škurla ve všech případech triumfoval stylem start – cíl.

Největší díl pozornosti byl tudíž upřen na boj o druhé místo. Nečekaně z něj vypadl David Štěrovský. Ten si poprvé oblékl novou kombinézu. A tak už to chodí, záhy ji pokřtil materiálem dráhy. Už v rozjížďce s číslem jedna upadl na mokrém povrchu druhé zatáčky. Vzápětí sice porazil Michala Průchu, ale v rozjížďce s číslem tři projížděl metou až jako třetí. Své dnešní účinkování ale ukončil druhým pádem.

Vysoko mířil Dominik Hinner. Ten své technické trápení vyřešil, když si do rámu zabudoval rezervní motor Michal Škurly. A hned v rozjížďce s číslem jedna celá tři kola odrážel útoky vytrvalého Michala Průchy. V další jízdě nestačil na Michal Škurlu, nicméně uzmul bod Michaele Krupičková. Ta se prve musela sklánět pouze před Michalem Škurlou.

V rozjížďce s číslem šest se Michal Průcha konečně dočkal vítězství. Ještě před nájezdem do první zatáčky překonal Michaelu Krupičkovou. Liberecká dívka mu to ovšem vrátila i s úroky. Michal Průcha zkazil start, ale už ve druhé zatáčce překonal Dominika Hinnera. Ten se marně snažil dostat dopředu. Slánský závodník byl v tomto ohledu stejně neúspěšný.

Svůj závěrečný nájezd si načasoval do posledního výjezdu. Michaela Krupičková v předtuše nebezpečí zalehla a šachovnicový praporek ji přivítal jako vítězku. Nicméně i druhé místo Michalu Průchovi stačilo ke stříbrnému věnci. O třetí místo musel být vypsán rozjezd. Tady reagovala na pohyb pásky rychleji Michaela Krupičková, ale od první zatáčky udával tempo Dominik Hinner.

Hlasy z depa
„Pět vítězství a domů,“ vystihl své dnešní účinkování Jan Holub. „Spokojenost. S Haďasem by to bylo lepší, ale je bedna. Máme v plánu obhájit.“

„Dneska se mi jelo pěkně,“ líčil Roman Čejka. „Motorky fungovaly jak měly, mechanici fungovali jak měli. V tom hicu se jezdí dost na hovno. Dráha byla rozbitá, ale je to dobrá zkušenost. Jen tak dál. Určitě se budu snažit o titul, půjdem‘ do toho po hlavě.“

„Hrozný vedro, až úplně tropy,“ nechal se slyšet Michal Dudek. „Zezačátku to bylo úplně na hovno. Až tři poslední jízdy jsem zjistil, že musím jet lajnu a už to potom šlo. Mecháno trošku poladil motorku, tak to šlo. Titul by byl dobrej‘, jede se Pardubice a Slaný, uvidíme, necháme tomu volnej‘ průběh.“

„Vedro jako sviňa,“ říkal po závodech Václav Milík. „Dvě první jízdy na prd, moc se to zvedlo od startu. Pak už to docela šlo, ale nejela motorka, závodní motor je na repasi. Finále bylo dobrý. Dobře jsem odstartoval a už to šlo samo.“

„Bylo to suprový,“ rozplýval se Jakub Fencl. „Díky Vencovi jsme vyhráli. Ještěže jsem porazil ty Pražáky, jsem rád. Strašný horko, sotva dejchám. Klidně bych jel za Pardubice i další závody. Nevadilo by mi to a myslím, že Pardubičákům taky ne.“

    SF1 SF2 FIN TOT
1. AK Slaný         24
Roman Čejka 3 3 2 3 3   1 15(1)
Michal Dudek 1 1 1 2 2   2 9(3)
 
2. ZP Pardubice         21
Václav Milík 2 2 3 3   2 3 15
Jakub Fencl, Praha 1 – 2 2   1 0 6(4)
Zdeněk Vrba, Praha – F – –   0
 
3. PK Plzeň         16
Jan Holub 3 3 3 3   3   15
Jiří Lang 0 1 0 E   0   1
 
4. Markéta Praha         12
Pavol Pučko E – – 0     0
Jiří Brummer 2 2 3 1 0     8
Ondřej Veverka – 1 2 – 1     4(2)
 
5. Grepl PDK Mšeno         5
Pavel Fuksa 2 X 1 1       4
Ondřej Smetana 0 1 – –       1
Milan Čermák – – R R       0

Aktuální tabulka šampionátu:

  malé body velké body
1. Plzeň 71 13
2. Slaný 62 13
3. Pardubice 46 9
4. Praha 36 7
5. Mšeno 19 3

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Michal Škurla, Praha 3 3 3 3 12
2. Michal Průcha, Slaný 2 2 3 2 9
3. Dominik Hinner, Praha 3 2 2 1 8+3
4. Michaela Krupičková, Liberec 2 1 2 3 8+2
5.David Štěrovský, Pardubice 0 3 1 F 4
6. Lukáš Kovařík, Praha 1 0 1 1 3
7. Zdeněk Vitmann, Slaný 0 0 0 2 2
8. Patrik Mikel, Březolupy 1 1 E 0 2

Průběžné pořadí šampionátu:

  PHA SLA LIB MŠE PLZ TOT
  29.4. 22.5. 19.6. 6.7. 14.7.  
1. Michal Škurla, Praha 25 25 25 25 25 125
2. Michaela Krupičková, Liberec 18 18 20 22 18 96
3. Michal Průcha, Slaný 20 20 18 NS 22 80
4. David Štěrovský, Pardubice 12 10 22 20 16 80
5. Dominik Hinner, Praha 14 14 14 14 20 76
6. Zdeněk Vitmann, Slaný NS 12 12 18 12 54
7. Lukáš Kovařík, Praha 10 NS 7 16 14 47
8. Zdeněk Vrba, Praha 22 22 NS NS NS 44
9. Ondřej Smetana, Mšeno 8 16 16 NS NS 40
10. Patrik Mikel, Březolupy NS NS 10 NS 10 20
11. Zdeněk Holub, Chabařovice NS 8 8 NS NS 16
12. Richard Geyer, D 16 NS NS NS NS 16

Foto: Wojta Zavřel