Pardubice daly sezóně 2019 vskutku okázalé pac a pusu

Pardubice – 19. října
Různé termínové přesuny táhnoucí se ve vlastně již od červencového semifinále šampionátu polských juniorských družstev nechaly dozrát nesmírně povedené cuvée závěrečných závodů na pardubickém ovále. Na stupních vítězů přitom nechyběli ani naši závodníci. Hlavní klání MACEC Cup se stal kořistí Mateusze Bartkowiaka. Polský závodník neprohrál jedinou jízdu a vyskočil si na nejvyšší stupínek pódia nad Davida Pacalaje a Marka Levišina, jenž profitoval ze špatného dne Mateusze Tudzieze a sebral mu celkový triumf v soutěži. Mezitím souběžnému Memoriáku Jiřího Marxe kralovali Němci Lukas Baumann a Ben Ernst s Petrem Chlupáčem coby třetím v pořadí. Prasklý primární řetěz z rozjížďky s číslem dvě nepustila Jana Kvěcha nejen na stupně vítězů, ale i do Zlaté stuhy. Klasický juniorský mítink přesunutý ze super víkendu se stal další dnešní kořistí Mateusze Bartkowiaka a Petr Chlupáč byl opět třetí. A konečně čtvrtlitrový Jawa Cup. Oskar Paluch a Dawid Pecyna vytěžili maximum z finálového pádu Johnny Wynanta a poslali Němce na druhou příčku. Pavel Kuchař a Jaroslav Vaníček byli třetí. A pak již ovál patřil zájemcům o svezení a jejich kolečka závodní program sezóny v Pardubicích uzavřela.

David Pacalaj, Mateusz Bartkowiak a Marko Levišin, nejlepší trojice hlavního závodu

Koncert na dráze i v depu

Jaroslav Petrák (modrá) podjíždí Marka Levišina (bílá)

Chladná rána patří k polovině října stejně charakteristicky jako poslední závody sezóny v Pardubicích, jejichž začátek je tradičně stanoven na dopolední hodinu. Letos se jejich obsah hodně měnil skoro jako dle Švejkova populárního úsloví o situaci na frontě. Pevnou konstantou byl vlastně jen MACEC Cup. A také oblíbená rozlučka, během níž se do sedla či přímo za řidítka mohou posadit také zájemci z řad diváků.

V červenci sem přibyly mistrovské stopětadvacítky, které by se již nevešly mezi polská a česká juniorská družstva. Ty však nakonec byly přesunuty na pražskou zastávku Poháru přátelství spolu, s níž se dočkaly zítřejšího náhradního termínu. Nezbyl pro ně prostor, jelikož po dešti v půlce říjnového supervíkendu, se repete čtvrtlitrového Jawa Cupu a Zlaté stuhy konalo právě dnes. A do toho se ještě vložila i Cena Jiřího Marxe, jež je pro Svítkov také hodně tradiční.

A tak dnes návštěvníci proudili vraty stadiónu s vidinou, že spatří čtyřiatřicet plochodrážníků ve stejném počtu jízd. Počasí přálo, sluníčko ohřívalo chladný vzduch a na startovním roštu vzniklo šest míst. Samozřejmě účastníci MACEC Cupu startující dle klasického rozpisu využívali jen první čtyři zleva.

Jan Macek dnes řešil spíše technické patálie

Jako první nejlépe odstartoval Mateuz Bartkowiak, který rychle zmizel z dohledu Jaroslava Petráka, srdnatě bojujícího s Markem Levišinem a Andreiem Popou. Vzápětí Dennis Fazekas odvedl Jána Mihálika. Slovák, který do startovní listiny přibyl na poslední chvíli, se ve druhé zatáčce přetočil, čímž se před něho dostal Patrik Mikel.

