Plzeň brala doma všechno

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 9. června
Včerejší slunečné odpoledne na plzeňských Borech provázel chlad a dominance domácích. Filip Šitera s Antonínem Gallianim při ouvertuře šampionátu juniorských družstev ani jednou nezaváhali a zvítězili s maximálním bodovým ziskem. Druzí skončili slánští Patrik Linhart a Věroslav Kollert před improvizovanou sestavou Březolup Martin Gavenda – pardubický host Hynek Štichauer. V prvním mistrovském závodě stopětadvacítek kraloval slánský Roman Čejka, který vyhrál všechny své jízdy.


Přímé cesty favoritů
Plzeň s Filipem Šiterou a Antonínem Gallianim a Slaný ve složení Věroslav Kollert a Patrik Linhart. To byli dva nevětší favorité středečního klání. A své role začali plnit od úvodních rozjížděk beze zbytku.

Domácí narazili hned při svém prvním vystoupení na Březolupy. Zkraje týdne to vypadalo, že moravský celek ztratí bez Martina Málka svou gloriolu černé štiky soutěže. Hostování pardubického Hynka Štichauera z něho ovšem udělalo znovu pretendenta stupňů vítězů.

A právě Hynek Štichauer odstartoval v rozjížďce s číslem jedna mezi vedoucím Antonínem Gallianim a jeho kolegou Filipem Šiterou. V prvním oblouku jej však Filip Šitera objel. Ke všemu musel pardubický junior ve třetím kole vyklidit i třetí příčku. „Praskl mi zadní řetěz,“ vysvětlil později v depu.

Zatímco zisk prvních pěti bodů byl pro Plzeňáky poměrně jednoduchý, dalších deset vybojovali téměř bez žádné námahy. Start rozjížďky s číslem čtyři vyšel nejlépe Ivanu Vargekovi. Leč už z prvého oblouku vyjelo jako první plzeňské duo.


V souboji se Mšenem to pro Plzeň bylo ještě snazší. Antonín Galliani s Filipem Šiterou ve vzorné párové spolupráci nedali konkurentům ani náznak šance. Adam Vandírek jim visel na výfucích, ovšem cestičku k předjetí si nenašel.

Stejně impozantní vstup do závodu jako Plzeň měla i slánská dvojice. Věroslav Kollert a Patrik Linhart ve třetí jízdě na hlavu porazili Markétu 1. To samé potkalo rovněž jejich kolegy z druhého pražského páru. A po svém raketovém startu v rozjížďce s číslem deset uštědřili Slaňáci nemilosrdnou porážku 5:1 také Chorvatům.

Slaný přichází o body
Po půlce závodu se tedy zdálo, že se plzeňsko – slánský souboj o vítězství rozhodne až při vzájemném střetu obou dvojic v rozjížďce s číslem patnáct. Domácí k ní nastupovali z pozice neporaženého týmu. V jedenácté jízdě totiž ve velkém stylu uštědřili porážku 5:1 první pražské dvojici.

Ale slánská kosa hned vzápětí narazila na březolupský kámen. Na pohyb pásky reagovali nejrychlejí Věroslav Kollert s Patrikem Linhartem. Hynek Štichauer jel pár metrů se
zvednutým předním kolem, nicméně v první zatáčce se dokázal vklínit mezi ně. Posléze útočil na Věroslava Kollerta a současně se sám musel bránit Patriku Linhartovi. Na plzeňské dráze se však obtížně předjíždělo. A protože nikdo z atakovaných neudělal sebemenší chybičky, pořadí vydrželo beze změny až k šachovnicovému praporku.

Předjíždění na Borech bylo těžké, nikoliv však nemožné. O tom podala pádný důkaz právě plzeňsko – slánský konfrontace. Antonín Galliani zvládl opět perfektně startovní manévr a usadil se v čele. Naproti tomu Filip Šitera opouštěl rošt až jako poslední.

Hned se však pustil do útoku. Patrika Linharta objel ve druhé zatáčce. Avšak Věroslav Kollert kladl nájezdníkovi statečný odpor. Neustále si ho hlídal a nedopřál si luxus v podobě sebemenší chybičky. Ovšem Filip Šitera se nenechal jen tak odbýt. Proháněl Liberečáka ve slánských službách stejně tvrdě jako vytrvalo. A dočkal se ve chvíli, kdy pomyslné hodiny rozjížďky odbíjely za pět minut dvanáct. V nájezdu na cílovou rovinku byl rychlejší a protnul metu o pár setinek vteřiny dříve.


