Michael Hádek nemohl najít přemožitele ani s lucerničkou

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Plzeň – 5. května
Druhé pokračování českého juniorského šampionátu na plzeňských Borech snad ani nemohlo dostat do vínku více nepříznivých okolností. Marodka a jiné závazky už tak dost ochudily startovní listinu, navíc závody provázelo chladné počasí a v samotném závěru i d隝. A aby té smůly nebylo málo, krátce po startu rozjížďky s číslem šest sestřelil Borys Miturski Jana Holuba. Oba závodníci vyvázli z kolize s odřeninami, avšak z dalšího průběhu odstoupili. Na své domácí dráze, která byla s ohledem na blížící se mistrovství světa rozšířena, neměl konkurenci Michael Hádek. S rutinou hodnou ostříleného kozáka vyhrál všechny své jízdy. Na stupně vítězů se s ním postavili i Slawomir Musielak a Michal Dudek.

Příliš zjednodušený příběh
Sudičky nedaly dnešnímu závodu do vínku příliš velkou dramatičnost. Václav Milík se sice v pátek v Pardubicích svěřoval, že doma pomáhal nakládat šrot, avšak lékař ho nakonec na Bory nepustil. Kvůli zranění chyběli i Pavol Pučko a René Vidner. Martin Vaculík nemá českou juniorku ve svých prioritách, navíc by stejně nestihl přijet po utkání švédské ligy. Ve Švédsku závodil ve sparingovém klání rovněž Matěj Kůs.

V ostré závodní premiéře se představil modifikovaný ovál. Kvůli nadcházejícímu mistrovství světa rozšířili Plzeňané rovinky. Úředně změřená délka okruhu činí 365 metrů, šířka na rovinkách je patnáct a v zatáčkách deset metrů.

Největší zkušenosti s ním měli mít domácí závodníci. Ti společně s dvojicí Poláků ze širšího reprezentačního kádru právě pro plzeňské semifinále mistrovství světa a oběma Slaňáky měli v prořídlé startovní listině hrát roli favoritů. Jenže přišla rozjížďka s číslem šest…

V něm se měli střetnout Jan Holub a Borys Miturski. Oba měli po první sérii co napravovat. Plzeňský junior podlehl ve čtvrté jízdě Slawomiru Musielakovi a Polák o dvě rozjížďky dříve skončil kvůli defektu motoru hned za startovní čárou. Tentokrát se zdálo, že Jan Holub dosáhne na trojku.

Po vylétnutí pásky vystřelil dopředu s razancí blesku. Jenže Borys Miturski plzeňského závodníka zezadu sestřelil. Po hrozivém letu vzduchem ho nakonec trefila Polákova motorka. Zatímco Borys Miturski s bolestí ve tváři kulhal do depa, pro Jana Holuba vyrazila sanitka. Naštěstí se jednalo o zbytečnou jízdu, protože se jihočeský závodník dostal zpátky po svých.

„Hmm,“ odtušil na otázku, zda je v pořádku. S poničeným motocyklem a odřeninami však nešlo pokračovat. Borys Miturski na tom byl podobně. S odstoupením dvou favoritů dostal mítink zbrusu nový rozměr. V zásadě už šlo o to, zda někdo získá skalp Michaela Hádka.

Ten však ze všech sil usiloval o pravý opak. V rozjížďce s číslem jedna se proti jeho ambicím postavila pouze páska. Ta ostatně zlobila celé odpoledne, když se tvrdošíjně zvedala jen na levé straně. Jakub Fencl si dokonce vyzkoušel pocity oběšence a druhý den sledoval pražskou extraligu s límcem okolo krku.

Při repete se Michael Hádek rychle dokázal prosadit do čela. Michal Dudek jel za ním, ale rozhodně si nemohl stěžovat. „Odkoukal jsem od něho, kudy to jet,“ netajil se v depu. Ostatně si stěžovat nemohl, protože metu projížděl s utrženým ventilkem zadního kola a přesto nepřišel o své dva body.

V rozjížďce s číslem pět odvedl Michael Hádek Romana Čejku. V deváté jízdě ho však čekala obtížnější mise. Slawomir Musielak měl rovněž jako on na svém kontě šest bodů a nyní dobře odstartoval. Jenže Michael Hádek ho minul ještě před úvodním nájezdem. Položil tak základní kámen svého triumfu.

