Druhá letošní Grand Prix, tentokrát ze Švédska

Eskilstuna – 14. května
Nádherný stadion kolem lesy, skaliska a krásná příroda. Ticho přeruší jen řev motocyklů, nadšený dav diváků a skvělý závod. Takto jde ve zkratce charakterizovat švédskou GP. Jezdci byli přivezeni na dráhu rovněž na motocyklech ovšem silničních, převažovaly Harleye. Každý z nich měl v ruce vlajku země, kterou zastupuje a po představení postupně odbíhali do depa, aby se připravili na samotný závod. GP se nezúčastnil Hampel, místo něj do závodu nastoupil Kenneth Bjerre, mimochodem veliké překvapení celé plochodrážní show.

Mazáci versus mladíci
Hned v první jízdě se nám všem představil úřadující mistr světa Jason Crump, který měl u pásky problémy se svým strojem a tak musel pomoci mechanik. Čas ubíhal a Jason zřejmě malou opravu stihl v časovém limitu.Od vnitřní dráhy s ním startoval Rune Holta, vedle něho se postavil Adams a Lee Richardson. Od startu bylo jasné, že si to spolu rozdají dva Australané. Do prvé zatáčky byli Adams i Crump naprosto vyrovnaní na rovince však byl Adams rychlejší a nadělil svému krajanovi půl rovinky. Tato jízda se odjela v naprosté pohodě, posty byly rozděleny až do cíle. Adams, Crump, Holta a bez bodíku dojel Richardson.

Druhá jízda a napětí pro domácí diváky. Plný stadion byl právě kvůli tomuto muži, Tonymu Rickarssonovi, který se představil ve třetí dráze. V první dráze byl připraven Nicki Pedersen, ve druhé Tomasz Gollob, který chtěl odčinit neúspěch z rodného Polska a ve čtvrté byl opět domácí jezdec Antonio Lindbäck.Tato jízda patřila k těm pohlednějším. Do čela se dostal Pedersen spolu s Gollobem. Skulinku mezi nimi objevil Rickardsson a protáhl se na druhé místo. Jenže pak přišel lišácky provedený tah od jeho učně Lindbäcka, který ho nádherně podjel těsně u lajny a odsunul ho na třetí místo. Rickardsson, který byl očividně překvapen a snad i šokován zaváhal a z druhé strany jel předjel Gollob. Překvapení bylo na světě, Rickardsson neměl ani bod. Plný počet bodů získal v této jízdě i když o pomyslný vous Pedersen před Lindbäckem, který měl body dva s jedním se musel spokojit Gollob.

Třetí jízda a v ní došlo poprvé k vyloučení. Tím nešastníkem a potrestaným zároveň byl Nicholls, který najel a přetrhl pásku, nutno ovšem dodat, že páska byla držena příliš dlouho a Scott nebyl jediným jezdcem, kterému se tato nepříjemnost stala. Zároveň je třeba podotknout, že to byla jediná minusová záležitost celé GP. Dráha byla krátká, jak se jezdci svěřovali, přesto se na ní odehrávaly pěkné souboje s předjížděním a plochodrážníci měli poměrně dlouho vyrovnané svoje skóre.

Plný počet bodů, tentokrát neměl jediný z nich. Výborně jezdili staří mazáci Nicki Pedersen, Adams, Crump a ztrátu ze druhé jízdy dohnal i Rickardsson. Zdárně jim však sekundovali mladíci Lindbäck a hlavně Kenneth Bjerre, který jezdil s velikou chutí a svým vzorům to parádně nandával. Bylo na něm vidět, že si tento závod skutečně naplno užívá. Naopak opět jako v Polsku zklamali Poláci.

Velmi očekávaná byla jízda s číslem šestnáct. V ní se představil Andreas Jonsson, který do této doby neměl na svém účtu ani jeden bod, ve druhé dráze startoval Tony Rickardsson, který vlastnil bodů šest, třetí dráha patřila Jasonu Crumpovi se ziskem osmi bodů a ze čtvrté dráhy vyrážel na steč pětibodový Kenneth Bjerre. Tato nádherná jízda doslova zvedla diváky ze sedadel a prověřila jejich hlasivky. Po startu se do čela celé čtyřky dostal Bjerre a za ním bezbodový Jonsson, ten potřeboval konečně zabrat. Třetí jel Crump, kterého ve druhém kole podjel zatím beznadějně posledně jezdící Rickardsson, ale zázraky se teprve měly dít. Tony nasadil k obrovskému trháku a snad jen opravdový mistr světa dokáže předvádět to, co měli možnost vidět diváci na vlastní oči.