„Už jsem musel přidat plyn, aby všichni viděli, že se předjíždět dá,“ komentoval svoje dvojité předjíždění Filip Šitera. „Ještě však nemáme vyhráno…“ Právě v tomhle se však domácí borec mýlil. Ve své podstatě totiž bylo o vítězi už rozhodnuto. Před svým šestým startem vedla Plzeň už o pět bodů.

Ze závěrečného duelu s Prahou 2 jí tak stačil k triumfu už jen pouhopouhý jeden bod. Ovšem Antonín Galliani s Filipem Šiterou pojali osmnáctou jízdu stejně jako pět předchozích. S dokonalou lehkostí vyjeli dalších pět bodů. Nejvyšší stupeň jim pak patřil plným právem. Za celé odpoledne je nikdo nedokázal obrat o jediný bod.

Březolupy rozhodují boj o třetí místo
Angažmá Hynka Štichauera rázem zvedlo ambice Březolup. Ovšem po zmiňovaném defektu Hynka Štichauera na nejnižší piedestal slávy zamířila spíše mšenská dvojice Zdeněk Šuranský – Adam Vandírek. Ti totiž při svém úvodním vystoupení dokázali inkasovat z duelu s druhou Prahou pětibodové maximum.


A vzápětí se v rozjížďce s číslem pět postarali porážkou Březolup 4:2 postarali o nečekané překvapení. Adam Vandírek odstartoval sice až jako poslední, avšak v první zatáčce se zařadil za vedoucího Hynka Štichauera. Zatímco Zdeněk Šuranský držel v šachu Martina Gavendu, Adam Vandírek se pustil do boje o vedení. A nakonec se mu podařilo uspět.

Mšeno však vzápětí narazilo na nepřemožitelnou Plzeň. I když se hned nato Březolupy vypořádaly s druhou Prahou 5:1, stále jim na Adama Vandírka se Zdeňkem Šuranským chyběly dva body.

Leč ve dvanácté jízdě se Hynek Štichauer usadil mezi slánskými Věroslavem Kollertem a Patrikem Linhartem. Vydržel tam až do cíle a stal se tak prvním jezdcem, který Slaňákům sebral bod. A vzápětí Adam Vandírek na startu rozjížďky s číslem třináct předvedl ukázkovou svíci.


„Narazil jsem si zadek,“ postěžoval si v depu. Pro mšenské ambice však byla mnohem zhoubnější jeho diskvalifikace. Zdeněk Šuranský při repete sice perfektně odstartoval, avšak z prvého oblouku ho objel Michal Matula. Ten se v šestnácté jízdě dostal po vylétnutí pásky také mezi oba Březolupáky. Nakonec jim však nesebral ani bod, protože ve druhé zatáčce upadl.

Ke vší mšenské smůle však s Adamem Vandírkem a Zdeňkem Šuranským dokázali remízovat oba slabší Chorvaté. S nimi pak ovšem Hynek Štichauer a Martin Gavenda v devatenácté jízdě zametli.

Tím pádem by Mšeno na vyrovnání plzeňského konta potřebovalo pět bodů z dvacáté jízdy. Jenže podobný kousek byl prakticky nereálný. Za soupeře jim totiž rozpis závodu určil slánský tým. A Věroslav Kollert s Patrikem Linhartem se po vylétnutí pásky skutečně usadili na čele.

S něčím podobným se však Adam Vandírek nechtěl smiřovat. Ve druhé zatáčce vedl svůj motocykl vnitřní stopou. Dostal se před Patrika Linharta. V cílové rovince prvního kola mu překřížil dráhu a vyvezl ho na mantinel. Vinou diskvalifikace a výsledku s Chorvaty však tak jako tak zůstaly stupně vítězů pro Mšeňáky nedostupné. Nicméně přítomnost další dvojice schopné dosáhnout vavřínových věnců je dozajista pro celý šampionát přínosná.


Roman Čejka králem stopětadvacítek
Šampionát nejmladších plochodrážníků nabídnul to, co půllitrům v Plzni hodně chybělo. Zatímco v šampionátu juniorských družstev se předjížděcí manévry za výjezdem z první zatáčky daly spočítat na prstech, stopětadvacítky jimi tradičně oplývaly.

Vše začal Radim Chod. V prvním nájezdu úvodní rozjížďky připravil o vedení Pavla Pučka. O skalp úřadujícího mistra republiky se vzápětí pokoušel i Michal Dudek. Ovšem Pavel Pučko mu podobné choutky zarazil už v zárodku.

