Čtyři esa vyklidila pozice

Praha – 24. května
Již delší dobu předvídatelná situace nastane v zítřejším druhém díle českého juniorského šampionátu, který se uskuteční na pražské Markétě. Čtveřice nejžhavějších kandidátů na titul totiž vyklidila s ohledem na své povinnosti v britské lize pole početnému kontingentu svých vyzývatelů. Útěchou divákovi, který bude muset oželet jména Tomáše Suchánka, Zdeňka Simoty, Luboše Tomíčka a Jana Jaroše však může být fakt, že se počet aspirantů na zlatý věnec minimálně dvojnásobně rozšířil.


Otazníky nad jednoznačnou kvalifikací
Není zas až tak složité se dopočítat, že proniknout do startovní listiny hlavního závodu nebude zítra příliš složité. Vedle klasických čtyř volných míst totiž budou k mání čtyři další plus dva náhradnické posty. Tak velkorysá pozvánka do rozhodujících dvaceti jízd by se však mohla opakovat ještě příští středu v Pardubicích.

VV SPD totiž v otázce kvalifikace uplatňuje důsledně zásadu padni, komu padni. Vyhnout se kvalifikaci znamená usadit se na některé z prvních dvanácti příček průběžné klasifikace. Za jeden závod to může být nadlidský výkon, protože v aktuálním pořadí logicky zůstávají také všichni v Anglii závodící junioři. A Tomáš Suchánek, Zdeněk Simota a Luboš Tomíček se se svými čtrnácti body budou mezi přímo nasazovanou dvanáctkou pohybovat ještě nějakou dobu.

A tak se s největší pravděpodobností dočkáme stavu, kdy kvalifikační část bude jen rozdělovat příslušná startovní čísla. Na zítřejší závod není ještě přesná podoba kvalifikace známa. Pakliže se však naplní nominační listina zveřejněná VV SPD koncem minulého týdne, přijede do pražských boxů jedenáct uchazečů o start v hlavním závodě. Přitom postoupit jich může deset.

Když se však objeví méně než deset borců, nastane kuriózní situace. O postup si to pak rozdá méně závodníků než je postupových míst. Nicméně z kuloárů zaznívá, že by se právě pražská Markéta mohla stát místem debutu i dalších nových adeptů plochodrážního sportu. Ale na definitivní potvrzení si budeme muset počkat až do zítřejšího večera.

Ještě více otazníků nad hlavním závodem
Nad hlavním závodem však visí ještě mnohem více otazníků než nad prakticky rozhodnutou kvalifikací. A ty se především týkají obsazení stupňů vítězů. Upřímně řečeno, odpověď není nikterak jednoduchá.

Procházíme-li jména zbývajících osmi přímo nasazených závodníků, stěží najdeme jednoznačného favorita. Roli faktického leadera bude plnit nezdolný Patrik Linhart. V uplynulých dvou týdnech si užil dost bolesti, když si nechal kotník pod svým vlastních hákem a pak se stal terčem nájezdu Rusa Romana Ivanova. Ale v juniorském šampionátu už podal skvělé výkony, naposledy minulý měsíc ve Slaném.

Filip Šitera se tu více, onde zase méně úspěšně vypořádává s psychickými následky své dubnové kolize s Lukášem Drymlem právě na pražské Markétě. Na jeho odhodlání konečně procitnout z černého snu byste klidně mohli vsadit miliónové částky. Věroslav Kollert zase úspěšně plní úlohu mšenské prvoligové jedničky. A starty v italské lize mu jdou vyloženě k duhu.

Antonínu Gallianimu před čtrnácti dny domácí Markéta hodně chutnala. Z Martina Málka spadly svazující myšlenky na maturitní zkoušku. Hynek Štichauer podává dobré výkony v první lize a na Matyáši Hlaváčkovi není roční nucená přestávka vůbec znát. A také Michal Matula v posledních závodech nezklamal.

