Soustředění SCM v Polsku provázely tropy

Wawrow – 4. července
Kolibříci SCM při AK v AČR Slaný vyrazili na další plánované soustředění. Cílem byl polský Gorzów a středisko Wawrów. V hodně omezeném počtu způsobeném především čerpáním dovolených a starty na jiných podnicích,včetně přípravy na blížící se závody v anglickém Tallingtonu, do místa soustředění nakonec dorazila čtveřice nejmladších. Z pardubické základny přijel David Štěrovský, z AK Markéta Praha Dominik Hinner a Lukáš Kovařík. Trojici doplnil slánský Zdeněk Vitman, který však není v letošním roce členem SCM.

Všichni účastníci zahájili po dlouhé cestě přípravu na velkém stadionu v Gorzówě, kde proběhl společný trénink s mladými Poláky. Všichni si svorně pochvalovali velice pěkně připravenou dráhu a celou organizaci tréninku. Na druhé straně ale trošku proklínali horko, které bylo na hraně tropických teplot. To nakonec provázelo skupinu po celý víkend. Již jen obléci si kombinézu bylo náročné a kluci po tomto úkonu vypadali, jakoby zrovna opustili sprchu. O samotných jízdách pak ani nemluvě. O to příjemnější byla pak koupel v kempu Na jezeře, kde byla skupina ubytována.

Druhý den byl ještě náročnější, než předchozí. Jezdce a samozřejmě i doprovod čekal náročný trénink na malé dráze ve Wawrówu a následný testovací závod družstev ČR – Polsko. Trénink začal v dobvě, kdy na teploměru bylo úctyhodných 33˚C a při samotném závodě v podvečer pak tentýž měřič teploty ukazoval o pouhé dva stupínky méně.

I přes tyto náročné podmínky všichni do přípravy vložili maximum a bojovali, seč jim síly stačily. Smůla se ale přilepila na motocykl Dominika Hinnera, který při tréninku odmítl poslušnost a nechtěl dále fungovat. Na vině byla prasklá pružina ventilu v motoru. I když jsme se všichni ve zbývajícím čase do závodu snažili pro Dominika připravit motocykl ochotně zapůjčený Davidem Štěrovským, bohužel se to nepodařilo a tak se nakonec Dominik při závodě pasoval do role mechanika a pomáhal klukům, jak se jen dalo.

Český tým byl do závodu doplněn na potřebnou sedmičku domácími mladíky a jelo se naostro. Závod samotný přinesl řadu velice pěkných jezdeckých momentů a přihlížející diváci rozhodně nebyli zklamáni. Závod se vyvíjel poměrně dramaticky, vedení se přelévalo průběžně z jedné strany na druhou a tak bylo postaráno o zajímavou podívanou. Po čtrnácti odjetých jízdách byl stav 42 : 42 a tak vše měli rozhodnout nasazení jezdci v poslední jízdě.

Zde nejlépe odstartoval jako téměř pokaždé David Štěrovský a i přes mohutnou snahu dvou velice vyrovnaných polských jezdců úspěšně odrážel jejich pokusy o předjetí až do cíle. Jízda nakonec skončila 3:3 a celý testovací duel 45 : 45. Pro český tým se situace mohla vyvinout příznivěji, ale David měl při jízdách dva nešastné pády, které jej připravily o body. První byl navíc z vedoucí pozice ve výjezdu posledního kola, několik metrů před cílem. Na dráze dobře zajel rovněž Zdeněk Vitman, Lukáš Kovařík se snažil, ale prozatím sbírá zkušenosti a tak se více než jezdecké umění na světlo drala tréma a částečný strach z dotírajících domácích mladíků.

I přes některé problémy mladí jezdci odvedli na dráze maximum a rozhodně si na svůj vrub připsali řadu dobrých zkušeností. Po závodě z nich při přebírání pěkných pamětních medailí spokojenost jenom sršela.

Další, neméně pěkný zážitek je čekal v neděli na ligovém utkání Gorzów – Tarnów . Zde na vlastní oči viděli, jak jezdí ti nejlepší, jako například Golob, Pedersen, Ulamek, Pawlicki a další přední jezdci ploché dráhy. Ze závodu si rovněž odnesli hodně zkušeností a povědomí, jak se na dráze bojuje od startu až do cíle. Poté již následoval jen návrat zpět domů a pak příprava na další závody. Pozitivem je rovněž skutečnost, že se celé soustředění obešlo bez jakéhokoliv zranění.

V průběhu srpna pak již budeme očekávat příjezd polských mladíků do Slaného, kde je na programu další soustředění a samozřejmě i odveta za uskutečněný závod v Polsku.

Foto: Václav Buřič