Začátek bojů o titul juniorského krále doprovodí bitva o reprezentaci i další korunky navíc

Pardubice – 16. dubna
Blížící se víkend bude v pardubickém Svítkově patřit juniorským závodníkům. Zítra zde odstartuje první závod českého šampionátu. Vedle bodů do průběžné klasifikace si mladí borci můžou vylepšit svůj finanční rozpočet v sedmém ročníku Ceny Jiřího Marxe. Tu parta přátel pardubického závodníky, který tragicky zahynul při první lize v Březolupech před dvaceti lety, opět naplánovala tradičně jako nadstavbové klání.

Program by měl začít kvalifikací. K termínu uzávěrky, která proběhla 8. dubna totiž kluby nahlásily celkem sedmnáct jmen. Na základě pořadí loňského ročníku redukovaného o závodníky, kteří překročili hranici jednadvaceti let, vznikla prozatímní první dvanáctka.

Ta má zajištěnou přímou účast. Zbývající pětice vzhledem k velkorysým parametrům svítkového letiště absolvuje jedinou rozjížďku. První čtyři obsadí zbývající místa, zatímco poslední v cíli oblékne náhradnickou sedmnáctku.

Hlavním favoritem mítinku je Matěj Kůs. Ten stojí na prahu možnosti vyhrát třetí titul v řadě, což se v dosavadní historii podařilo pouze Josefu Francovi v letech 1998 – 2000. Život mu budou chtít znepříjemnit ostatní borci. V této souvislosti se skloňuje především jméno Michaela Hádka, jemuž pardubický ovál náramně vyhovuje. Dostatečně ostré ostruhy už mají i Jan Holub, Pavol Pučko i oba slánští střelci, kteří se dozajista zapojí do bitvy o pódium.

Z okruhu favoritů bohužel vypadl Václav Milík, který si minulý týden z rakouského Natschbachu přivezl frakturu klíční kosti. Vavříny v průběžné klasifikaci ovšem pro něho ještě nejsou ztraceny. Protože je letos na programu sedm kol, jeden nejhorší výsledek se škrtá.

Vedle dvou stupňů vítězů nabídne zítřejší podnik ještě jednu výzvu. Ve hře je stále jedno místo v mistrovství světa juniorů. To získá ten závodník, který ještě nemá reprezentační vestu a skončí v celkové klasifikaci nejlépe. Další takový borec se stane náhradníkem.

Kvalifikace:

Lukáš Hromádka (Březolupy), Jiří Lang (Plzeň), Václav Lacina (Plzeň), Zdeněk Schneiderwind (Praha), Slawomir Musielak (PL)

Hlavní závod:

1 Matěj Kůs, Praha
2 vítěz kvalifikace
3 Roman Čejka, Slaný
4 René Vidner, Pardubice
5 Michael Hádek, Plzeň
6 Pavel Fuksa, Mšeno
7 druhý z kvalifikace
8 Michal Dudek, Plzeň
9 Pavol Pučko, Praha
10 Jakub Fencl, Praha
11 Ondřej Veverka, Praha
12 Jiří Brummer, Praha
13 Jaroslav Hladký, Praha
14 třetí z kvalifikace
15 čtvrtý z kvalifikace
16 Jan Holub, Plzeň
17 pátý z kvalifikace

7. Cena Jiřího Marxe:

Ve dvou semifinálových jízdách bude startovat sedm nejlepších z hlavního závodu a jeden dle nominace organizátorů. O ceny dle klíče 3000+pohár – 2500 – 2000 – 1000 – 500 – 500 – 300 a 300 se postarali sponzoři CK Stopa, sportphoto.cz, Autodíly Černý, F1-Autoservis, Autoservis Jiří Šmída.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)