Jan Macek líčí svou smůlu v rozjížďce s číslem dvě:

„Zadní řetěz, neprasknul, zežuhnúl sa.“

David Pacalaj ujíždí Vitaliji Lysakovi

Jan Macek neodstartoval kvůli spadlému sekundárnímu řetězu, čímž odstartoval ve svém depu honičku. Jeden z jeho motocyklů měl prasklý rám, druhý špatný spojkový koš. Koncert mechaniků, při němž přiložil svou ruku k dílu také Luboš Vrtáček, který měl stroje Patrika Mikela v pořádku. Nicméně kopřivnický junior posléze v rozjížďce s číslem osm stejně odstoupil, protože se mu vysypalo ložisko spojkového koše.

Mezitím však MACEC Cup pokračoval třetí jízdou, v níž exceloval Hynek Štichauer. Hned na to jej napodobil David Pacalaj. Tentokrát cíl neviděl Jakub Valkovič. „Je to nový motor,“ mudroval jeho otec Štefan. „Prskalo to, tak jsem dal novou svíčku.“

Mateusz Bartkowiak – na snímku před Andreiem Popou – dnes ve Svítkově neprohrál jedinou rozjížďku

Jenže náprava zatím nepřišla, protože Jakub Valkovič skončil v rozjížďce s číslem pět poslední. Své velké sólo zopakoval Mateusz Bartkowiak. Shodou okolností osaměl na čele aktuální klasifikace, a když přidal třetí suverénní triumf v deváté jízdě, měl hodně nakročeno na stupně vítězů.

 

Polák suverénem

Hynek štichauer (modrá) jde do vedení před Mateusze Tudzieze (bílá), Rolanda Kovaces (červená) a Stanislava Mělničuka (žlutá)

Polákovým nejbližším sousedem v aktuální klasifikaci se po třech sériích stal Stanislav Mělničuk. Ukrajinec v osmé jízdě přestřihnul vítěznou šňůru Davida Pacalaje, a poté s přehledem vyhrál i desátou jízdu. Slovák naproti tomu v deváté jízdě podlehl Mateuszi Bartkowiakovi, avšak ukázal přitom záda Hynku Štichauerovi.

Pardubičan dnes hodně laboroval se set upem motocyklu, s nímž měl letos ve Svítkově hodně obtíží. Ještě předtím ztratil body i v rozjížďce s číslem sedm s Markem Levišinem, který jej objel již v první zatáčce. Nyní měl u svého jména šest bodů, zatímco David Pacalaj a Marko Levišin po sedmi, Stanislav Mělničuk osm a Mateusz Bartkowiak devět.

Polák hamonil trojky i nadále. Třináctou jízdu vyhrál stylem start – cíl a v upevnění pozice leadera mu pomáhal i krajan Mateusz Swidnicki, protože před sebe nepustil Stanislava Mělničuka. Tím pádem s Ukrajincem srovnal krok Hynek Štichauer, jenž ve čtrnácté jízdě nenašel sobě rovného. Hned vzápětí je oba překonal David Pacalaj.

Marko Levišin potřeboval body pro celkový triumf v seriálu

Sotva v rozjížďce s číslem patnáct letěla páska k nebi, vypálil dopředu. Marko Levišin za jeho zády odrazil Rolanda Kovacse a pak se pustil do slovenského juniora. Šlo mu totiž kromobyčejně o body, jelikož se mohl stát celkovým vítězem soutěže. Její leader Mateusz Tudziez se dnes trápil, navíc mu na čele šestnácté jízdy v půlce třetího okruhu prasknul primární řetěz.

Marko Levišin proto proháněl Davida Pacalaje ze všech sil, nicméně žarnovický plochodrážní odrazil všechny jeho útoky včetně toho posledního v závěrečné zatáčce. Sedmnáctá jízda ovšem rozhodla, že Slovák nebude slavit vítězství.

