Oba týmy prahnou po bodech

Plzeň – 8. června
Ani Plzeň, ani Praha ještě v letošní extralize nevyhrály. Přitom oba celky ve svých doposud odjetých utkáních neměly k vítězství daleko. Nicméně žádné kdyby se k nule do tabulky nedá přičíst. Vývoj soutěže je neúprosný a tak se právě jen zatím mezi nimi rozhoduje o postupu do play off. Vzájemné klání Prahy a Plzně na pražské Markétě vzala minulý čtvrtek voda. A tak obě družstva čeká první střetnutí zítra na Borech. Vladimír Vopat i Vladimír Kosina si uvědomují vážnost situace. A sestavy, které nahlásili zhruba tři čtvrtě hodiny před oficiální uzávěrkou v šestnáct hodin tomu plně odpovídají.

Štěstí je potřeba
„Snad nezklamou a také by nás měla opustit smůla,“ komentuje zítřejší vyhlídky svého celku Leopold Klíma, předseda klubu. Ten je sice v současné době na dovolené na Malorce, ovšem v myšlenkách je se svým týmem. Když hovoří o otázce štěstí, ví rozhodně, o čem mluví. Přízeň bohyně Fortuny je totiž v současné extralize více než třeba.

Plzeňané se o tom mohli na vlastní kůži přesvědčit minulý měsíc na svých výjezdech do Mšena a především do Pardubic. Nechybělo mnoho a chlubili se čtyřmi tabulkovými body. Místo toho mají u svého jména velkou nulu, stejně jako Pražané. A netají se touhou skórovat poprvé právě na vrub svých zítřejších hostí.

Jejich sestava je poplatná vysokým ambicím. Na postech zahraničních akvizic figurují Piotr Dym a Marcin Rempala, jenž se plně osvědčili při předchozích výjezdech. V otázce zbývajícího kádru není ovšem velký prostor pro improvizaci.

Jan Holub je opět v základní čtveřici, zatímco juniorská startovní čísla si rozeberou Michael Hádek a Jiří Brummer. Náhradnické číslo ponese Pavel Ondrašík.

Vyhrát se už musí
Vladimír Vopat je prakticky ve stejné situaci jako Plzeňané. Možná i v horší, protože Pražané ztratili už tři utkání a to dokonce na své vlastní dráze. Navíc Praha stála za myšlenkou renesance dvojutkání, personálně posílila o Zdeňka Simotu, prolomila hranice národnostních limitů a vyzkoušela kádr při třech test matchích.

„Rozhodli jsme se, že budeme vyhrávat venku,“ bagatelizuje pražský kouč nulový zisk z tří domácích kláních, ale vzápětí zvážní. „Nic jiného nám ani nezbývá, pokud chceme pomýšlet na play off.“ O tom, že pražský budík řinčí opravdu hlasitým kovovým rachotem pět minut před dvanáctou, svědčí i nahlášená sestava.

Pražské vesty oblékne nejen Rafal Dobrucki, s nímž se čeští diváci setkali už minulý měsíc na Markétě, ale také Angličan Edward Kenneth. Kdeže jsou ty časy, kdy Olymp opatrně koketoval s cizinci a s účastí Tomasze Gapinskeho nakládal jako se šafránem? „Využili jsme, že jsou dva závody a pozvali jsme hosty,“ připomíná Vladimír Vopat skutečnost, že den po Plzni čeká jeho klub výjezd do mšenské jámy lvové.

Ani v otázce domácí části sestavy neměl pražský kouč lehký život. Josef Franc je zraněný a Adriana Rymela vyřadil klubový výbor za záhadných důvodů z extraligové sestavy. Na Bory tak přijedou Luboš Tomíček, Zdeněk Simota, junioři Pavol Pučko a Matěj Kůs a náhradník Richard Wolff.

Sestavy nahlášené dnes k 16:00:

PK Plzeň: 1 Marcin Rempala, PL
  2 Jan Holub
  3 Martin Gavenda
  4 Piotr Dym, PL
  5 Michael Hádek
  6 Jiří Brummer
  7 Pavel Ondrašík
 
PSK Olymp Praha: 8 Edward Kenneth, GB
  9 Luboš Tomíček
  10 Zdeněk Simota
  11 Rafal Dobrucki, PL
  12 Pavol Pučko
  13 Matěj Kůs
  14 Richard Wolff

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)