Bomba a neskutečný pech charakterizují českou účast na trávě

Loppersum – 12. června
Potřetí v historii se čeští stopětadvacítkáři zúčastnili zlaté trofeje UEM na travnaté dráze. Do nizozemského Loppersumu zamířili dokonce čtyři. Na základě pořadí mistrovství republiky byli nominováni Michal Škurla a Zdeněk Vrba. Ondřej Smetana a Jaroslav Hladký, který obhajoval umístění na pódiu z loňského roku, startovali na své náklady. Zdeněk Schneiderwind nešetřil slovy díků na adresu sponzorů Michala Stárka a Vladimíra Vopata reprezentující firmy MPM trading, resp. Bellis. Vyzdvihl také stroje Shupa Jiřího Bendy.

Titul vybojoval Francouz Jordan Dubernard, který neprohrál jedinou jízdu. Jaroslav Hladký byl pátý, Ondřej Smetana sedmý, Zdeněk Vrba jedenáctý a Michal Škurla, jehož motocykl se ve finále C zastavil, sedmnáctý.

„Kdyby nebyla poslední série, byli tři ve finále A,“ vzdychá Zdeněk Schneiderwind, jenž českou výpravu vedl. „Výkony kluků byla bomba, ale provázel nás neskutečnej‘ pech. Byl jsem překvapenej‘, jak jeli.“

Přitom ovál v Loppersumu nemá u nás srovnatelnou obdobu. „Klasický Holandsko,“ líčí Zdeněk Schneiderwind. „Pršelo a dráha byla celkem těžká. A Michal s Ondrou na něčem takovým jeli vůbec poprvé.“

A jak by pražský trenér hodnotil výkony reprezentačního trojlístku? „Jardovi Hladkému to zpočátku nešlo. O tréninku mu odešel motor, naštěstí měl s sebou druhej‘. Ondra jel čistě, jako kdyby už někde na trávě trénoval, předjížděl, ale nestartoval. Vyhrál finále B. Zdeněk odved‘ výbornej‘ výkon. Špatně startoval, bojoval jako lev a jako motokrosař se jevil výborně. Michal jezdil nejdříve 17“ kola, jak ale přešel na 22“, byl jako vyměněnej‘. Ve finále C vedl, ale přestala mu jet motorka,“ uzavírá své vyprávění Zdeněk Schneiderwind, jehož modrý mercedes musel být z Německa dotažen domů na laně s rozbitou spojkou.