Přímo do semifinále se vzápětí kvalifikoval Martin Wasyliw. Mšenský borec dokázal zpacifikovat Jiřího Bendu. Na něj si rázně vyšlápl také domácí Petr Vaic. Ten vzápětí na konci úvodního kola překonal i Martina Wasyliwa. Mšeňák se však chtěl vyhnout opravám a nakonec se v poslední zatáčce na první příčku vrátil.

Třetí jízda se jela jen ve dvou. Pražský Jakub Fencl totiž už po tréninku neměl funkční motocykl. Zpočátku vedl Jaroslav Slavata, ovšem na začátku druhého kola se prosadil Roman Čejka.


Jaroslav Slavata posléze nezaváhal v první opravě. Do čela se dostal po vylétnutí pásky a neopustil ho ani na okamžik. Pavel Pučko sváděl vytrvalý, leč marný boj s Jiřím Bendou. Za normálních okolností by putoval do poslední šance. Jenže stopětadvacítkářů bylo jen osm, takže ji s ním neměl kdo jet. Ve druhé opravné jízdě pak Michal Dudek odvedl Petra Vaice.

Zatímco v úvodních rozjížďkách nešlo kromě postavení na startu v dalším patře o nic, v semifinále se začaly rozdělovat už mnohem cennější karty. O finále si nejprve řekl Radim Chod. Triumfoval s Martinem Wasyliwem za zády bez větších problémů. Útočit se snažil především Michal Dudek, jemuž nevyšel start. Maximem jeho snahy však byl pouze dočasný posun před kolegu Jiřího Bendu.

Zato Roman Čejka a Jaroslav Slavata měli svou cestu do finále komplikovanější. Ve druhé zatáčce totiž upadl Petr Vaic a na start se muselo ještě jednou. Ani tentokrát je neohrozil Pavel Pučko. Úřadující šampión nebyl ještě po nedávném úrazu ještě v plné formě. A tak se postaral o nechtěný zápis do statistik. Po obdivuhodné šňůře loňských osmi mistrovských závodů, v nichž jel finále, se teprve podruhé ve své kariéře nedostal mezi nejlepší čtyřku.


V malém finále předvedl nejlepší start Jiří Benda. Pavel Pučko si však držel vnitřní stopu a ve druhé zatáčce rázem nebyl třetí, ale první. V dalším kole jej však předjel Michal Dudek. A Jiří Benda nakonec neudržel ani třetí příčku, protože klesl i za domácího Petra Vaice.

Velké finále se změnilo v interní duel slánských závodníků. Vedení se ujal Radim Chod, jenže už v prvním výjezdu jej střídal Roman Čejka. A tak to zůstalo až do cíle. Jaroslav Slavata měl plnou hlavu starostí s Martinem Wasyliwem. Mšeňák sice bojoval, ale na věnec nakonec přece jen nedosáhl.

Hlasy z depa
„Sbírali jsme body a nebylo to nejtěžší,“ připustil Antonín Galliani, který stejně jako jeho kolega Filip Šitera neprohrál s žádným soupeřem. „Rozhodující jízda se nám povedla. Motorka jela dobře, takže si nestěžuju.“ Dá se tedy úvodní vystoupení Plzně pokládat za začátek útoku na titul? „Budeme se o něj snažit,“ souhlasil Antonín Galliani. „Mohlo by to vyjít. Je to možná lehčí než v junioráku. Aspoň dneska šlo vlastně jen o jednu jízdu. A tu jsem vyhráli.“


„Vyhrát byla povinnost,“ viděl účinkování plzeňského družstva Filip Šitera. „Musel jsem předvýst pořádnou jízdu. A musel jsem taky předjet Tondu, ale to bylo domluvený (smích).“ Takže závod v naprosté pohodě? „Trošku problém s dráhou,“ odpověděl Filip Šitera. „Myslel jsem, že bude hlubší, ale bylo to tvrdší.“ Plány plzeňské dvojice jsou opravdu vysoké. „Určitě chceme získat titul,“ řekl Filip Šitera. „S tím už nastoupíme v Pardubicích, to je jasný!“

„Stalo se to, když jsem slejzal z bedny,“ vysvětlil Patrik Linhart, proč po depu kulhá. Bohužel měl naspěch, protože se chtěl připravit na nedělní pouák ve Velké Británii. „Nezlob se, hrozně spěchám, pokecáme příště. Určitě se chceš zeptat, kdy Plzeňáky porazíme. Tak si napiš, že nevím.“