Jan Macek si libuje po skončení rozjížďky s číslem sedmnáct:

„Špatně jsem odstartoval, dal jsem to na lajnu, prosvištěl tam a skončil druhý!“

Jakub Valkovič (bílá) odráží Stanislava Mělničkua (modrá)

Jejím vítězem se totiž stal Mateusz Bartkowiak, jenž tedy zkompletoval své patnáctibodové maximum. Ve svém posledním závodě letošní sezóny se konečně blýsknul i Jan Macek. Spodní stranou první zatáčky předčil Vitalije Lysaka a Rolanda Kovacse a po třech poruchách konečně dosáhnul na body.

David Pacalaj posléze opanoval rozjížďku s číslem osmnáct, kde druhého  Mateusze Tudzieze trápil Jaroslav Petrák, a potvrdil druhé místo. Marko Levišin hned posléze díky třem bodům skočil na třetí příčku závodu, avšak mohl se těšit na svou korunovaci celkového vítěze letošního MACEC Cupu.

 

České stupně v doprovodných závodech

Martin Málek udílí rady Jaroslavu Vaníčkovi

Šestimístný rošt se poprvé zcela naplnil po prvních čtyřech rozjížďkách MACEC Cupu, když k pásce dorazila polovina startovního pole dvěstěpadesátek. Šestý Jawa Cup svým obsazením rozhodně nedal najevo, že se koná mimo rámec super víkendu. Jako první vítěz dorazil do cíle Rasmus Pedersen, který odvedl Oskara Palucha s Dawidem Pecynou.

Na Jana Jeníčka s Janem Hlačinou zbyl poslední bod, ale více se přece jen očekávalo od druhé české dvojice nastupující ve složení Pavel Kuchař a Jaroslav Vaníček. A vskutku starší z Pražanů byl v cíli rozjížďky s číslem dvě hned za létajícím Erikem Bachhuberem a kromě nich toho mladšího překonal pouze Johny Wynant.

Český tandem Jaroslav Vaníček (žlutá) a Pavel Kuchař (červená) míří na pódium

Němci posléze ovládli třetí jízdu. V té čtvrté po raketovém startu triumfoval Oskar Paluch před dánskou dvojicí. Pavel Kuchař s Jaroslavem Vaníček dojeli hned za Seveřany, když Dawid Pecyna ve druhém okruhu přišel o poslední bod vinou technické poruchy. Chleba se ovšem začal lámat v rozjížďce s číslem pět.

V ní Jaroslav Vaníček odstartoval jako plochodrážní pánbůh. A Oskar Paluch se před něho dostal až v úvodním oblouku třetího okruhu. Pavel Kuchař mezitím za svými zády kontroloval Dawida Pecynu, jenž se sice dostal dopředu, avšak za cenu přejetí vnitřní čáry oběma koly, za což byl diskvalifikován.

V ten moment byl český tandem vedle Němců a Poláků třetím aspirantem postupu do finálové rozjížďky, v níž všechny předchozí body měly být anulovány. Jenže po postupu prahli také Dánové. A ti své ambice posílili v šesté jízdě, kdy se Rasmus Pedersen vklínil mezi vítězného Erika Bachhubera a třetího Johny Wynanta, a Mathias Karsten přidal dva další body.

Finálový pád Johnnyho Wynanta stál Němce vítězství

Česká odpověď ovšem zněla nekompromisně. Jaroslav Vaníček vystřelil do čela jako z děla. Vystřídal jej pouze Pavel Kuchař, který se předtím vypořádal s tlakem Marka Maxima Lilla. Skvělou úlohu sehrál také ve finále. Tady Erik Bachhuber vyhrál stylem start – cíl. Jenže Johny Wynant jezdil poslední, navíc v posledním oblouku upadl, když zakopl o Jaroslava Vaníčka před sebou.

Pavel Kuchař se postupně oddělil Oskara Palucha od Dawida Pecyny a projel cílem třetí. Nicméně Polákům stačilo šest bodů na celkový triumf o bod před Němci a další bod před Čechy, kteří však zopakovali loňské pódium.

