Zítřejší vítěz bude potřebovat rovněž faktor štěstí a náhody

Praha – 5. května
Obě doposud uskutečněná extraligová dvojutkání měla celou řadu společných rysů. Předně šlo o naprosto vyrovnaná klání, přičemž pokaždé hrála svou důležitou úlohu také náhoda. A pražský Olymp navzdory veškeré snaze dvakrát prohrál. Zítra, kdy na Markétu zajíždí Slaný, by si nikdo z domácího tábora rozhodně nemohl přát hattrick další prohry před domácím publikem. Nicméně také Milan Mach není v žádném případě pesimistický, by naznačovaná pomoc ze sféry seriálu velkých cen nedopadla. Rozhodně se můžeme těšit na napínavou podívanou, jejíž výsledek lze předvídat jen stěží.

Dva cizinci v týmu
By v barvách pražského týmu nastoupil v osmapadesátém roce Švéd Curt Eldh, který si tehdy zpestřil nákup nových motocyklů ESO účastí v československé lize, Olymp dlouho zachovával národnostně čistý tým. Až před čtyřmi lety si tehdejší kouč Radomír Semela dokázal prosadit zahraniční posily. A Polák Tomasz Gapinski skutečně ve dvou extraligách vestu s hradčanským panorámatem skutečně oblékl.

Od té doby však bylo ticho po pěšině vedoucí ze zahraničí. Jenže titul už vyhrály postupně všechny ostatní týmy, zatímco Pražané se do zlatých medailí mohli naposledy zakousnout v září roku 2003. Při různých příležitostech závodníci označovali absenci kvalitního cizince v týmu za poměrně výrazný handicap.

Letos nastal průlom, by cizinecká legie v pražských službách ještě neměla šanci pořádně se dostat ke slovu. Australan Davey Watt při svém debutu neobjel ani jediné kolo a pak se proti postavil státní smutek v sousedním Polsku a uzavření vzdušného prostoru kvůli popelu z vybuchlé islandské sopky Eyjafjallajökull.

Vladimír Vopat však věří, že zítra konečně dojde k průlomu. Na utkání proti Slanému povolal Tomasze Rempalu, jemuž přisoudil roli náhradníka, a také třiatřicetiletého Rafala Dobruckeho. S ním se klub dohodl minulý týden.

„Vynikající,“ hodnotí pražský kouč svou sestavu. Už dvakrát měl vítězství takřka na dosah, ale nakonec o ně vždy přišel ve dvou posledních jízdách, kam jsou jezdci nasazování dle doposud získaných bodů. „Bylo by dobré vyhrát už před třináctou jízdou,“ netají se. „Máme problém s juniorem, Pavel Pučko nepojede. Rádi bychom vyhráli, ale bude to hrozně těžké.“

Pavol Pučko, jehož odvezla sanitka ze sobotního Mšena je už v domácím ošetřování. „Jsem jen silně potlučenej‘ a ta moje hlava se snad časem srovná,“ žertoval včera na téma svého zdravotního stavu. Prozatím figuruje v sestavě a kouč ho v duchu regulí může ještě vyměnit. By je absence juniorské dvojky citelná, na druhou stranu je nutno připomenout, že při obou svých prohrách byl výsledek juniorské jízdy pokaždé 5:1 v pražský prospěch.

Vedle zmiňovaných Poláků a Pavla Pučka v sestavě pro zítřejší závod figurují Josef Franc, Zdeněk Simota, Luboš Tomíček a samozřejmě klíčový junior s českou licencí Matěj Kůs.

Pesimismus není na místě
Slaný vstupuje do letošní extraligy svým prvním závodem. Pro duel s Olympem se středočeský klub chtěl pořádně posílit. Padlo dokonce jméno fenomenálního Rusa Emila Sajfutdinova. Ten by mohl využít příležitosti a otestovat ovál, na němž se za dva týdny uskuteční další Grand Prix.

Nicméně shodou okolností druhá velká cena, jenž se koná tuto sobotu v Göteborgu nadějný plán zmařila. „Emil tam musí být už v pátek,“ vysvětlil Milan Mach. Slánský manažer musel najít jiné řešení a vsadil na kartu osvědčenou už v mnoha případech v minulosti.

V základní sestavě Slaného figurují už tradičně dva polští závodníci. Slawomira Drabika není nutno českému publiku blíže představovat. A konec konců Roberta Kosciechu také ne. Navíc klub ze středočeského královského města je v současné době jediným, který se může pražskému Olympu vyrovnat v otázce juniora s licencí AČR a špičkovou úrovní.

Slovák Martin Vaculík nebude mít juniorské startovní číslo. Osmička na jeho vestě naznačuje vysoká očekávání, která na něho jeho kouč klade. Na dvanáctce figuruje Michal Dudek a na třináctce Roman Čejka, jenž jsou vzhledem k pražskému handicapu schopni v rozjížďce s číslem dvě ujet minimálně remízu.

V týmu nemůže chybět ani Martin Málek, jehož víkendové výkony vyznívají slibně. V roli náhradníka nastoupí březolupský Richard Frištenský. Krzysztof Nowacki v pátek odstoupil z úvodního kola přeboru jednotlivců-družstev v Pardubicích kvůli vysokým horečkám. Místo do Mšena otočil svůj typický náklaďáček domů, kde mu lékaři zjistili zápal plic.

„Vychází mi, že po třinácti jízdách to bude 39:38,“ svěřuje se Milan Mach se svou analýzou vývoje zítřejšího klání. Sám si však uvědomuje faktor štěstí a náhody, které mají v novém systému prostoru více než dost. „Myslím, že to bude vzhledem k sestavě domácích vyrovnané utkání. Bude v něm rozhodovat každý bod a také štěstí. Pro diváky by to mohly být pěkné závody.“

Jedním dechem však dodává, že se mu myšlenka dvojutkání nezamlouvá. „Nejsem příznivcem tohoto systému při současném stavu jezdecké základny v naší zemi,“ tvrdí bez obalu. „Sezóna ještě nezačala a jezdci už chybí.“

Sestavy nahlášené dnes k 18:00:

PSK Olymp Praha: 1 Josef Franc
  2 Zdeněk Simota
  3 Rafal Dobrucki, PL
  4 Luboš Tomíček
  5 Pavol Pučko
  6 Matěj Kůs
  7 Tomasz Rempala, PL
 
AK Slaný: 8 Martin Vaculík, SK (ACCR)
  9 Martin Málek
  10 Slawomir Drabik, PL
  11 Robert Kosciecha, PL
  12 Michal Dudek
  13 Roman Čejka
  14 Richard Frištenský

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)