Z Finska se přece jen postupovalo snáze

Mies – 13. ledna
Sotva světlo tohoto světa spatřil jízdní řád světové kvalifikace ledařů, šly hlasy o větší jednoduchosti závodu v Kauhajoki než v Örnköldsviku. Vývoj situace jim dal paradoxně za pravdu. Ačkoliv byl finský podnik zrušen, dva z jeho účastníků, Charly Ebner a Bart Schaap, dostali divokou kartu na finále. FIM zapeklitou otázku rozhodně nevyřešila s vybroušenou elegancí ostříleného diplomata, když z Lukáše Hutly udělala jen prvního náhradníka.

 

Lukáš Hutla bude v seriálu jen prvním náhradníkem
Lukáš Hutla bude v seriálu jen prvním náhradníkem

Přitom přeloučského ledaře předpředevčírem ve švédské kvalifikaci dělila od přímého postupu do finále možná jen větší důraznost v klíčovém rozjezdu. Nicméně nesmírně zajímavé by bylo sledovat kroky komise CCP, pakliže by Martina Haarahiltunena přece jen změřil a na postupovou pozici jen dosáhl.

Necháme-li neověřitelné spekulace spekulacemi, při hodnocení kroku mezinárodní motocyklové federace se národnostního aspektu zbavit nelze. Jak Holanďané, tak Rakušané svého zástupce ve finálovém seriálu mají. Čech ovšem bude již podruhé chybět.

Naše trikolóra přitom do světového finále přece jen patří. Už jen s ohledem na historické úspěchy Antonína Švába, Milana Špinky, rodiny Klatovských a dalších borců. A to tím spíše, pokud přihlédneme ke kousíčku, který Lukáše Hutlu do letošního finále dělil.

Charly Ebner je majitelem jedné z divokých karet

Proto se nelze divite bude-li finálovou startovní listinu v Čechách provázet pocit hořkosti. Nebýt současného trendu oteplování planety, patřili bychom k ledařským velmocem. Vždyť i v nedávných letech nám počet uskutečněných závodů mohla celá kontinentální Evropa jen a jen závidět.

Nyní pořádně nemrzne ani ve Skandinávii, ani pod Alpami. Administrativní vyřazení jednoho národa může být dalším krokem k posunu ledařského mistrovství světa na úroveň otevřených celoruských her.

Finalisté světového šampionátu na ledové dráze:

ranking: osobní číslo: závodník:
1 333 Danil Ivanov, RUS
2 106 Dmitrij Koltakov, RUS
3 114 Dinar Valejev, RUS
4 919 Dmitrij Chomicevič, RUS
5 33 Johann Weber, D
6 58 Stefan Svensson, S
7 192 Niclas Svensson, S
8  911 Igor Kononov, RUS
9  100 Franz Zorn, A
10  800 Jasper Iwema, NL
11  50 Harald Simon, A
12  97 Ove Ledström, S
13  199 Martin Haarahiltunen, S
14  665 Charly S. Ebner, A
15  136 Bart Schaap, NL

Seznam náhradníků:

ranking: osobní číslo: závodník:
1 212 Lukáš Hutla, CZ
2 82 Markus Jell, D
3 158 Vladimir Čeblokov, KAZ
4 48 Luca Bauer, D (FMI)
5 88 Max Niedermaier, D

Foto: Radek Hutla a Karel Herman