Na začátku třetího kola předjel Tony dalšího svého soupeře tentokrát jím byl Jonsson a v tu chvíli bral dva body. Proč by však bral dva, když se rozdávaly tři? Ve výjezdu do čtvrtého kola nádherně přinutil mladého adepta na titul mistra světa juniorů Bjerreho ke zpomalení a dostal se před něho elegantně s notnou razancí avšak v rámci všech pravidel. Ze čtvrtého místa Tony vyhrál. Crump tentokrát vyšel naprázdno.

Tony Rickardsson míří za šestým titulem
Semifinále jedna. První dráha Bjarne Pedersen, druhá dráha Antonio Lindbäck, třetí dráha Kenneth Bjerre a čtvrtá dráha Tony Rickardsson. Jdu za šestým titulem mistra světa, toto dal jasně najevo od prvních metrů všem svým kolegům právě Rickardsson.Všem překřížil dráhu a přestože ze čtvrté dráhy se starty téměř nedařily on nikoho nepustil před sebe a jako první dojel i cílem. Za ním jako druhý vyrazil Pedersen a v podstatě posty byly rozdány. Třetí příčku uhájil Lindbäck, ale zůstal před branami finále spolu s vynikajícím Bjerrem.

Leigh Adams, Jasson Crump, Hans Andersen, Nicki Pedersen, stanuli na roštu druhého semifinále. Po startu se vydává na první místo Crump a daří se mu nechat za sebou zbylé tři aktéry až do druhé zatáčky prvního kola. Potom své tažení o kterém si myslel, že by mohlo být vítězné musí přenechat Pedersenovi, který doslova kolem Crumpa přeletí a ujíždí s ohromným náskokem. Crump už je hlídá svoji postupovou pozici do finále a to se mu podaří. Nepostoupí Andersen a překvapivě ani Adams.

Bjarne Pedersen, Tony Rickardson, Jason Crump a Nicki Pedersen. Takto jsou jezdci od vnitřní dráhy postaveni na start finálové jízdy. Nádherná jízda všem třem mistrům světa vytře zrak mladý Dán. Za ním je to tělo na tělo. Slovy pana Jiřího Hejtíka „neprotáhly by se kolem nich ani noviny“ve druhém kole se dostává na úroveň prvního místa Rickardsson a podaří se mu ujet. Ve třetím kole však Nicki Pedersen, který jezdil zatím na bronzové příčce, dost nevybíravým způsobem pošle svého jmenovce do prken a jízda se zastavuje. Nicki je vyloučen. Na dráhu přijíždí sanitka, to je vždy špatné znamení. Naštěstí po několika minutách odjíždí prázdná a Pedersen ač otřesen, nastoupí znovu na start opakovaného finále.

Ačkoli se finále nakonec jelo pouze se třemi jezdci, byla to jedním slovem paráda. Páska ještě není nahoře a Crump vyrobí letmák, může děkovat bohu, že nevlétl do pásky. Jezdci vyráží. Znovu je v čele mládí. Pedersen se s tím zkrátka nemaže. Jede první a bojuje. Jenže doma je tu Rickardsson a diváci ho doslova svým řevem tlačí dopředu. Ti dva si to tvrdě rozdávají a nedarují si ani metr. Ze zadu se na to asi nerad musí dívat Crump. Boj Pedersena s Rickardssonem je nádherný, jednou je první ten podruhé ten druhý. Na Crumpa snad zapomněli. Ten už nemá co ztratit. Zabere a oba předjíždí po venkovní dráze. Je v čele.

Za ním Pedersen. Rickardsson však nechce přijít o celkové vedení v celém seriálu. I on se nakonec dostane před Pedersena a je druhý. GP Švédska vyhrává Crump, domácí Rickardsson je druhý a bojovník Pedersen nakonec třetí, ale určitě je se svým umístěním náramně spokojen. Byla nádherná bojovná podívaná. Tak zase příště.