„Závody nemůžu popsat, nejsem básník,“ nedostal magazín speedwayA-Z moc ani z druhého závodníka slánské sestavy, Věroslava Kollerta. „Problémy nebyly. Akorát mě předjel Filip. Bylo to, jak když sem stál.“ Nicméně šampionát je stále ještě prakticky na svém počátku. „Šance na titul je,“ zhodnotil slánské ambice Věroslav Kollert. „Máme jen bod ztráty. V Pardubicích je ale potřeba jinej styl. To je špatný, ale třeba to vyjde.“


„Zezačátku mně nevycházely starty,“ zpytoval své svědomí Martin Gavenda. „Ke konci se to ale rozjelo. Hynek jel skvěle a já taky přidal nějaké body. A nakonec z toho byla bedna.“ Březolupy se stále drží v pásmu útoku na zlaté medaile. „Jestli titul, to se neví, je ještě brzo,“ zůstal Martin Gavenda opatrný ve svém vyjádření. „Když to půjde, proč ne.“

„Moc to nešlo,“ řekl po závodech Hynek Štichauer. „Tady mi to nejde nikdy. Buď mě to natáhne nebo se přetočím. Jízda se Slaným se mi líbila, ale pak, jak kdybych to zapomněl. Nejsem na výjezdech dost rychlej. Uvidíme, jak to tady bude na devatenáctkách. Chtělo by to, abych se polepšil.“ To byl tedy hlavní důvod, proč se objevil jako host s vestou březolupského Mitasu? „Chtěl jsem si tady zajet a vyzkoušet i motorku,“ připustil pardubický junior a leader průběžné klasifikace individuálního juniorského mistrovství. „Volal mi pan Plzák, kejvnul jsem mu a tak jsem tady.“ V dalším kole už Hynek Štichauer bude hájit tradiční barvy Pardubic. „Nastoupím s Matyášem a chtělo by to vítězství,“ netajil se. „Těžko se budeme smiřovat se druhým místem. Chceme ukázat, že jsme doma. A porazit je!“

1. PK Plzeň   30
Filip Šitera 2 2 2 2 2 3 13(5)
Antonín Galliani 3 3 3 3 3 2 17(1)
 
2. AK Slaný   24
Patrik Linhart 2 2 3 2 0 1 9(2)
Věroslav Kollert 3 3 2 3 1 3 15(1)
Petr Babička   DNR
 
3. AK Březolupy   20
Martin Gavenda 1 0 2 0 3 2 8(2)
Hynek Štichauer (host) E 2 3 2 2 3 12(1)
 
4. PDK Mšeno   17
Zdeněk Šuranský 3 1 0 2 0 0 6
Adam Vandírek 2 3 1 X 3 2 11(1)
 
5. Markéta Praha 1   15
Michal Matula 1 3 1 3 F 3 11
Michael Gregor 0 2 0 1 1 E 4
 
6. AK Divišov/Unia Goričan (CRO)   12
Ivan Vargek 1 0 1 3 2 1 8
Zoran Strahija 0 1 E 2 1 0 4
 
7. Markéta Praha 2   8
Patrik Doubek 0 0 0 0 0 1 1
Pavel Fuksa (host) 1 1 1 1 1 2 7

Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného důvodu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Aktuální tabulka: závody malé body velké body
1. Plzeň 1 30 7
2. Slaný 1 24 6
3. Březolupy 1 20 5
4. Mšeno 1 17 4
5. Praha 1 1 15 3
6. Divišov/Goričan 1 12 2
7. Praha 2 1 8 1
NC Žarnovica 0 0 0
NC Pardubice 0 0 0

MR 125 ccm:
1. Roman Čejka, Slaný
2. Radim Chod, Slaný
3. Jaroslav Slavata, Markéta Praha
4. Martin Wasyliw, Mšeno
5. Michal Dudek, Slaný
6. Pavel Pučko, Markéta Praha
7. Petr Vaic, Plzeň
8. Jiří Benda, Slaný

Výsledky jednotlivých jízd:

základní skupiny 1 Radim Chod, Pavel Pučko, Michal Dudek
  2 Martin Wasyliw, Petr Vaic, Jiří Benda
  3 Roman Čejka, Jaroslav Slavata
opravné jízdy 4 Jaroslav Slavata, Jiří Benda, Pavel Pučko
  5 Michal Dudek, Petr Vaic
poslední šance 6 neuskutečněna
semifinále 7 Radim Chod, Martin Wasyliw, Michal Dudek, Jiří Benda
  8 Roman Čejka, Jaroslav Slavata, Pavel Pučko, Petr Vaic X
malé finále 9 Michal Dudek, Pavel Pučko, Petr Vaic, Jiří Benda
finále 10 Roman Čejka, Radim Chod, Jaroslav Slavata, Martin Wasyliw

Foto: Pavel Fišer