V šesti závodnících probíhala rovněž Cena Jiřího Marxe, kde české barvy hájili Jan Kvěch a Petr Chlupáč. V první jízdě jim však vypálil rybník Lukas Baumann, když se probil do čela ze zadních pozic. V rozjížďce s číslem dvě se však prosadil Petr Chlupáč, který v první zatáčce objel vedoucího Bena Ernsta.

Lukas Baumann vede před Janem Kvěchem, Petrem Chlupáčem, Benem Ernstem a Bastianem Borkem

Jan Kvěch držel třetí příčku, jenže v cílové rovince mu prasknul primární řetěz. Místo třech zachránil alespoň dva body a to se v konečném důsledku ukázalo jako kámen úrazu. Třetí jízdu opanoval Ben Ernst. Český juniorský šampión v první zatáčce druhého kola vnějškem předčil Petra Chlupáče, ale vedoucího Němce nedostihnul.

Závěrečná jízda patřila plně Lukasi Baumannovi, který vedoucí příčku sebral Benu Ernstovi až v nájezdu do poslední zatáčky. Při bodové rovnosti byl právě výsledek poslední rozjížďky určujícím pořadím pro jejich pořadí na špici pódia. Jan Kvěch dojel třetí, ovšem Petr Chlupáč dostal Francise Gustse.

David Pacalaj vypráví o Zlaté stuze:

„Škoda, měl jsem slabší start, ale chtěl jsem si to dneska užít, takže dobré.“

David Pacalaj (červená) litoval, že se mu start při Zlaté stuze nepovedl

Pojistil si tak bronzový stupínek a navíc svou účast ve Zlaté stuze, kam trojice nejlepších z Ceny Jiřího Marxe doprovodila nejlepší trojici juniorů z MACEC Cupu. Stejně jako prve dominoval Mateusz Bartkowiak, jenž se ujel vedení hned s letem pásky. Nenechal se v úvodní zatáčce objet od Marka Levišina, jemuž zůstalo druhé místo před Petrem Chlupáčem.

 

Hlasy z depa

David Pacalaj má za sebou Jaroslava Petráka a Jána Mihálika

„Starty byly super,“ bilancoval David Pacalaj. „Ale do nájezdů to nedoskočilo. Dvě jízdy super, ale jinak jsem rád. Jel jsem si to užít, pilovat styl a pilovat starty.“

„Nic moc,“ vraštil Hynek Štichauer čelo. „Bolej‘ mě záda, hodně jsme zkoušeli, letos mi to v Pardubicích nešlo. Šli jsme z extrému do extrému. Občas jsme se trefili, nebylo to úplně ono. Ale jsou to poslední závody sezóny.“

Jakub Valkovič litoval úvodních fází závodu

„Začátek dobrý, potom to bylo na prd,“ zažíval Jaroslav Petrák rozporuplné pocity. „Dneska střídavě nahoru a dolů, myslel jsem, že bych moh‘ udělat pár bodů víc. Ale nevalilo to tak, vystřelilo to, ale táhlo mě to za zadek zpátky.“

„Od třetí jízdy to bylo dobré,“ tvrdil Jakub Valkovič. „První a druhou jízdu jsem měl problém se svíčkou, prskalo to. Ve třetí jízdě jsme to ale doladili, tam to bylo lepší. Škoda, že to tak nebylo od začátku. Ale jsem spokojený a jsem rád, že jsem zdravý.“

„Na hovno,“ zlobil se Jan Macek. „Poslední závody sezóny, čekal jsem, že to bude lepší. Ale dvakrát mi prasknul řetěz, jednou se vysypalo ložisko. Ale ta poslední jízda ta byla! Špatně jsem odstartoval, dal jsem to na lajnu, prosvištěl tam a skončil druhý!“

Jná Mihálik se chystá na start za asistence bratra a otce

„Ještě ve čtvrtek jsem nevěděl, že jsem jedu,“ svěřoval se Ján Mihálik. „Asi někdo odstoupil, volali mi z klubu, jestli chci jet. Hned jsem jim to musel říct, tak jsem řekl, že ano, v Pardubicích jsem letos nejel. Byly to super závody. Nebyla to žádná sláva, zkoušeli jsme Jawu, nešla nám naladit. Ale nemůžu říct, jestli problém byl ve mně nebo v motorce.“