Pražští junioři předváděli fantastické boje mezi sebou o páté místo, avšak Jiří Brummer s Jaroslavem Hladkým ve třinácté jízdě přece jen nemohli zkřížit vítěznou cestu Michaela Hádka. Ten si po poslední přestávce navzdory dvěma kiksům startovacího zařízení pro svou pátou pětku před Jakubem Fenclem. A pak už mohl slavit své premiérové vítězství v české juniorce.

Rozhodnutí o druhém místě přinesla patnáctá jízda. Slawomir Musielak v ní odvedl Michala Dudka. A protože ten měl už ve svých aktivech porážku Romana Čejky, odvrátil hrozbu dodatkové jízdy o bronz se svým kolegou. Na závod juniorského šampionátu byla v plzeňských ochozech trošku nuda. Nezbývá než doufat v rychlé uzdravení všech marodů, návrat hvězd a strmý výkonnostní růst nadějných Pražanů odkojených malým oválem.

Hlasy z depa
„Dneska dobrý,“ nemohl si stěžovat Michael Hádek. „V devátý jízdě jsem si udržel lajnu, strkala. Šly mi starty. To je úplně něco jinýho. Když příště nebude Vaculda a Kůsák, bude patnáct bodů zase. Dneska se mydlili akorát mladí.“

„Dneska v pohodě,“ říkal Michal Dudek. „Odstoupilo hodně jezdců. Na začátku vypadala dráha na rakvení, byly pády, ale dopadlo to dobře. Haďas ví, kudy má jet. Tu první jízdu jsem to odkoukal a jezdil lajnu podle něho. Z venku měli respekt všichni, bylo tam dost materiálu.“

„Dneska to bylo dobrý,“ pochvaloval si Roman Čejka. „Docela to šlo. Kousek od bedny, chtělo to jednou porazit Michala Dudka a byl jsem na ní. Pěkně jsem si zajezdil. Bedna ale ještě přijde. V poslední jízdě jsem měl pěknej‘ start, ale nemoh‘ se trefit do háku a to mě zpomalilo.“

1. Michael Hádek, Plzeň 3 3 3 3 3 15
2. Slawomir Musielak, PL – Slaný 3 3 2 3 3 14
3. Michal Dudek, Slaný 2 3 3 2 3 13
4. Roman Čejka, Slaný 3 2 2 3 2 12
5. Jaroslav Hladký, Praha 3 1 3 1 1 9
6. Ondřej Veverka, Praha 0 2 2 2 3 9
7. Jakub Fencl, Praha 1 2 3 1 2 9
8. Jiří Brummer, Praha 2 1 2 2 2 9
9. Zdeněk Vrba, Praha 1 3 1 3 0 8
10. Zdeněk Schneiderwind, Praha 1 0 1 2 2 6
11. Jiří Lang, Plzeň 2 1 R 1 F 4
12. Jan Holub, Plzeň 2 F/R – – – 2
13. Milan Čermák, Mšeno X 0 1 E 1 2
14. Borys Miturski, PL – Slaný E F/R – – – 0

Průběžný stav seriálu:

  PCE PLZ TOT
  17.4. 5.5.  
1. Slawomir Musielak, PL – Slaný 13 14 27
2. Michael Hádek, Plzeň 10 15 25
3. Michal Dudek, Slaný 10 13 23
4. Roman Čejka, Slaný 8 12 20
5. Jaroslav Hladký, Praha 8 9 17
6. Jakub Fencl, Praha 7 9 16
7. Jan Holub, Plzeň 13 2 15
8. Martin Vaculík, SK – Slaný (ACCR) 15 NS 15
9. Matěj Kůs, Praha 13 NS 13
10. Zdeněk Vrba, Praha 4 8 12
11. Jiří Brummer, Praha 2 9 11
12. Ondřej Veverka, Praha 1 9 10
13. Pavol Pučko, Praha 8 NS 8
14. Zdeněk Schneiderwind, Praha 1 6 7
15. Jiří Lang, Plzeň NS NS 4
16. René Vidner, Pardubice 4 NS 4
17. Pavel Fuksa, Mšeno 3 NS 3
18. Milan Čermák, Mšeno NS 2 2
19. Borys Miturski, PL – Slaný NS 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)