Překvapení se však můžeme dočkat i ze strany účastníků kvalifikace. Ta pro nikoho z nich není oblíbenou kratochvílí. Proto by nejraději předal peška někomu jinému. A tak se zdá, že se navzdory neúčasti čtyř es v ochozech rozhodně nudit nebudeme.

A co dál?
VV SPD by však neměl nad celou záležitostí jen mávnout rukou, eventuálně čekat, až se sama nějak vyřeší. Podobný vývoj se dal předvídat už v loňské sezóně, avšak třináctka mužů v čele disciplíny si opět dopřála sladký zimní spánek. Nač však plakat nad rozlitým mlékem? Snad si z toho řídící orgán vezme ponaučení a pro sezónu 2006 přijme taková opatření, aby si to o juniorský titul rozdali skutečně ti nejlepší čeští mladíci.

V porovnání s VV SPD, který něco podobného bude možná řešit až na podzim, mají čtenáři magazínu speedwayA-Z jednu nespornou výhodu. Svůj názor totiž mohou vyjádřit už dnes prostřednictvím naší nové ankety.

Nominační listina VV SPD na zítřejší druhý závod MR juniorů:
Kvalifikace:
1 Martin Gavenda, Březolupy
2 Zdeněk Šuranský, Mšeno
3 Matěj Kůs, Markéta Praha
4 Martin Vaculík, Žarnovica (SK)
5 Jan Markvart, Plzeň
6 Pavel Fuksa, Pardubice
7 Patrik Doubek, Markéta Praha
8 Jakub Fabian, Markéta Praha
9 Michael Gregor, Markéta Praha
10 Adam Vandírek, Markéta Praha
11 Petr Babička, Slaný

Hlavní závod:
1 Zdeněk Simota, Plzeň – nestartuje
2 Filip Šitera, Plzeň
3 Jan Jaroš, Olymp Praha – nestartuje
4 Věroslav Kollert, Mšeno
5 Martin Málek, Březolupy
6 vítěz kvalifikace
7 Patrik Linhart, Slaný
8 třetí z kvalifikace
9 Antonín Galliani, Markéta Praha
10 Hynek Štichauer, Pardubice
11 Tomáš Suchánek, Pardubice – nestartuje
12 čtvrtý z kvalifikace
13 Luboš Tomíček, Markéta Praha – nestartuje
14 Michal Matula, Markéta Praha
15 Matyáš Hlaváček, Mšeno
16 druhý z kvalifikace
17 pátý z kvalifikace
18 šestý z kvalifikace

Průběžné pořadí šampionátu:

1. Tomáš Suchánek, Pardubice 14
2. Zdeněk Simota, Plzeň 14
3. Luboš Tomíček, Olymp Praha 14
4. Patrik Linhart, Slaný 10
5. Filip Šitera, Plzeň 9
6. Věroslav Kollert, Mšeno 9
7. Antonín Galliani, Markéta Praha 8
8. Martin Málek, Březolupy 8
9. Jan Jaroš, Olymp Praha 7
10. Hynek Štichauer, Pardubice 7
11. Matyáš Hlaváček, Mšeno 7
12. Michal Matula, Markéta Praha 4
13. Martin Gavenda, Březolupy 3
14. Zdeněk Šuranský, Mšeno 2
15. Matěj Kůs, Markéta Praha 2
16. Martin Vaculík, Žarnovica (SK) 1
17. Jan Markvart, Plzeň 0
18. Pavel Fuksa, Pardubice DNR
NC Patrik Doubek, Markéta Praha NQ
NC Jakub Fabian, Markéta Praha NQ
NC Michael Gregor, Markéta Praha NQ
NC Adam Vandírek, Markéta Praha NQ
NC Petr Babička, Slaný NQ

Foto: Pavel Fišer a Antonín Škach (na materiálu Fujifilm dodaném redakci firmou Ultralab a syn Praha www.ultralab.cz)