„Hezký,“ vyprávěl Petr Chlupáč. „Mohlo to bejt‘ lepší. Chtěl jsem si to užít, ale skončilo to hezky. Ve Stuze jsem odstartoval, ale zvedlo se mi to.“

„Chyběl mi bodík,“ komentoval Jan Kvěch své účinkování v Ceně Jiřího Marxe. „Prasknul mi primár. Mám Jawu, zkoušel jsem ji.“

Celkové pořadí MACEC Cupu: Mateusz Tudziez, Marko Levišin a Stanislav Mělničuk

MACEC Cup:

1. Mateusz Bartkowiak, PL 3 3 3 3 3 15
2. David Pacalaj, SK 3 2 2 3 3 13
3.Marko Levišin, UA 1 3 3 2 3 12
4. Mateusz Swidnicki, PL 2 3 1 2 3 11
5. Hynek Štichauer, CZ 3 2 1 3 2 11
6. Stanislav Mělničuk, UA 2 3 3 1 1 10
7. Jaroslav Petrák, CZ 2 2 0 2 1 7
8. Dennis Fazekas, H 3 2 1 0 E 6
9. Jakub Valkovič, SK E 0 3 1 2 6
10. Vitalij Lysak, UA 1 1 2 2 0 6
11. Roland Kovacs, H 1 1 2 1 1 6
12. Patrik Mikel, CZ 2 0 0 3 0 5
13. Mateusz Tudziez, PL 0 1 2 E 2 5
14. Andrei Popa, ROM 0 1 0 1 1 3
15. Jan Macek, CZ E E 0 E 2 2
16. Ján Mihálik, SK 1 0 1 0 0 2
17. Petr Chlupáč, CZ (res) DNR
18. Jan Kvěch, CZ (res) DNR
Ben Ernst, Lukas Baumann a Petr Chlupáč, nejlepší trio Marxova memoriálu

16. Memoriál Jiřího Marxe:

1. Lukas Baumann, D 5 3 2 5 15
2. Ben Ernst, D 2 4 5 4 15
3. Petr Chlupáč, CZ 3 5 3 2 13
4. Jan Kvěch, CZ 4 2 4 3 13
5. Bastian Borke, DK 1 1 0 0 2
6. Francis Gusts, LAT E 0 1 1 2
Zlatá stuha: Marko Levišin, Mateusz Bartkowiak a Petr Chlupáč na stupních vítězů

45. Zlatá stuha:

1. Mateusz Bartkowiak, PL
2. Marko Levišin, UA
3. Petr Chlupáč, CZ
4. David Pacalaj, SK
5. Lukas Baumann, D
6. Ben Ernst, D

Poznámka: do Zlaté stuhy postoupili první tři z Marxova Memoriálu a tři nejlepší junioři MACEC Cupu

Jawa Cup s Němci, Poláky a Čechy na pódiu

6. Jawa Cup:

TOT FIN
1. Polsko 23 6
Oskar Paluch 4 5 5 5 19 4
Dawid Pecyna 3 E L 1 4(1) 2
2. Německo 32 5
Erik Bachhuber 5 4 5 4 18(1) 5
Johny Wynant 3 5 3 3 14(1) F
3. Česká republika II 25 4
Pavel Kuchař 4 2 3 5 14(1) 3
Jaroslav Vaníček 2 1 4 4 11(2) 1
4. Dánsko 22
Rasmus Pedersen 5 4 4 2 15
Mathias Karsten 2 3 2 0 7(1)
5. Estonsko 9
Didzis Dobums F F 0 1 1
Markus Maximus Lill 1 3 1 3 8
6. Česká republika 9
Jan Jeníček 1 1 1 E 3(2)
Jan Hlačina 0 2 2 2 6

Foto: Karel Herman, Pavel Fišer a Mirek Horáček